Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Ev temizliğinde toz oluşumunu engelleyen, temizlik işinizi kolaylaştıracak toz tutmayan sprey yapımını gelin birlikte keşfedelim.

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?
Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?
GİRİŞ 06.07.2023 16:13 GÜNCELLEME 06.07.2023 16:13

Ev temizliğinde en büyük problemlerden bir tanesi kısa sürede tozlanmasıdır. Toz oluşumunu engellemek için marketlerde birbirinden farklı toz tutmayan kimyasal spreyler satılıyor. Kimyasal içerikli ürünler çoğu tüketici tarafından sağlığa olumsuz etkilerinden dolayı tercih edilmiyor. Evde toz tutmayan sprey ile hem temiz içerikli hem de daha az maliyetli bir seçim yapabilirsiniz.

Marketlerden satın alınan toz tutmayan spreyler mobilyaların ve parkelerin üzerine toz birikmesini önlemek için silikon ve dimetikon film oluşturucu içerir. Başarılı sonuçlar sağlasa da zamanla soluduğunuz havaya karışarak sağlık açısından tehlike oluşturur.

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Ev yapımı toz tutmayan spreylerde bu toksik silikonlar yerini zeytinyağı ile değiştirir ve mobilyalarınızı doğal bir nemlendirici etkisi yaparak parlatır. Bunun yanı sıra toz oluşumunu iki haftaya yakın önleyerek temizlik sürenizi azaltacaktır.

TOZ TUTMAYAN SPREY MALZEMELERİ HAKKINDA

Toz tutmayan sprey yapımı için; beyaz sirke, zeytinyağı, damıtılmış su, kokulu esansiyel yağ ve bulaşık deterjanı malzemeleri gerekli. Bu malzemelerin karışım içerisindeki ise şu şekildedir;

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Beyaz Sirke: Beyaz sirkenin, doğal temizleme özelliği sayesinde yağ kiri ve kir birikimini giderdiği bilinen bir gerçektir. Bu özellikleri sayesinde ev yapımı toz tutmayan sprey için ideal bir malzemedir. Sirke dezenfektan özelliği sayesinde hem ortamı dezenfekte ederken aynı zamanda toz akarlarının da oluşmasının önüne geçer.

Ev yapımı toz tutmayan sprey ile temizlik yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sirke ile temizlenmemesi gereken mobilyaları bilmenizdir. Sirke ile asla temizlememeniz gereken 8 şey ile ilgili yazdığımız haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Zeytinyağı: Zeytinyağının toz oluşumunu itmeye yardımcı bir yönü bulunur. Bu sayede zeytinyağı ile temizlenen yüzeylerde toz oluşumu daha uzun sürelerde gerçekleşir. Aynı zamanda zeytinyağı doğal bir nemlendiricidir. Zeytinyağı ile yapılan toz tutmayan sprey, mobilyalarınızı besleyerek parlamasına sebep olur.

Ev yapımı toz tutmayan sprey yaparken zeytinyağı kullanmaktan çekinen kişiler alternatif olarak Hindistan cevizi yağı kullanabilir.

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Damıtılmış Su: Su, ev yapımı toz tutmayan sprey çözeltisinin seyreltilmesine yarar. Damıtılmış su kullanmak ise hazırlanan çözeltinin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Damıtılmış su için filtrelenmiş musluk suyunu kaynatın ve soğumaya bırakın. Soğuyan suyu ev yapımı toz tutmayan sprey yapımında gönül rahatlığıyla kullanın.

Esansiyel Yağ: Ev yapımı toz tutmayan sprey yapımında hem güzel koku hem de daha iyi performans için esansiyel yağ kullanabilirsiniz. Ev yapımı toz tutmayan sprey için en çok tercih edilen limon esansiyel yağıdır. Limon, doğal bir yağ çözücüdür. Yapışkan kalıntıları, yağ birikintilerini, kiri ve tozu kolayca silmeye yardımcı olur.

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Esansiyel yağ, ev yapımı toz tutmayan spreye aynı zamanda marketlerden alınan kimyasal içerikli toz tutmayan spreyler gibi taze bir narenciye kokusu kazandırır.

Bulaşık Deterjanı: Ev yapımı toz tutmayan sprey içerisine ekleyeceğiniz az miktarda bulaşık deterjanı, yağ ve kirin temizlenmesine yardımcı olacak aynı zamanda toz oluşumunu önleyecektir.

ADIM ADIM TOZ TUTMAYAN SPREY YAPIMI

Ev yapımı toz tutmayan sprey için malzemeler;

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

  • 1 su bardağı damıtılmış su,
  • ¼ su bardağı beyaz sirke,
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı,
  • 10 damla esansiyel yağ,
  • 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı

Toz tutmayan sprey yapımı için tüm malzemeleri bir sprey şişesi içerisine ekleyin. Şişenin kapağını kapatın ve tüm malzemelerin birbirine geçtiğini emin olana kadar çalkalayın.

TOZ TUTMAYAN SPREY NASIL KULLANILIR

Toz tutmayan sprey nasıl yapılır?

Ev temizleme rutininizde toz alırken bu toz tutmayan spreyi alana püskürtün ve mikrofiber bir bez ile üzerinden geçin.

Her kullanım öncesi toz tutmayan spreyi kullanmaya başlamadan önce iyice çalkalayın. Evinizin konumuna ve toz oranına bağlı olarak toz tutma kapasitesi değişiklik gösterebilir.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."