Barack Obama'ya çok ağır eleştiri

The Washington Post gazetesi, Obama yönetimini sert bir dille eleştirdi.

Barack Obama'ya çok ağır eleştiri
Barack Obama'ya çok ağır eleştiri
GİRİŞ 06.11.2013 00:39 GÜNCELLEME 06.11.2013 08:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD'nin saygın gazetelerinden The Washington Post, bugünkü başyazısında ABD'nin Mısır politikasını eleştirerek Obama yönetiminin, Mısır'da geçici hükümet "demokrasiyi kucaklıyormuş numarası" yapmayı bırakması gerektiği yorumunda bulundu.

İnsan hakları ve özgürlükleri izleme kuruluşu Freedom House'ın raporunda "Mısır'da 3 Temmuz darbesinden bu yana demokrasi yolunda neredeyse hiçbir kayda değer ilerleme olmadı" şeklinde bir tespite yer verdiğine işaret eden gazete, son Mısır ziyareti sırasında "Bizim algımıza göre, yol haritası uygulanmakta" diyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin konuyu böyle görmediğini belirtti.

Yazıda özetle şunlar kaydedildi:

"Kerry'nin algılayamadığı şey nedir? Mısır'ın demokrasiye doğru yol aldığı hükmünde bulunmak, son seçilmiş lideri ile binlerce destekçisinin şu anda çok bariz şekilde adil olmayan yargılamalara maruz kalan siyasi tutuklular haline geldikleri gerçeğini görmezlikten gelmektir. Muhalif medyanın kapatıldığı ve kalanların da rejimin yıllardır görülmedik düzeyde sıkı kontrolü altında olduğu gerçeğine göz yummaktır. Ordunun anayasayı suiistimal ettiğini ve eski cumhurbaşkanlığı adayları Muhammed el Baradey ve Eymen Nur gibi önde gelen laik liberal politikacıların ülke dışına çıkarılmasını atlamaktadır.

Adil olmak gerekirse, Kerry sadece, Eylül ayında yönetiminin bundan böyle Ortadoğu'da sadece dar bir 'ana çıkarlar' dizisini savunacağını ilan eden Başkan Barack Obama'nın kurduğu politikayı takip ediyor. Petrol akışı listede, ama demokrasinin savunulması ise değil."

Obama yönetiminin, Mısır güvenlik güçlerinin sivil protestoculara yönelik katliamından sonra, kendini Mısır'a yönelik askeri yardımların bir kısmını askıya almak zorunda hissettiğini ve bunu isteksizce yaptığını savunan gazete, Kerry'nin de Mısır'daki geçici hükümetle tüm bağları tekrar düzeltebilmeyi amaçladıklarını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Kerry'nin konuşmasında "özür diler" gibi göründüğü görüşünün dile getirildiği yazıda, Kerry'nin "çok küçük bir mesele olan yardımlar konusunda" çok az zaman harcadıklarını söylediğine ve görüşmelerinde de Mursi davasını gündeme getirmediği bilgisinin verildiğine dikkat çekildi.

Yazıda, "Mesaj yeteri kadar net: Obama yönetimi (MIsır Savunma Bakanı) General Sisi'nin inşa etmekte olduğu yeni otokrasiyi kabul edecek ve onunla iş yapacak. Eğer öyleyse, neden bunun hakkında dürüst olunmuyor? Kerry'nin, (Mısır'daki) rejimin boş demokrasi vaatlerini benimsemesi, sadece gülünç görünmesine neden oluyor" yorumu yapıldı.

Mursi'nin yargılanmasıyla ilgili Amerikan medyasında yer alan haberlerde de genel anlamda daha çok Mursi'nin beyaz mahkum kıyafetini giymesi reddetmesi ve mahkemenin meşruluğunu sorgulayan çıkışlarda bulunması gibi ayrıntılar yer aldı.

Christian Science Monitor, Mursi davasının Mısır ordusuyla İslamcılar arasında yeni bir "muharebe alanı" açtığına yönelik yorumda bulundu.

Fox News'ın haberinde ise Mursi davasının başlamasıyla birlikte Mısır'daki ABD karşıtı duyarlılığın giderek daha da arttığı savunularak, Washington'ın hem Mursi taraftarları hem de Mursi karşıtları dahil olmak üzere Mısır siyasetindeki iki tarafı da kaybettiği yorumunda bulunuldu.

Los Angeles Times da Mursi davasına "kaos ve yaygaraların" damga vurduğunu yazarken, Mısır'da ordu destekli hükümetin Mursi ve Müslüman Kardeşler'i "dize getirmek" için uzun bir mücadeleyle yüz yüze kalabileceği yorumunu yaptı.

YORUMLAR 2
  • tankoy oytun 10 yıl önce Şikayet Et
    1960ta türkiyeye yaptıkları hata. düşünün eğer mursi idam edilse ne obama ne amerika bunun aştından kalkamaz. bunun hesabı sorulur. kendi halkına cevap veremezler. hemde hönkürdete hönkürdete çıkar.
    Cevapla
  • serkan demirel 10 yıl önce Şikayet Et
    Düne kadar mursinin antidemokrat olduğunu söyleyenler vardı bu ülkede. En kötü demokrasinin bile askeri yönetimlerden daha iyi olduğunu anlayamamışlar malesef. Hele hele kendi ülkemizde bile mursi dinle ülkeyi yönetmek istiyor bu nedenle demokrasiden uzak bir kişidir diyenler askerin aslında mısıra demokrasi getirmek için halkla birlikte hareket ettiğini ileri sürüyorlardı bakın darbeden buyana 4ay geçti ve askerin seçimlere gitme gibi bir derdi yok bu mısır halkına yapılan büyük bir ihanet bu aslında insanlığa yapılan bir ihanet sırf amerika israil ve bazı arap burjuvalarının bu ülkeyi rahatça soyabilmeleri halkı rahatça sömürebilmeleri için gerçekleştiren darbenin hangi haklı sebebi olduğunu şimdi açıklamalılar arkadaşlar darbeler kötüdür sandıklar beğenmediğimizi iktidardan gönderebilme aracıdır ancak silahların konuştuğu yerde herkes mahkumdur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak