Kemalist, Leninist Osmanlı Şehzadesi
Osmanlı Hanedanı'nın 1 yıl önce hayatını kaybeden en yaşlı üyesi Burhaneddin Cem Efendi'nin çalkantılı hayatı, yaşadığı ilginç tesadüflerle bir film senaryosunu andırıyor...

Burak Artuner'in haberi
Osmanlı şehzadesi Burhaneddin Cem, kendisi gibi sürgünde olan dedesinin 50 yıl önce savaştığı Rus komutanın torunuyla evlendi. Oğulları Selim Cem, "Onlar olmasaydı biz de olmazdık" dedi ve ekledi: "Teşekkürler Mustafa Kemal, teşekkürler Lenin."
Osmanlı Hanedanı'nın 1 yıl önce hayatını kaybeden en yaşlı üyesi Burhaneddin Cem Efendi'nin çalkantılı hayatı, yaşadığı ilginç tesadüflerle bir film senaryosunu andırıyor... Araştırmacı Kerime Senyücel, TBMM'nin 3 Mart 1924 günü aldığı kararla kadın, erkek, çocuk tüm fertleri yurt dışına çıkarılan Osmanlı ailesinin sürgündeki yaşamını kitaplaştırdı. "Hanedan'ın Sürgün Öyküsü- Başucumda Bir Avuç Vatan Toprağı" adlı kitap, Timaş Yayınları'ndan çıktı. Kitapta aktarıldığına göre, Burhaneddin Cem, Sultan I. Abdülmecid'in torunu İbrahim Tevfik Efendi ile 93 Rus Harbi olarak bilinen 1878-1879 Osmanlı-Rus Harbi'yle adını duyuran Çürüksulu Bahri Paşa'nın kızı Şadiye Hanım'ın oğulları olarak 2 Şubat 1920'de dünyaya geldi. Sürgün yolculuğu Sirkeci'den kalkan Orient Ekspres'le başladığında, henüz 4 yaşındaydı. Uzun süre Paris'te yaşadılar...11 yaşına geldiğinde, 57 yaşındaki babası İbrahim Tevfik Efendi'yi kaybetti. Annesi bir Amerikalıyla evlenmişti. 1941'de annesinin yanına gitti... New York'ta yaşamaya başladı. Artık genç biriydi ve kendine bir meslek edinmesi gerektiğini hissediyordu. Bu yüzden tek sevdiği işi yapmaya yani asker olmaya karar verdi...
ABD ASKERİ OLDU
İkinci Dünya Savaşı'nın en çetin günleri yaşanırken 7 Nisan 1943'te orduya girdi. Ordu Dil Okulu'nda 6 dil öğrendi. Fransızca'nın yanında çok iyi Rusça da konuşmaya başlamıştı. İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren Normandiya Çıkarması'na katıldı. Yıllar sonra Paris'e dönüşü, ABD ordusuyla oldu. Ancak kötü tesadüf olsa gerek, kendisiyle sürgüne gönderilen, amcası son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi, onun birliği 4 Ağustos 1944'te kente girerken, Paris'te öldü. Burhaneddin Cem, Halife Abdülmecid'i sadece bir kez çocukluğunda bir kez görmüştü.
...VE BÜYÜK BULUŞMA
Paris'te bu üzüntüyü yaşarken, hayatının aşkı İrina ile tanıştı. Garip tesadüf Burhaneddin Cem ile İrina'nın dedeleri yarım asır önce savaş meydanında düşman olarak savaşmışlardı. Ayrıca İrina'nın ailesi de 1917 Bolşevik Devrimi'nde Rusya'dan sürülmüştü. Çünkü İvanı'nın babası Çar II. Nikola'nın muhafız alayında bir subaydı. İvana'nın dedesi Dimitri Strasosselsky ile Burhaneddin Cem'in dedesi Çürüksulu Bahri Paşa, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi'nde karşı karşıya gelip savaşmışlardı. Onlar, iki sürgün çocuğu... 65 yıl önce dedelerinin savaş meydanlarındaki düşmanlığını bir kenara bırakıp, Paris'te başlayan aşklarını 25 Nisan 1951'de nikâh masasına taşıdılar. Nilüfer ve Selim Cem adını verdikleri iki çocukları da oldu.
Gizlice Türkiye'ye gelip Doğu'yu gezdi
BURHANEDDİN Cem, askerlikten ayrıldıktan sonra dedektif oldu. William S. Burn Dedektiflik Ajansı'nda 20 yıl çalıştı. 1974'te Osmanlı erkeklerine henüz af çıkmamışken, gizlice Türkiye'ye geldi ve dedesi Çürüksulu Bahri Paşa'nın savaşta Ruslar'dan aldığı Kars, Ardahan ve Batum'u gezdi... Biri erkek, diğeri kız iki evlatları oldu. Burhaneddin Cem, geçen yıl 89 yaşında hayatını kaybetti.
'EN ÖNEMLİ ŞEY HAYAT'
Oğulları Selim Cem, yıllar sonra sürgün kitabını yazan Kerime Senyücel'in "Siz sürgüne nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi: (Muzip bir ifadeyle gülerek) Değişik bir açıdan bakabiliyorum. Eğer annem 1917 Bolşevik İhtilali'nden sonra ailesiyle Rusya'dan sürülmeseydi, babam da 1924'teki sürgünden sonra Paris'e gitmeseydi ikisi asla tanışamayacaklardı. Böylece ne ben ne kardeşim Nilüfer Sultan ne de yeğenim Tatianavar olacaktı. Bence en önemli şey hayattır. Böyle bakınca teşekkürler Mustafa Kemal, teşekkürler Lenin."