'Vizontele Tuuba' filmi gerçek oldu
Bir öğretmenin örnek aldığı 'Vizontele Tuuba' filmi sayesinde kütüphanesi olmayan Bingöl Fatih İlköğretim Okulu'na kütüphane kurulacak.
1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl'de meydana gelen depremde Fatih İlköğretim Okulu yıkıldı. Yıkılan okulun yerine aynı isimde ve aynı alanda yeni bir okul binası yapıldı. Yeni binada kütüphane adı altında bir salon yapıldı ancak salonda ne kitap ne de kitapları koyacak raf var. Çalıştığı okulun içinde bulunduğu durumu 'Vizontele Tuuba' filmine benzeten bir öğretmen filmdeki senaryoya uyarak kütüphane müdürünün gazeteci arkadaşına gönderdiği mektubun bir benzerini yazıp, www.bingolonline.com adlı sitenin editörüne elektronik posta olarak gönderdi.
Site editörü aldığı mektuptan etkilenerek bunu bir kitap toplama kampanyasına dönüştürüp, mektubun noktasına, virgülüne dokunmadan aynısını yayınlamaya başladı.
Yurtiçi ve yurt dışındaki Bingöllülerin buluşma adresi olan Bingolonline'de bu kampanyayı gören Bingöllüler, yurt içinde ve yurt dışında organize olarak kampanyaya destek için kolları sıvadı. Kısa süre içinde kampanyaya yüzlerce kitap ve nakdi para desteği gelmeye başladı.
Kampanyanın bu kadar ilgi görmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen site editörü Turan Kınaş, 'Haydi Kızlar Okula ve Temel Eğitime Destek kampanyalarına büyük destek veren Bingöllüler, bu kampanyayla eğitim konusunda bir kez daha ne kadar duyarlı olduklarını gösterecek.' dedi.
Vizontele Tuuba filminden esinlenerek bu mektubu yazdığını belirten Fatih İlköğretim Okulu öğretmeni Ramazan Berdibek, 'Filmde belediye başkanı yardım konusunda 'kütüphane bu herkes yardım eder' demişti. Bu deyimi beni çok etkilemişti. Bu deyimden yola çıkarak böyle bir mektup yazdım.' diye konuştu.
Kütüphanenin kurulması için yazılan mektup 'Selamun Aleykum' diye başlayıp şöyle devam ediyor: ' Ben Bingöl Fatih İlköğretim Okulu'nda bilgisayar öğretmeniyim. Bizim bir sorunumuz var. Okulumuz deprem dolayısı ile yıkıldı, tekrardan yeni okul yaptılar. Güzel ve modern görünümlü okulumuzun kütüphanesi yoktu. Bu hafta açtık ama gel görki vizontele tuuba meselesine döndü hiç kitabımız yok. Ve öğrencilere kaynak sunamıyoruz. Hani vizontelede kütüphane müdürü gazeteci arkadaşına mektup gönderiyor, bir kasabaya kütüphane müdürü olarak atanmış ama ne kütüphane var ne de kitap. Kütüphane kuruyor ama kitap yok. Arkadaşından yardım istiyor ve gazeteci arkadaşı da mektubu sonuna kadar yayınlıyor. Daha sonra beldeye kitap yağmaya başlıyor. İşte bizim kütüphane de bu hikayeye döndü. Biliyorum herkes yardım etmez ama belediye başkanı ne demişti, kütüphane bu herkes yardım eder. Siz basınsınız bir el atsanız bu olaya. Gelin hep birlikte yardım edelim bu çocuklara.'
CİHAN