Klasik mantıyı unutun: Kastamonu’nun incisi Çekme Mantı ile ezber bozun!
Kastamonu'nun az bilinen lezzeti çekme mantı tarifiyle tanışın! Klasik mantılardan farklı olarak cevizli iç harç ile hazırlanan bu mantı, fırında pişiyor ve sarımsaklı yoğurtla buluşarak damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Anadolu mutfağının bu eşsiz lezzetini hemen keşfedin!

Kastamonu mutfağının çok fazla bilinmeyenlerinden olan çekme mantı, geleneksel mantı anlayışına bambaşka bir boyut kazandırıyor. Kıyma ya da patates ile alışık olduğumuz mantı, bu sefer cevizle hazırlanıyor ve fırında pişerek deneyen herkesi kendine hayran bırakıyor.
Anadolu’nun zengin yemek kültürünün bir yansıması olan Kastamonu mutfağı, kendine has yemek tarifleriyle her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Çekme mantı tarifi de bu özel lezzetler arasında öne çıkanlardan bir tanesi.
İşte incecik açılan hamur içine özenle hazırlanan cevizli harç ve sarımsaklı yoğurtla buluştuğundan damaklarda eşsiz bir tat bırakan çekme mantı tarifi:
ÇEKME MANTI TARİFİ
Çekmek Mantı Tarifi İçin Malzemeler;
Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı kadar su (kontrollü ekleyin)
İç harcı için:
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
- Bir tutam tuz
Üzeri için:
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz biber
Çekme Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?
Adım 1: Hamuru Hazırlayın
Unu derin bir kabın içerisine alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş suyu ilave ederek orta sertlikte, ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtün ve 30 dakika dinlendirin.
Adım 2: İç Harcı Hazırlayın
Ceviz içini isteğe bağlı olarak çok az tereyağında hafifçe kavurun. Tuz ekleyip iyice karıştırın.
Adım 3: Hamuru Açın
Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün. Her bir bezeyi merdane yardımıyla çok ince olacak şekilde açın. Açtığınız yufkaları yaklaşık dört parmak genişliğinde uzun şeritler hâlinde kesin.
Adım 4: İçini Koyun ve Sarın
Her bir şeridin ortasına hazırladığınız cevizli harçtan serpiştirin. Şeritleri rulo şeklinde sarın ve ardından kendi etrafında döndürerek gül şekli verin. Hafifçe yağlanmış bir fırın kabına hazırladığınız mantıları dizin.
Adım 5: Pişirme
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında mantıların üzeri hafifçe kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Adım 6: Servis
Fırından çıkan mantıları biraz ılındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Son olarak, bir tavada erittiğiniz tereyağına toz biberi ekleyip karıştırın ve yoğurdun üzerine dökerek sıcak servis yapın.
İlginizi çekebilir;
Tepsi mantısı tarifi, nasıl yapılır? Kayseri mutfağının eşsiz lezzeti
Gyoza (Japon mantısı) tarifi: Evinizde Japon lezzetlerine yolculuk!
Yırtılmadan çarşaf gibi yufka açmanın sırrı, tek bir malzemede!