Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?

Konserve gıdaların raf ömrünü arttıran doğru saklama yöntemlerini sizler için araştırdık. İçeriğimizi okuyarak sizde konserve gıdalarınızı daha uzun süre taze tutabilirsiniz.

Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?
Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?
GİRİŞ 27.05.2023 10:06 GÜNCELLEME 27.05.2023 11:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Konserve yiyecekler, ihtiyaç anında hızlı ve pratik olması sebebiyle tercih ettiğimiz gıdalardır. Özellikle deprem gibi doğal afetlere önceden hazırlık yaptığımız deprem çantamızda, kilerde ya da evlerimizde bulundurduğumuz konserve gıdalar uzun süre dayanabilen yiyeceklerdir. Konserve gıdalar içeriğindeki besinler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilirler.

Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?

Uzun süreler muhafaza edilmesi ile baklagillerden hayvansal proteinlere kadar birçok çeşit sunan konserve gıdalar sıklıkla tercih edilmektedir. Marketlerden hazır alınanlar dışında evde kendi doğal konserve gıdalarımızı da yapabiliyoruz.

Peki, konserve gıdalar ne kadar süre dayanır ve bu konserve gıdaların bozulup bozulmadığını nasıl anlayabiliriz? Gelin bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.

HAZIR KONSERVE GIDALAR

Marketlerde sebzelerden hayvansal proteinlere kadar seçenekleri olan konserve gıdalar, içeriğinde ki koruyucular sayesinde ortalama olarak 6 aydan başlayıp uygun şartlarda 2-3 yıla kadar dayanabilmektedir. Ancak domates, ananas gibi besinlerin raf ömürleri diğer konservelere göre daha kısa olduğundan mümkün olduğunca son kullanma tarihlerine sadık kalınmalıdır.

Aldığınız konserve gıdalar ile ilgili dikkat etmeniz, raf ömrünü kısaltmamak için yapmanız gereken püf noktalar ve bozulup bozulmadığını anlamak için bilmeniz gerekeler ise şu şekildedir:

Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?

  • Eğer hemen kullanılmayacak ise konserve gıda alırken, son kullanma tarihi en uzak olanlar tercih edilmelidir.
  • Konserve gıdalar alırken özenli davranın. Kutunun herhangi bir yerinde en ufak bir deforme olmamasına ve şişkinlik olmamasına özen gösterin.
  • Zamanla kutular üzerinde yer alan son kullanma tarihi yazısı silinip sizi çelişkide bırakmaması ihtimaline karşı konserve kutularının üzerine son kullanma tarihlerini yazıp yapıştırın.
  • Konserve gıdaları aldıktan sonra evde ya da deprem çantanızda saklayacağınız yerde de kutuların deforme olmaması için önlemlerinizi alın. Çünkü deforme olan konserve gıdalar hava alması durumunda beklendiğinden daha çabuk bozulmaktadır.
  • Konserve gıdaların üzerinde yer alan saklama koşullarını okuyun ve etikette belirtildiği gibi saklayın.
  • Konserve gıdalarınızı kullanmaya karar verdiğiniz zaman da öncelik olarak herhangi bir yerinde deforme ve şişkinlik olmadığından emin olun. Dışardan bakınca sorunsuz gibi görünen ama konserveyi açtığınızda içerisinde renk, koku ya da tadında bir değişim var ise o konserve gıdayı tüketmemelisiniz.

EV YAPIMI KONSERVE GIDALAR

Ev yapımı konserve gıdalar, içine koyduğunuz malzeme ve yapım aşamalarına göre değişiklik gösterse de marketlerden alınan konserve gıdalar gibi içeriğinde koruyucu maddeler bulundurmadığı için raf ömrü süresi daha kısadır. Uygun şartlar sağlandığında ev yapımı konserve gıdaları ortalama 3 ay ile 1 yıl arasında bozulmadan muhafaza edebilmek mümkündür.

Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?

Ev yapımı konserve gıdalarda bu süreyi tam verimiyle kullanmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise şu şekildedir:

  • Konserve yapacağınız malzemelerin taze olmasına ve güzelce yıkayıp temizlediğinize emin olmalısınız.
  • Konserve olarak kullanacağınız kavanoz ve kapaklarının ısıya ve basınca dayanıklı olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Konserveyi kavanoza doldurmadan önce kavanoz ve kapakları doğru şekilde steril etmelisiniz.
  • Konserveleri ağzına kadar doldurmamalı, belli bir miktar boşluk bırakmalısınız.
  • Mutlaka ve mutlaka konserveyi yaptığınız tarihi, konserve kutularının üzerine not etmeli ve bunun silinmeyeceğinden emin olmalısınız.
  • Hazırladığınız ev yapımı konserve gıdaları; karanlık, serin ve kuru ve rutubetsiz ortamda en uygun şartlarda muhafaza etmelisiniz.
  • Konserve gıdalarınızı kontrol ettiğiniz zaman kapağında herhangi bir şişme ya da köpürme olup taşma olduysa konserveniz bozulmuş demektir ve onu hiçbir koşulda kullanmamalısınız.
  • Ev yapımı konserve gıdaları kullanacağınız zaman, dışında gözle görülen bir farklılık yok ama kapağı açtığınızda kötü bir koku geliyorsa bu durumda da ev yapımı konserveniz bozulmuş demektir.
Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • dede korkut 1 yıl önce Şikayet Et
    siz hiç bir marketin tarihi geçmiş bir ürünü çöpe attığını gördünüz mü
    Cevapla
  • zafergülten 1 yıl önce Şikayet Et
    artık bozulmasın diye içine ne koyuyorlarsa--hazır gida almak doğru degil,sağlıklı olmuyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika Suriye açıklaması!
MÜSİAD Başkanı Asmalı: Asgari ücrette yüzde 25'in üzerinde artış doğru değil