Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

Akıllı telefon kullanan kişilerin yaptığı en büyük şarj hatalarından biri şarjı %100 doldurmaktır. Akıllı telefonunuzu şarj ederken bunun gibi yaptığınız 10 şarj hatasını sizler için derledik.

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası
Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası
GİRİŞ 06.02.2024 14:00 GÜNCELLEME 06.02.2024 16:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çağımızın en yaygın kullanılan teknolojik aletlerinden biri olan akıllı telefonlar, belirli şarj döngüsüne dayalı olarak üretilmiştir. Akıllı telefonların pil ömürleri zamanla düşerek eski performansını kaybeder. Bu durum kullanıcının yaptığı şarj hatalarına bağlı olarak bazen kısa bazen de uzun süreler sürmektedir.

Akıllı telefonların çoğu bilinen üzerine lityum pillerden üretilir ve lityum piller şarj dolumu tamamlandığında elektrik akımını keser. Ama bu durum telefonunuzun pil ömrünü korumaya yetmez.

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

Akıllı telefonlarınızı en iyi performansla uzun süreler kullanmak için bilmeniz gereken şarj hataları bulunur. Bu şarj hatalarını yapmayı bırakarak telefonunuzun pilini koruyabilir ve uzun süreler sağlıklı bir şekilde telefonunuzu kullanabilirsiniz.

Haber7.com ekibi olarak akıllı telefonların pil ömrüne destek olabilecek ve bilmeniz gereken şarj hatalarını sizler için derledik. İşte mutlaka bilmeniz ve yapmamanız gereken 10 şarj hatası…

SIKÇA YAPILAN 10 ŞARJ HATASI

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

  • Şarj Cihazını Sürekli Prizde Unutmak

Akıllı telefonunuzu şarj ettikten sonra şarj aletini prizde unutmak büyük bir hatadır. Prizde unutulan şarj aletleri devamlı bir güç emer ve bu elektrik faturanız için iyi bir durum değildir. Sürekli olarak prizde unutulan şarj aletleri zamanla ısınarak alev alabilir ya da kısa devre yaparak yangına neden olabilir. Bu yüzden şarj doldurma işleminiz bittikten sonra şarj cihazınızı prizden mutlaka çekin.

  • Pili %100’e Kadar Şarj Etmeyin

En sık yapılan şarj hatalarından biri telefonu %100’e kadar şarj etmektir. Telefonunuzu her seferinde %100’e kadar şarj etmek pil ömrünüzü kısaltacaktır. Bunun nedeni ise her telefon pilinin belli bir sayıda şarj döngüsüne sahip olmasıdır. Siz her zaman telefonunuzu %100 şarj ederseniz bu döngünün hızlıca bitmesine sebep olabilirsiniz.

Pili her seferinde %100 şarj etmek yerine ayda bir kere tam şarj ve diğer günlerde %20 ile %80 arasında tutarak pil sağlığını koruyabilirsiniz.

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

  • Telefonu Şarj Etmek İçin Telefonun Tamamen Şarjının Bitmesini Beklemeyin

Akıllı telefon kullanımında yapılan şarj hatalarından bir diğeri şarjın tamamen bitmesini beklemek. Pilin %0 olup telefonun kendini kapatmasına izin vermek de pilin ömrünü yemektedir. Bu yüzden şarjınız tamamen bitmeden şarja takmaya özen gösterin.

  • Akıllı Telefonunuzu Gece Boyunca Şarjda Bırakmayın

Gece boyunca telefonu şarjda bırakmak farkında olmadan yaptığımız bir şarj hatasıdır. Lityum piller her ne kadar telefon şarjı dolunca elektrik akımını kesse de yine de şarj adaptörünün yediği bir elektrik vardır ve bu elektrik israfına sebep olur. Bunun yanı sıra telefonunuzun şarj döngüsünün bozulmasına da sebep olabilirsiniz.

Gece boyunca şarjda bırakılan telefonlar hem telefonun hem de adaptörün fazla ısınmasına sebep olarak tehlike oluşturabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca gündüz kontrollü olarak telefonunuzu şarj edin.

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

  • Akıllı Telefonunuzu Şarj Ederken Kullanmayın

Akıllı telefonunuzu şarj ederken aynı zamanda kullanıyorsanız eğer bu pilin aşırı yüklenmesine yol açan bir şarj hatasıdır. Bir yandan pili doldurmaya çalışırken diğer yandan telefonu kullanarak şarjın bitmesine sebep olursunuz. Bunun yerine telefonla işiniz olduğunda şarj adaptörünü prizden ve telefonunuzu şarjdan çıkartıp işinizi halledin. Daha sonra tekrar şarja takın.

  • Akıllı Telefonunuzu Şarjı %20’nin Altına Düşmeden Şarj Etmeyin

Akıllı telefonları sürekli şarj etmek en çok bilinen şarj hatalarından biridir. Bu şekilde sürekli şarj etmek telefon pilinin daha kısa süre dayanmasına sebep olabilir. Akıllı telefonunuzu en doğru şarj etme yolu %20’nin altına düştüğünde anca %5’in üzerinde olduğu zamandır.

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

  • Akıllı Telefonunuzu Şarj Ederken Telefon Kılıfınızı Çıkarın

Akıllı telefonların pillerinin en büyük düşmanı ısıdır. Ve ısınan telefonda yapılan en büyük şarj hatalarından biridir. Telefonunuzu şarj ederken normalden daha fazla ısınmasını önlemek için telefon kılıfınızı çıkarın.

  • Akıllı Telefonunuzun Orijinal Şarj Aletini Kullanın

Akıllı telefon şarj ederken en sık yapılan şarj hatalarından biri orijinal olmayan ve telefona uyumlu olmayan şarj aletlerini kullanmaktır. Eğer telefonunuz için doğru şarj aletini kullanmazsanız pilinize iletilen enerji gücü ya çok fazla ya da çok az olabilir. Bu şekilde şarj etme de telefonunuzun aşırı ısınmasına ve şarj edilmesini yavaşlatabilir.

Akıllı telefonunuzu şarj ederken sıkça yaptığınız 10 şarj hatası

  • Akıllı Telefon Pil Sağlığı İçin Bilmediğiniz Pil Sağlığı Uygulamalarını Kullanmayın

Akıllı telefonunuzun pil sağlığını takip etmek için uygulama mağazalarında yer alan her uygulamayı telefonunuza yüklemeyin. Pil sağlığı için yüklediğiniz uygulamaların çoğu aslında bir şarj hatası sebebidir. Bu uygulamaların bazıları telefonunuzun pil sağlığı için size yardımcı olsa da çoğu güvenilir olmayan kaynaklar tarafından üretilmiştir. Bilinmeyen kaynaklar tarafından geliştirilen uygulamalar pilinizi aşırı zorlayabilir ve telefonunuza siz farkında olmadan reklam indirebilir.

  • Akıllı Telefonunuzu Bilgisayardan Şarj Etmeyin

Akıllı telefon kullanımında sıklıkla yapılan şarj hatalarından birisi de normal priz kullanımı yerine telefonu bilgisayar üzerinden şarj etmektir. Bu şekilde şarj edilen telefonlar normal süresinden daha uzun sürede dolacak ve pilin hızlı şarj özelliğini aktif etmeyecektir. Bu da akıllı telefonunuzun pil ömrünün kısalmasına sebep olur.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • İlhannn 7 ay önce Şikayet Et
    Bu yazıyı yazan da pil ömrünün ne kadar uzun olabileceği konusunda hiç bir bilgisi yok.
    Cevapla
  • Lemann 7 ay önce Şikayet Et
    Telefonda face yada google vs birçok bilgimizi topluyorlar ne izledik ne beyendik nekadar telefona baktık hangi video resim gördük nekadar yorum yaptık vs. Bitmeyen uçsuz verileri bizim telefona da kaydediyorlar. Özellikle google bir çok gereksiz uygulamayı zorla dayatıyor silinmiyorda. Telefon benimmi yoksa gogleninmi belli değil. Silinmeyen sayısız uygulaması bir çoğunu kullanmadığımız
    Cevapla
  • Uygulama ayarlarda 7 ay önce Şikayet Et
    Eskiden tak çıkar batarya piller kalitesizdi. Orjinal diye aldığımız pil bataryada çabuk bozulur şişerdi biller. Şimdi pili dayanıklı sökülmeyen batarya lli telefon uzun ömürlü oluyor. Arkaplanda ekran kapalıyken çalışan uygulamalar pilleri sömürüyor. Bildirim geldikçe jarj tükeniyor. Öncelik arkaplan gereksiz uygulamaların çalışmasını engellemek bildirimlerini kapatmak gerekli. Ayarlard
    Cevapla
  • Ekremm 7 ay önce Şikayet Et
    1) Kaliteli bataryalı telefon ideali. 2) şarj %10 ken şarj tak tam dolunca %99 da şajdan çek çok uzun unutma şarjda. 3)!! : Telefon arka plan ekran kapalıyken çalışan uygulamaları sınırlayın en önemlisi bu. Kapalı ekran kullanmıyoruz arka planda çalışan bildirim yapan çok gereksiz uygulamalar pili sömürüyorlar.
    Cevapla
  • Zakir 7 ay önce Şikayet Et
    Yüzde yirmi ile seksen arasında şarj edince daha fazla sarja takmış olmuyor muyuz. Verimli kullanılmadığı için sık şarj daha kısa ömür olmaz mı? Telefon firmalari şarj verimliliği için uğraşırken yüzde yüz şarj edince telefonun ömrünü kısaltır mi?
    Cevapla
  • Ekremm 7 ay önce Şikayet Et
    Telefonun ekran kapalı telefon kullanılmıyorken arka plan uygulamalar sürekli çalışıyor bildirimler açık şarjı asıl bu tüketiyor. Pil ömrünü kısaltıyor. Gereksiz çok uygulama var. Misal oyunlar vs arka planda sürekli açık olmaları çalışmaları telefona zararlı. Kısıtlayın gereksiz arkaplan çalışan uygulamaları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik