Zilhicce ayında bunları mutlaka yapın! Öyle fazileti var ki...

Zilhicce ayı, hac ve kurban ibadetini içinde barındıran manevi atmosferiyle idrak edilmeye başlandı. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in bu ayın özellikle ilk on gününde yapılan ibadet ve hayırların Allah katında büyük kıymet taşıdığını bildirdi. İşte, bu özel ayda yapılması gerekenler...

Zilhicce ayında bunları mutlaka yapın! Öyle fazileti var ki...
Zilhicce ayında bunları mutlaka yapın! Öyle fazileti var ki...
GİRİŞ 18.05.2026 13:43 GÜNCELLEME 18.05.2026 13:49

Bugün Zilhicce ayının ilk günü. Bu ayın dokuzuncu günü arefe, onuncu günü bayramdır. Zilhicce ayı, kamerî takvimde yılın son ayı ve aynı zamanda “haram aylar” diye bilinen dört aydan birisidir.

ZİLHİCCE AYINDA BUNLARI MUTLAKA YAPIN! ÖYLE FAZİLETİ VAR Kİ...

Bu aya has pek çok üstünlük vardır:

1.Müfessirlerin çoğunluğu, Fecr Sûresi’nin 2. âyetinde “on geceye yemin olsun” ifadesinde üzerine yemin edilen on gecenin zilhicce ayının ilk on gecesi olduğu görüşündedir. Abdullah İbn Abbas ve İmam Şâfiî radıyallahu anhümâ “Bilinen günlerde Allah’ın ismini zikretsinler” âyetinde geçen (Hac 22/28) “bilinen günler” ifadesini zilhiccenin ilk on günü şeklinde yorumlamışlardır.

2.Allah Resûlü ﷺ şöyle buyurmuştur:

“Allah katında sâlih amelin bu günlerden daha sevimli olduğu başka günler yoktur.”
(İbn Mâce, Sıyam, 39; Ebû Dâvûd, Savm, 61). 

3.Bu ayın dokuzuncu günü olan “arefe” sene içindeki günlerin en faziletlisidir.

4.İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti bu ayda yerine getirilir ve kurban bu ayda kesilir. Yine kurban bayramında teşrik tekbirleri getirilir.

5.Allah Resûlü’nün ﷺ zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tuttuğu rivayet edilmiştir. (Ebû Dâvûd, Savm, 61). 

Dünyanın günleri içinde Allah’a ibadet edilmesi O’na Zilhicce’nin ilk on gününden daha sevimli gelen başka günler yoktur. O günlerde tutulan bir gün oruç bir senelik oruca denktir. O gecelerde yapılan ibadet de Kadir gecesine denktir.”
(İbn Mâce, Sıyam, 39).

Hacda olanların ise arefe günü oruç tutmamaları tavsiye edilmiştir.
(Ebû Dâvûd, Savm, 63).

6.Allah Resûlü ﷺ şöyle buyurmuştur:
“Zilhicce’nin ilk on günü girdiğinde sizden biri kurban kesmek isterse saçından ve tırnaklarından hiçbir şey almasın.” (Müslim, Edâhî, 40). 

Hanefîlere ve Şâfiîlerin bir kısmına göre bu hadiste geçen yasağa uyarak kurban kesmek isteyen kişinin Zilhicce ayı girdikten sonra tıraş olmayı ve tırnak kesmeyi terk etmesi menduptur. Aksine hareket etmek caiz olmakla birlikte tenzîhen mekruhtur; günah değildir. Bu hükmün hikmeti hakkında şu açıklamalar yapılmıştır:

a) Kurban kesmek isteyen kişi, hacca gitmemiş olsa bile ihramlı hacılara bazı yönlerden benzemiş olur.

b) Kurban ibadeti mağfirete vesile olduğundan, bedeninden bir şey almaması bütün bedeninin bu mağfiretten nasiplenmesine işaret kabul edilmiştir.

7.Bu ayda tekbir, tahmid, tehlil gibi zikirleri, salavat ve duaları bolca yapmalı; Kur’an’ı anlamaya çalışarak okumalı; imkânı olanlar oruç tutmalı ve ilmî faaliyetlere devam etmelidir.

Rabbimiz bu mübarek günleri en güzel şekilde değerlendirmeyi nasip eylesin. Hacca giden ve kurban kesen kardeşlerimizin ibadetlerini kabul buyursun. Bu ibadetleri yapma imkânı bulamayan kardeşlerimize de en kısa zamanda nasip eylesin. Âmîn.

Adnan Memduhoğlu

Kübra Yılmaz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • HIDIR BUDUR 30 dakika önce Şikayet Et
    Önce BAKARA 120 ve MAİDE 51 ve peygamberimizin VEDA HUTBESİNİ bir özümseyelim. Gerisi gelir..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kurban Bayramı yaklaşıyor! İşte dünyanın en büyük ve en güçlü büyükbaş hayvanları!
Gelecek sezon Şampiyonlar Ligi lig aşamasına katılmayı garantileyen 23 takım belli oldu