Fransız vekil adayının en büyük hayali Sezen Aksu

Fransız milletvekili adayı, gençlik yıllarından beri Türkiye'de birçok kez bulunduğunu hatırlatarak Sezen Aksu'ya da büyük hayranlık duyduğunu söyledi.

Fransız vekil adayının en büyük hayali Sezen Aksu
Fransız vekil adayının en büyük hayali Sezen Aksu
GİRİŞ 09.04.2013 11:33 GÜNCELLEME 09.04.2013 11:33

Fransa'da Anayasa Mahkemesi'nin yurtdışında 8. Bölge milletvekili seçimlerinin yeniden yapılmasına hükmetmesiyle seçim süreci başladı. 26 Mayıs'ta ilk turu 9 Haziran'da da ikinci turu gerçekleştirilecek seçimlerde bağımsız adaylığını açıklayan Cyril Benjamin Castro, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Türkiye'yi çok sevdiğini ifade etti. Fransa seçim sisteminde 8. Bölge, Türkiye'nin de arasında bulunduğu 8 ülkede yer alıyor.

Fransız milletvekili adayı, gençlik yıllarından beri Türkiye'de birçok kez bulunduğunu hatırlatarak Sezen Aksu'ya da büyük hayranlık duyduğunu söyledi. Fransız politikacı, "Türkiye'ye gittiğim zaman Sezen Aksu'yla tanışmak istiyorum. Bu benim hayalim." diye konuştu.

SEÇİM SLOGANI 'HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN'

Castro, "Türkiye'ye ilk gittiğim zaman televizyonu açtığımda Sezen Aksuyla karşılaştım. Bütün kasetlerini satın aldım. Türkçe bilmiyorum ‘Hadi bakalım kolay gelsin'in ne demek olduğunu bile anlamıyorum. Ama şarkı sözlerini biliyorum. Bu sefer Türkiye'ye yapacağım resmi ziyarette Sezen Aksu ile görüşmek istiyorum. Bu benim Türkiye'den tek isteğim." ifadelerini kullandı. Fransız politikacı, ne anlama geldiğini sorduğu ‘Hadi bakalım kolay gelsin' sözlerini de seçim sloganı olarak kullanacağını söyledi.

1999 depreminde Türkiye'de bulunduğunu belirten Castro, "17 Ağustos'ta Ankara'dan Bursa'ya geçmiştim. O dönemde çekilen acıları Türklerle birlikte yaşadım." diye konuştu. Bursa'ya karşı özel bir ilgisinin olduğunu da söyleyen Castro, en güzel anılarının Türkiye'de geçtiğini söyledi. Şu an hasta olan annesiyle İstanbul tatilindeki anılarını anlatırken duygu dolu anlar yaşayan Fransız politikacı, "O çıkarsız, resmiyetten uzak ve ekmeğimizi balıkçılarla paylaştığımız günleri unutamıyorum." dedi

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin Nicolas Sarkozy döneminde çok iyi olmadığını hatırlatan milletvekili adayı, "Son dönemde ilişkiler düzelme yolunda fakat Sarkozy öncesinde de iyiydi." ifadelerini kullandı. Nicolas Sarkozy'nin tüm politikalarını doğru bulmadığını söyleyen Castro, "İki hususu iyi ayırt etmek lazım: içerik ve biçim. Fransa'da bazı politikacılar Türkiye'ye karşı tutumlarıyla oy kazanmaya çalıştılar." vurgusunda bulundu. İki ülkenin de birbirleriyle olan ilişkilerini düzeltmek zorunda olduğunu söyleyen Castro, "Fransa büyük ülke ve Fransızların gelişmiş sanayi imkanları var, Türkiye ise büyük bir tarihe ve Fransa ile 600 yıllık dostluğu sahip. Hangi şartda olursa olsun iki yakın, iki büyük millet anlaşmalıdır." diye konuştu. Fransa'daki Tüklerin de ülkeye entegre olması gerektiğini belirten Castro, ekonomik, kültürel ve kardeş şehir ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de yaşayan Fransızların da Fransa için çok önemli olduğunu hatırlatan Cyrile Benjamin Castro,Türkiye'deki Fransızların her konuda destekçisi olacağının altını çizdi.

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasına neden olan inkar tasarısıyla ilgili de görüşlerini açıklayan Castro, 2010'da hazırlanan yasanın kendisinin de saygı duyduğu Ermeni toplumunu memnun etmek için hazırlandığını iddia etti. Fransız politikacı, 2001'de Fransa'nın Ermeni soykırımı iddialarını kabul ettiği yasayı hatırlatarak bu yasaya göre "2010'daki yasa tasarısı da mantıklı görülebilir ama seçimlere yönelik ve yanlış hazırlanmış bir yasaydı.Osmanlı ve Türk halkı tarafından katliam yapılmıştır ama soykırım apayrı bir şey." ifadelerini kullandı.

Milletvekili adayı, sorunun çözümü için ise Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşan, kapasitesi ve zamanı olan bir komisyonun konuyla ilgili inceleme yapması gerektiğini savundu. Castro, komisyonu, tarihteki rolü nedeniyle İngiltere ve iki ülkenin kabul etmesi durumunda da Fransa'nın da destekleyebileceğini belirtti. Cyrile Benjamin Castro, "Türkiye ve Ermenistan komisyon ne karar verirse versin uyacaklarını taahhüt etmeliler. Ayrıca komisyonun vereceği karara diğer ülkelerin de saygı göstermesi gerekir." dedi.

Türkiye, İsrail ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerin de arasında bulunduğu 8. Bölge milletvekili adayı olan Castro, bölgesinde bulunan ülkeler arasındaki sorunlu ilişkilerin düzelmesinin de büyük memnuniyet verici olduğunu söyledi. Özellikle İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesinin bölge istikrarı için çok önemli olduğunu hatırlatan Castro, Kıbrıs konusunda ise Avrupa'nın çok hatalı politika yürüttüğünü ileri sürdü. Castro bu ülkelerde yaşayan Fransızların problemlerine hakim olduğunu belirterek özellikle ekonomik kriz içersinde bulunan ülkelerde yaşayan Fransızların ciddi sıkıntılar çektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!