ABD'nin soğuduğu ülkeye silah satacaklar

Rusya Suriye'de elde ettiği jeopolitik kazanımı tüm Ortadoğu ülkelerine genişletmek için çalışmalara başladı. Mısır'da gerçekleşen darbeye tepki göstermeyen Moskova, yeni rejime silah satışı konusuna da yeşil ışık yaktı.

ABD'nin soğuduğu ülkeye silah satacaklar
ABD'nin soğuduğu ülkeye silah satacaklar
GİRİŞ 28.10.2013 14:55 GÜNCELLEME 28.10.2013 15:21

Londra merkezli The Sunday Times'ın haberine göre, ABD'nin silah sevkiyatını kesmesi ve yardımları kısmasının ardından yeni Mısır yönetiminin büyük miktarda silah satın almak için Moskova'ya başvurduğunu iddia etti.

Mısır'ın Rusya'da talep ettiği silahlar arasında alçak irtifalarda etkili olan savaş uçakları, modern tanksavarlar ve eski Sovyet tanklarının modernizasyonu bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi aldığı kararla Apache helikopterleri, Harpoon gemi savar seyir füzeleri, F-16 ve tanklar için yedek parça sevkiyatını durdurmuştu. Mısır ordusu için öngörülen 260 milyon dolarlık yardım da askıya alındı.

ABD'nin kısmi desteğini çekmesinin ardından Mısır'da jeopolitik boşluk oluştuğuna dikkat çeken gazete, Rusya'nın bu boşluğu doldurmaya istekli olduğuna dikkat çekti.

Gazeteye göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki dönemde Kahire'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Kahire ile askeri alanda işbirliğini geliştirmeyi planlayan Putin, Suriye Tartus deniz üssünde sorun yaşanma ihtimaline karşı Mısır'la işbirliğini de düşünüyor. İsrailli askeri kaynaklar gazeteye yaptığı açıklamada, "Tartus tartışmalı ve yeterli değil. Rus deniz gücü için Mısır limanları mükemmel…" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya, Suriye'de patlak veren iç savaşın ardından Akdeniz'de kalıcı deniz gücü bulundurma kararı almıştı.

The Times'a göre Putin, ABD'nin Irak'tan çekilmesini planlayarak bu ülke ile de ilişkileri geliştirmek için çalışıyor. Moskova'da Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile anlaşan Putin, bu ülkeye 4 milyar doları bulan silah satışı gerçekleştirecek.

ABD'nin Mısır, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan'dan geri çekildiğine değinen gazete, Rusya'nın da bölgede adım adım ilerlediğine dikkat çekiyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar