"ABD'ye ölüm" yazıları siliniyor

ABD ile İran arasındaki değişim rüzgârları Tahran sokaklarındaki duvar yazılarına da yansıdı.

"ABD'ye ölüm" yazıları siliniyor
"ABD'ye ölüm" yazıları siliniyor
GİRİŞ 04.09.2015 11:01 GÜNCELLEME 04.09.2015 15:26
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Uzun müzakereler sonucu 14 Temmuz'da İran ve P5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer uzlaşmayla birlikte, Tahran'da esen yenilik rüzgarları sokaklardaki grafitileri de etkiledi. Başkent sokaklarındaki ABD ve Batı karşıtı sloganlar yavaş yavaş silinmeye başladı. Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliği'nin duvarındaki "Amerika'ya Ölüm" yazısı da silinen grafitiler arasında yer aldı. Duvar yazılarının silinmesinin ABD ile İran arasındaki gerginliklerin azalmasına işaret olabileceği aktarılıyor. Ancak İran basınına göre nükleer anlaşmaya karşı bazı muhafazakar öğrenci grupları silinen grafitiler yerine yenilerini yazıyor. 

İNGİLTERE KARŞITI YAZILAR DA VAR 

Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliği binasının çevresinde halen birçok ABD karşıtı duvar yazısının durduğu söyleniyor. 36 yıl önce İranlı öğrenciler tarafından işgal edilen ve 71 ABD vatandaşının rehin alındığı olaylara sahne olan elçilik, 444 gün süren rehine krizinin ardından kapatılmıştı. Öğrenciler, sivil toplum kuruluşları, yabancı gazeteciler gibi özel grupların ziyaret edebildiği eski elçilik binasında şimdilerde ise ABD'li yetkililerin kullandıkları iletişim cihazları ve çeşitli eşyalar sergileniyor. İran'daki Batı karşıtı duvar yazıları iki hafta önce de İngiltere ile İran arasında krize neden olmuştu. İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'ni 4 yıl aradan sonra yeniden açtığı etkinlikte elçilik içindeki Kraliçe Elizabeth portrelerinin üstünde yazan "İngiltere'ye ölüm" sloganlarının hala silinmediği görülmüştü. 

İRAN İLK KEZ SÜNNİ BÜYÜKELÇİ ATADI

İran'da reformist Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte başlayan açılımlar devam ediyor. 1979 devriminden sonra ilk kez bir kadın büyükelçinin atanmasıyla gündeme gelen ülkede şimdi de ilk kez bir Sünni büyükelçi atanıyor. Sünni ve Kürt olan Salih Edibi'nin Vietnam ve Kamboçya Büyükelçisi olarak atandığı açıklandı. Sünni bir adayın İran Büyükelçisi olarak seçilmesi, İran'daki Kürdistan eyaleti halkına verilen vaatlerin yerine gelmesi olarak yorumlandı.

ANLAŞMA KONGRE'YE TAKILMAYACAK

ABD Başkanı Barack Obama, İran nükleer anlaşması için Kongre'de gerekli desteği sağladı. Demokrat Parti Maryland Senatörü Barbara Mikulski'nin anlaşmaya destek verdiğini açıklamasıyla, anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı. Cumhuriyetçilerin Obama'nın olası vetosunu aşma şansı kalmadı. Obama, anlaşmayı reddeden bir tasarının Kongre'den geçmesi halinde bunu veto edeceğini söylemişti.

YORUMLAR 15
  • royal 8 yıl önce Şikayet Et
    şunu bilin ki iran tarih boyunca hiç bir zaman dostumuz olmadı şimdi de öyle Türkiye'nin en büyük tehtidi iran ve rusyadır.yıllarca iran israil ile sözde sidik yarışı yapıyorlar sırf silah ticaretini arttırmak için
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    bizler Iran milletini severiz müslüman diye Allah icin hükümetleri degil
    Cevapla
  • XXX 8 yıl önce Şikayet Et
    araştırın.....dünyada yahudinin en çok yaşadığı yer irandır.
    Cevapla
  • aytaç 8 yıl önce Şikayet Et
    Yıllar sonra ABD iran da büyükelçilik açıyor yorumcular başladı sallamaya. İrana sallayanlar Türkiyede yıllardan beri duruyor ABD elçiliği. Hatta daha dün İncirlik için yeni izin verdik uçakları bizim hava alanımızdan kalkıp operasyon yapıyor. Başkasını eleştirmeden önce dönüp bir aynaya baksak daha iyi olmazmı. En azından eleştirilerimizin dozunu ayarlamak açısından.
    Cevapla
  • OĞUZHAN 8 yıl önce Şikayet Et
    İran, yıllardır ABD ye kafir devlet deyip onları vuracağız dedi. Ben kendimi bildim bileli ABD ve İSraili 2 füze ile vururuz diyen yalancı İRan şuanda görüyoruz ki yıllardır tek bir bomba bile atmadığı devletlerle antlaşma yapıyor. İran işi mezhepçilik yapıp ümmeti bölmektir. İRAN'IN içinde küçük bir şeref duygusu varsa Katil İsrail'i gerçekten vururlar. Yıllarca bize yutturmaya çalıştılar. Ama senin gibi insanlarımız inandı.
    Cevapla
  • rte 8 yıl önce Şikayet Et
    büyük aşklar kavgayla başlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Maskeli saldırgan yalnız değilmiş! Tribün görüntüleri ortaya çıktı
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!