Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?

Tıkanmış duş giderinin asıl sebebi dökülen saç ve sabun kalıntılarıdır. “Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir” sorusunun detaylı cevabını haberin devamında bulabilirsiniz.

Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?
Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?
GİRİŞ 29.09.2023 09:02 GÜNCELLEME 29.09.2023 09:50

Tıkanmış duş gideri, sık sık karşılaşılan bir temizlik problemi ve ev temizliğinde en merak edilen konulardan bir tanesidir. Bazen aşırı sabun köpüğü bazen de uzun saçlar duş giderinin tıkar, küf oluşturur ve kötü kokmasına sebep olabilir. Tıkanmış duş gideri sorunu kendi kendine ortadan kalkamayacağı gibi çözülmediği takdirde oldukça can sıkıcı bir sorun haline gelir. Tıkanmış duş gideri temizlemenin doğru yolunu öğrendiğinizde, bu sorunun ve kokunu üstesinden gelmeniz oldukça kolaylaşacak.

Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?

Tesisatçıyı aramadan önce sizler için derlediğimiz, “tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir, giderde oluşan kokunun önüne nasıl geçilir” sorularının cevabına bir göz atın.

DUŞ KANALI NE SIKLIKTA TEMİZLENMELİ?

Tıkanmış duş giderinin asıl sorunu uzun süreler temizlenmemesidir. Duş alırken dökülen saçlar, köpükler gibi kalıntılar zamanla giderin altında birikerek kalıntı oluşturur. Tıkanmış duş gideri gibi sorunlar ile karşılaşmamak için aylık olarak düzenli bir şekilde duş giderini temizlemelisiniz. Eğer evde uzun saçlı kişi sayısı birden fazla ise bu temizleme aralığı iki haftada bire düşmekte.

Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?

Tıkanmış duş gideri temizlemek için lavabo pompası, drenaj temizleme yılanı ya da tahliye sistemi gibi temizleyiciler daha sık kullanılır. Bunun yanı sıra yavaş akan ve kötü kokan giderler için karbonat, sirke ya da klorlu ağartıcı gibi ev ürünleri de kullanılmaktadır. Tıkanmış duş gideri temizlerken malzemeleri birbiriyle karıştırmamaya dikkat etmeniz gerekmekte. Kullandığınız kimyasalların etiketlerini mutlaka okumalısınız.

LAVABO POMPASI İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

LAVABO POMPASI İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

Tıkanmış duş gideri temizlemek için ilk başvuracağınız yöntem lavabo pompası olmalı. Öncelikle küvetinizin giderini lavabo pompası ile tıkayın. Küveti lavabo pompanızın lastik kısmının bitimine kadar su ile doldurun. Birkaç kere basınç uygulayarak tıkanıklığı açmaya çalışın. Bu işlemi birkaç kere su sıkıntısız akana kadar tekrar edin.

DRENAJ TEMİZLEME YILANI İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

Tıkanmış duş gideri temizlemenin en basit yollarından bir tanesi drenaj temizleme yılanıdır. Gider boruları içerisinde hareket etmeyen saç ve sabun köpüklerinin oluşturduğu kalıntılarının düşmanıdır. Drenaj temizleme yılanı kullanmak için duş tahliye kapağı ya da gider ağzını çıkarın. Drenaj temizleme yılanını borunun içerisine sokun ve çevirerek ittirmeye devam edin. Herhangi bir noktada direnç hissederseniz burada bir tıkanıklık oluştuğunun işaretidir. Bu aşamada pes etmeyin ve ittirmeye devam edin.

 DRENAJ TEMİZLEME YILANI İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

Tıkanmış duş giderindeki tıkanıklık geçtiğinde drenaj temizleme yılanını çıkarın ve aynı işlemi tekrar edin. Son olarak kontrol etmek için suyunuzu en yüksek ayarda açın ve bir kontrol yapın. Su güzelce akıp gidiyor ise sorun ortadan kalkmış demektir. Tahliye kanalını temizleyici ve sıcak su ile temizleyip kapatın.

MARKETLERDEN ALINAN TAHLİYE SİSTEMİ TEMİZLEME MALZEMELERİ İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

Marketlerde satılan tahliye sistemi temizleyiciler, tıkanık giderleri çözmek gereken ısıyı sodyum hidroksit ve diğer kimyasallar ile sağlar. Bu gibi malzemeleri kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkatlice okumak gerekir. Tahliye temizleyici ürünlerin çoğu yakıcı ve kimyasal bazlı olduğu için kullanım sırasında eldiven, göz koruması ve maske takmak tavsiye edilir.

MARKETLERDEN ALINAN TAHLİYE SİSTEMİ TEMİZLEME MALZEMELERİ İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

Tıkanmış duş gideri temizlemek için kullanılan tahliye sistemi temizleyici madde gidere dökülür ve ürünün işlevini yerine getirmesi için etikette yazan yönergeler takip edilir.

KARBONAT VE SİRKE İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

Karbonat ve sirke, saç tıkanıklarının üzerinde bir etkisi yoktur. Ama sabun köpüğünden arta kalan kalıntıları gider borularından temizlemede oldukça etkilidir. Önce drenaj temizleme yılanı ile kaba kalıntıları temizleyin ve sonra karbonat – sirke ikilisi ile kalan kalıntıları temizleyin. Karbonat ve sirke ile tıkanmış duş gideri temizlemek için;

KARBONAT VE SİRKE İLE TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ NASIL TEMİZLENİR?

  • Bir buçuk litre suyu iyice kaynatın ve ardından bu suyu gidere dökün.
  • Giderin üzerine birer bardak karbonatı ve sirke dökün ve bekleyin.
  • En az on dakika bu şekilde etki etmesi için bekleyin.
  • Tekrar su kaynatın ve bu kaynar su ile giderinizi yıkayın.

Tıkanmış duş gideri sorunuyla bir daha karşılaşmamanız için almanız gereken bazı önlemler bulunmaktadır.

TIKANMIŞ DUŞ GİDERİ SORUNU NASIL ÖNLENİR?

Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?

Duş tahliye kapağı kullanın: Tıkanmış duş giderinin bir numaralı sebebi dökülen saçlar. Duş gideri için saç toplayıcılar kullanmak bu sorunun büyük oranda önüne geçecektir. İyi bir saç toplayıcı kenar kısımlarında dökülen saçları toplar ve su akışını engellemez.

Drenaj temizleme yılanı ve karbonat – sirke yöntemi ile düzenli olarak temizleyin: Dökülen saçlar kadar, sabun köpükleri de tıkanmış duş giderinin sebeplerinden bir tanesidir. Düzenli aralıklarla önce drenaj temizleme yılanı ile giderinizi temizleyin. Ardından geriye kalan kalıntıları söküp atması için karbonat ve sirke yöntemini deneyin.

Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?

Duşta kullandığınız malzemeleri gözden geçirin: Duş yaparken kullandığımız malzemelerin köpük yapmaması kaçınılmazdır. Ama bazı ürünler var ki diğerlerine nazaran daha fazla köpük oluşturarak giderlerin tıkanmasını destekleyebilir. Sürekli tıkanmış duş gideri gibi sorunlar ile karşılaşıyorsanız duş malzemelerinizi değiştirebilir ya da iyi bir gider tutucu alabilirsiniz.

TIKANMIŞ DUŞ GİDERİNDE OLUŞAN KOKULAR NASIL ÖNLENİR?

Tıkanmış duş giderlerinin ağzında biriken bakteri ve küfler koku oluşumuna neden olur. Bu kokunun önüne geçmek için tıkanmış duş giderini düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekmektedir. Duş gideriniz tıkanmasa da aylık olarak temizlik yapmanız gerekmektedir. Düzenli olarak koku oluşumun önüne geçmek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz.

Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?

  • Gider kapağını çıkarın ve temizleyin: Duş giderinizin kapağını sökün ve bir diş fırçası yardımıyla güzelce çevresini temizleyin.
  • Karbonat ve sirke metodu: Tıkanmış duş giderini temizlemek için yukarıda bahsettiğimiz karbonat ve sirke metodunu uygulayın.
  • Gideri yıkayın: Gideri güzelce su ile yıkayın ve tekrar kapatın.

Tıkanmış duş giderini temizledikten sonra hala koku yapıyor, su tahliyesinde sıkıntı yaşıyorsanız ve su birikimi devam ediyorsa profesyonel bir yardım almanız gerektiğinin göstergesidir.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi
Turgut Özal'a ait 'gizli' PKK dosyası sahaftan çıktı!