Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu olan milyonlarca vatandaş için yapılandırma kararı duyurdu. Yeni düzenleme ile yapılandırma kapsamı genişletilerek, daha fazla kişi bu avantajdan faydalanabilecek. Bu adım, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarında kolaylık sağlayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının 48 ay vade ile yapılandırılmasına olanak tanıyan yeni bir düzenleme açıkladı. Yapılandırma süreci ve başvuru koşullarında yapılan kolaylıklar sayesinde, işlemler daha hızlı ve maliyet açısından daha avantajlı hale getirildi.
YAPILANDIRMADAN KİMLER YARARLANABİLİR?
BDDK’nın duyurusuna göre, yapılandırma talebi başvurularının 3 ay içerisinde yapılması gerekiyor. Yapılandırma hakkı aşağıdaki durumdaki bireysel müşterilere tanınıyor:
-Dönem borcunu kısmen veya tamamen ödemeyen kredi kartı kullanıcıları,
-Anapara ve/veya faiz ödemelerinde gecikme yaşayan ihtiyaç kredisi sahipleri,
-Daha önce yapılandırma yapmış olsa bile, yeniden yapılandırma talebinde bulunan bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi sahipleri.
KREDİ KARTI YAPILANDIRMASI LİMİTLERİ HAKKINDA YENİ KARAR!
Yeni karara göre, kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden kart limitlerinde herhangi bir artış yapılmayacak. Ayrıca, ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında mevcut borç tutarını aşan yeni kredi verilmesi engelleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın belirlediği kredi kartı yapılandırmalarındaki azami faiz oranı ise yüzde 3,11 olarak açıklandı.
YAPILANDIRMADA GETİRİLEN ÖNEMLİ YENİLİKLER NELER?
*BDDK’nın güncel kararıyla yapılandırma kapsamı genişletildi. daha önce sadece asgari ödeme tutarını ödemeyen kredi kartları yapılandırmaya dahil edilirken, artık dönem borcunu kısmen veya tamamen ödemeyen tüm bireysel kredi kartları bu imkanlardan faydalanabilecek.
*İhtiyaç kredisi yapılandırmalarında da gecikme süresi tanımı esnetilerek, "30 günü aşan" şartı kaldırıldı ve "her türlü gecikmiş ödeme" esas alınacak.
*Buna ek olarak, yapılandırma işlemleri borcun karar tarihindeki değil, yapılandırmanın gerçekleştiği tarihteki borç bakiyesi üzerinden değerlendirmeye alınacak. Gecikme durumu bulunmasa dahi, daha önce yapılandırma yapılmış krediler tekrar yapılandırılabilecek.