2 farklı yöntem: Keten gömlek nasıl yıkanır?

Keten gömlek yıkamak için bilmeniz gereken tüm püf noktaları gelin birlikte öğrenelim.

2 farklı yöntem: Keten gömlek nasıl yıkanır?
2 farklı yöntem: Keten gömlek nasıl yıkanır?
GİRİŞ 04.07.2023 10:53 GÜNCELLEME 04.07.2023 10:53

Keten gömlekler, yaz aylarında en kurtarıcı parçalardan bir tanesidir. İyi kullanıldığı ve yıkandığı takdirde uzun süreler kullanılabilecek zamansız parçalardır. Keten gömlek yıkamak da bu açıdan oldukça önemli bir durumdur.

Keten gömlek yıkamak için iki farklı yöntem bulunur. Bunlardan bir tanesi çamaşır makinesinde keten gömlek yıkamak bir diğeri ise elde keten gömlek yıkamak. Her iki seçenek de doğru uygulandığı zaman kıyafetin deforme olmadan uzun süreler giyilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Keten gömlek nasıl yıkanır?

1. YÖNTEM: ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE KETEN GÖMLEK YIKAMAK

Çamaşır makinesinde keten gömlek yıkama işlemi yaparken keten gömleği aynı renkte diğer gömlekler ya da daha küçük parçalar ile yıkamalısınız. Çarşaf gibi uzun ve büyük parçalar ile atarsanız birbirlerine dolanarak zarar görmesine sebep olabilirsiniz.

Peki, çamaşır makinesinde keten gömlek yıkama işlemi nasıl olmalı? İşte adım adım çamaşır makinesinde keten gömlek yıkama talimatları…

Yıkama Talimatlarını Okuyun

Keten gömlek yıkamak için kullanılacak yöntemlerden bir tanesi çamaşır makinesi kullanmaktır. Çamaşır makinesinde keten gömlek yıkamadan önce gömleğin etiketinde bulunan yıkama talimatlarını kontrol etmeniz gerekir. Keten gömleklerin çoğu çamaşır makinesinde yıkanabileceği gibi bazılarına ise arada bir elde yıkama ya da kuru temizleme yapılması gerekebilir.

Keten gömlekler her giyildiğinde yıkanmak istemez. Eğer bir leke ya da koku gibi bir sorun varsa yıkayın aksi takdirde biraz havalandırdıktan sonra dolabınıza geri kaldırabilirsiniz.

Lekeleri Temizleyin

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Keten gömlek yıkamadan önce leke varsa bunların üzerinde çalışılması gerekir. Keten gömleğinizin üzerindeki leke hala ıslak ise biraz karbonat serpin ve lekenin aktifleşmesini bekleyin. Eğer keten gömleğinizin üzerindeki leke kuruysa birer çay kaşığı karbonat ve suyu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Lekenin üzerine sürün. Ardından bir yemek kaşığı su ve bir yemek kaşığı beyaz sirkeyi karıştırıp karbonatlı karışımın üzerine püskürtün. Bu şekilde lekenin tekrar aktifleşmesini ve çözünmesi için 15 - 20 dakika bekletin ve bu şekilde makineye atın.

Keten gömlekler çok hassas yapıda olduğu için ticari leke çıkarıcılar kullanmaktan kaçının. Bu ürünler keten gömleklerin renginin bozulmasına sebep olabilir.

Düğmelerini İlikleyin

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Keten gömlek yıkamadan önce tüm düğmelerini ilikleyin varsa eğer ipli kısımlarını bağlayın. Bu şekilde makineye atılan keten gömlekler zarar görmeyecek ve formunu koruyacaktır. Eğer keten gömleğinizde diğer kıyafetlere takılacak bir boncuk varsa, bu gömleklerinizi ayrı bir bez çanta ya iç çamaşırı çantasında yıkayabilirsiniz.

Doğru Çamaşır Deterjanını Seçin

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Keten gömlek yıkamak için her ne kadar özen gösterseniz de kullandığınız çamaşır deterjanı da aynı oranda etkilidir. Boyasız, kokusuz ve hassas kumaşlar için satılan bir çamaşır deterjanı kullanılmalıdır. Hatta en iyi sonuçlar için bebek kıyafetleri için üretilmiş ürünleri kullanabilirsiniz.

Keten gömlek yıkarken eğer çok lekeli ve pis değilse yıkamak için önerilen deterjanın yarısını kullanabilirsiniz.

Soğuk Su ve Hassas Yıkama Yapın

Keten gömlek yıkamak için önce seçtiğiniz bir çamaşır deterjanını makinenizin deterjan kısmına ekleyin. Yıkayacağınız gömlekleri renklerine göre ayırın ve makineye atın. Çamaşır makinesini fazla doldurmamaya dikkat edin.

Keten gömlek yıkama işlemi ilk zamanlarında lifli yapısının dökülmesine sebep olacağı için aynı renkte parçaları birlikte atmaya özen gösterin. Aksi takdirde kıyafetlerin üzerinde farklı renklerde ufak ufak lif parçaları görülebilir.

Temiz Havada Kurumaya Bırakın

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Keten gömlekler kırışmaya çok meyilli olduğu için çamaşır yıkama işlemi bittikten sonra hızlıca makineden çıkarın ve kuruması için açık bir alana asın. Yüksek ısılı işlemler keten parçalara zarar vereceği için kurutma makinesine atmamaya özen gösterin.

2. YÖNTEM: ELDE KETEN GÖMLEK YIKAMAK

Çamaşır makinesinde keten gömlek yıkamak istemeyen kişiler için bir diğer ve en garanti seçenek ise elde keten gömlek yıkama işlemidir. Bu aşamada kullanacağınız suyun soğuk olması ve çitilerken zarar vermemeniz oldukça önemlidir.

İşte elde keten gömlek yıkamak için dikkat etmeniz gerekenler ve adım adım talimatlar…

Bir Kovayı Soğuk Su İle Doldurun

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Elde keten gömlek yıkamak için geniş bir kovayı ya da temiz bir lavabonun tıpasını kapatıp içerisine soğuk su ile doldurun. Bu aşamada sadece bir keten gömlek yıkama işlemi yapabilirsiniz. Daha fazla keten gömleği aynı anda yıkamaktan kaçının.

Çamaşır Deterjanını Suyun İçerisine Ekleyin

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Doldurduğunuz soğuk suyun içerisine bir çay kaşığı hassas kumaşlar için kullanılan bir çamaşır deterjanı ekleyin. Eğer çamaşır deterjanı konusunda emin değilseniz ona alternatif olarak bebek şampuanı da tercih edebilirsiniz.

Keten Gömleği Suya Batırın

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Su dolu kovanın içerisine eklediğiniz deterjan çözünmeye başlayınca keten gömleğinizi suya batırın. İyice suyu emene kadar bastırın. Yaklaşık 10 - 20 dakika suyun içerisinde bekletin.

Nazik Bir Şekilde Çitileyin

Keten gömlek nasıl yıkanır?

İyice ıslanan ve yumuşayan keten gömleği nazik hareketlerle çitileyin. Çekiştirip formunu bozmamaya dikkat edin. Koltuk altı, yaka gibi tere direkt olarak maruz kalan kısımları biraz daha fazla vakit ayırarak temizleyin.

Bu aşamada ellerinizin zarar görmemesi için eldiven giyebilirsiniz.

Güzelce Durulayın

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Elde keten gömlek yıkama işleminiz bittikten sonra köpüklü suyu dökün ve temiz soğuk ile tekrar doldurun. Keten gömleğinizi bu su dolu kovanın içerisine tüm köpüklerinden arındırana kadar çalkalayın. Gerekirse suyu tekrar boşaltıp yeni soğuk su ile işlemi tekrarlayın. Ve zedelemeden fazla suyunu sıkın.

Dilerseniz bir musluğun altında şiddeti az bir su ile de durulama işlemi yapabilirsiniz. Ama bu sırada suyun şiddetini iyi ayarlamanız gerekir aksi takdirde kumaşa gereksiz yere zarar verebilirsiniz.

Temiz Havada Kurumaya Bırakın

Keten gömlek nasıl yıkanır?

Keten gömlek yıkama işlemi tam anlamıyla bitince çamaşır makinesinde yıkama sonrası yaptığınız gibi temiz hava alan bir yere güzelce asın ve kendi halinde kurumaya bırakın.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri