Bant lekesi nasıl çıkar?

Bant lekesi çıkarılması en zor lekelerden biri olarak görülmektedir. Mobilyadan cama, plastikten ahşaba bant lekesini nasıl çıkaracağınız haberimiz de bulabilirsiniz.

Bant lekesi nasıl çıkar?
Bant lekesi nasıl çıkar?
GİRİŞ 05.08.2023 15:18 GÜNCELLEME 05.08.2023 16:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bant, güçlü yapışma özelliği sayesinde günlük hayatımızda her an elimizin altında bulunan ve çoğu zaman duvarı delmemek, ahşap yüzeye zarar vermemek ya da bir şeyleri yapıştırmak için sıklıkla kullandığımız bir yardımcıdır. Bazen de yanlışlıkla yapıştırılmaması gereken bir yüzeye yapıştırabiliyoruz. Pratiklikte hayatımızı kurtaran bant, iş sökme aşamasına geldiğinde arkasında bıraktığı bant lekesi ile tam bir eziyete dönüşebilmektedir.

Bant lekesinin bulunduğu yüzeyi, bulunduğu alana göre doğru bir şekilde temizlemezseniz eğer eşyalarınıza geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz. Peki, bant lekesi çıkarmak için, hangi yöntemi hangi yüzey de uygulamalıyız?

İşte bant lekesi çıkarmak için bilmeniz gerekenler…

KAZIMA YÖNTEMİ

Bant lekesi nasıl çıkar?

Cam ve fayans gibi pürüzsüz yüzeylerde bant lekesi çıkarmak için bıçak ya da jilet gibi bir malzeme ile kazıma yöntemi tercih edilmelidir. Koltuk ya da parke gibi sert zeminlerde kazıma yöntemini kullanmak yüzeye zarar vereceği için tercih edilmemelidir.

SABUN VE SICAK SU YÖNTEMİ

Üzerinde bant lekesi olan bir eşyayı uygun bir kabın içine sabunlu sıcak su koyarak bir süre bekletin. Bant lekesinin yumuşamış olduğundan emin olunca bir bez yardımıyla ovalayarak lekeyi çıkarabilirsiniz.

FÖN MAKİNESİ YÖNTEMİ

Fön makinesi yardımıyla bant lekesinin yumuşamasını ve kolaylıkla çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yalnızca bu yöntemi denerken yüzeyin ısıdan zarar görmemesi adına ısıyı sürekli ve devamlı aynı nokta üzerinden uygulamamanız gerekmektedir.

KARBONAT VE SIVI YAĞ YÖNTEMİ

Bant lekesi nasıl çıkar?

Nesnenin üzerinde bulunan bant lekesine karbonat ve sıvıyağ sürülerek beş dakika bekletilir. Ardından yumuşayan lekeyi yine bir bez yardımıyla ovarak çıkarabilirsiniz.

SICAK SU VE SODYUM KARBONAT YÖNTEMİ

Halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen sodyum karbonatı bir kap içerisinde sıcak su ile karıştırıp, bant lekesi olan eşyayı bu su içerisinde 5-6 dakika kadar bekletebilirsiniz. Sodyum karbonat bant lekesinin çoğunu çıkaracak ve geriye kalan kalıntıları temiz bir bez yardımıyla silerek arındırabilirsiniz.

KİMYASAL UYGULAMA YÖNTEMİ

Bant lekesinin bulunduğu yüzey zarar görmeyecek bir yüzey ise; pas sökücü, tiner ve aseton gibi kimyasal içerikler de kullanabilirsiniz. Bu kimyasallar bant lekesini kolayca sökerek temizlenmesini sağlayacaktır. 

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • qwerty 1 yıl önce Şikayet Et
    Tinerle çok kolay. Ama duvara sürmeyin boyayı da kaldırabilir. Sıcak hava uygulamak da çok kolaylaştırıyor onu da tavsiye ederim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır