'Müslümanlar Kudüs'ü devamlı ziyaret etmeli'

Filistin Şeriat Mahkemesi Başkanı Mustafa Muhammed Abdurrahman Tavil, Müslümanların ve Hristiyanların Kudüs'ü düzenli olarak ziyaret etmeleri gerektiğini belirtti.

'Müslümanlar Kudüs'ü devamlı ziyaret etmeli'
'Müslümanlar Kudüs'ü devamlı ziyaret etmeli'
GİRİŞ 01.02.2018 11:30 GÜNCELLEME 01.02.2018 11:30

 Müslümanların ve Hristiyanların Kudüs'ü düzenli olarak ziyaret etmeleri gerektiğini belirterek, "Müslümanları, İslam'da üç mübarek mescitten biri olan Mescid-i Aksa'da namaz kılmaya davet ediyorum. İlk kıblemizin yalnız bırakılmaması lazım. Mescid-i Aksa ve Kudüs bütün Müslümanlarındır. Hristiyanların da Kıyamet Kilisesi'ne gelmeleri gerekiyor. Her iki dinin mensuplarına bunu şiddetle tavsiye ediyoruz." dedi.

Tavil, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen ve dünyada 20'den fazla ülkeden Müslüman ilim adamlarının katıldığı "Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs" toplantısı için geldiği İstanbul'da, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

 

Tavil, Kudüs'ün İslam inancının bir parçası, Mescid-i Aksa'nın da mübarek bir yer olduğunu söyledi.

Kur'an-ı Kerim'de Mescid-i Aksa'ya dair ayetler bulunduğunu hatırlan Tavil, "Kudüs'ü de vurgulayan birçok ayet mevcuttur. Mescid-i Aksa mübarek bir yerdir. Kur'an-ı Kerim'in İsra süresinde varit olduğu üzere Kudüs meselesi sadece Arapların veya Arap toplumunun değil tüm Müslümanların meselesidir. Nitekim Allah Kur'an-ı Kerim'de 'Biz onun etrafını mübarek kıldık' diyerek kutsiyeti ortaya koymaktadır. Kudüs, Hazreti Ömer'in İslam toplumuna vermiş olduğu bir emanettir." diye konuştu.

Kudüs'ün Hristiyanlarca kutsal kabul edilen bir belde olduğuna dikkati çeken Tavil, "Kıyamet Kilisesi'nden dolayı burası Hristiyanlar için de çok önemli bir belde olma özelliğine sahiptir. Bizler Müslümanlar olarak Hristiyan toplumu ile karşılıklı müsamaha içerisinde sevgi ve saygı ile birlikte yaşamaktayız. Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in de ehlikitap Hristiyanlarla beraber yaşamaya dair güzel örnekler bizlere sunmuştur." ifadelerini kullandı.

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den bu kente taşıma kararı alan ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren Tavil, kararın hükümsüz olduğunu ve tanımadıklarını kaydetti.

"İsrail, burada hem Müslümanlara hem de Hristiyanlara zulüm yapıyor"

Trump'ın aldığı kararın haksız, üzerinde çalışılmamış ve bölgedeki gerçeklerden uzak olduğunu bildiren Tavil, şunları söyledi:

"Trump'ın kararını 'doğru alınmış' ve 'gereklidir' şeklinde kabul etmemiz mümkün değil. İsrail'in burada hem Müslümanlara hem de Hristiyanlara zulüm yaptığı ortadadır. Müslümanların Mescid-i Aksa'da namaz kılmaları sınırlandırılıyor. Hristiyanların Kıyamet Kilisesi'ne giriş ve çıkışlarında zorluk çıkarılıyor. Bunlar siyonist güçlerin ne kadar zalim olduğunu bize göstermektedir. Trump'ın aldığı karar burada çok tepki çekti, birçok gösteri düzenlendi ve halen protestolar düzenleniyor. Bu kararın ardından İsrail baskılarını artırdı. İsrail, bugün Kudüs'ün etrafına duvarlar örmekte, bu duvarlar muhabbete, sevgiye ve toplumdaki beraber yaşama kültürüne de duvar çekiyor. Kudüs'te her gün haksız, hukuksuz gözaltılar yapılıyor. Müslümanların yaşadığı bu gözaltılar ve tacizler dayanılacak gibi değil."

Mustafa Muhammed Abdurrahman Tavil, İsrail'in zulümlerine rağmen murabıtların, muhafızların ve Kudüs halkının, Mescid-i Aksa'yı korumaya çalıştığını, buranın İslam inancı temelinde birlikte yaşamın bir simgesi olarak kalması için ellerinden geldiğince mücadele vereceklerini vurguladı.

"Kudüs'e ziyaretler çok önemli"

Müslüman ülkeler arasında çekişmelerin Kudüs'ün bu hale düşürdüğünü ve Müslümanların kendi aralarındaki sorunları bir an önce çözerek, Filistin meselesine odaklanması gerektiğini dile getiren Mustafa Muhammed Abdurrahman Tavil, şöyle konuştu:

"İsrail, İslam ülkeleri arasındaki çekişmelerden dolayı Kudüs'e istediğini alıyor, istemediğini almıyor. Bu çekişmeler de onların ellerini güçlendiriyor. Müslümanların ve Hristiyanların Kudüs'ü düzenli olarak ziyaret etmeleri lazım. Müslümanları İslam'da üç mübarek mescitten biri olan Mescid-i Aksa'da namaz kılmaya davet ediyorum. İlk kıblemizin yalnız bırakılmaması lazım. Mescid-i Aksa ve Kudüs bütün Müslümanlarındır. Hristiyanların da Kıyamet Kilise'sine gelmeleri gerekiyor. Her iki dinin mensuplarına bunu şiddetle tavsiye ediyoruz. Kudüs'e ziyaretler burada yaşayan Müslümanlara ve Hristiyanlara güç verecektir. Bu ziyaretler buradaki esnafa, burada yaşayanlara hem moral verecektir hem de ekonomik manada katkı sağlayacaktır. Gelen ziyaretçilerin alışveriş yapmaları, otellerde konaklamaları, burada üretilen ürünleri almaları Kudüs'te Müslümanlara ve Hristiyanlara ekonomik bir güç katacaktır. Bu nedenle Kudüs'e ziyaretler çok önemli."

Tavil, İsrail'in tutuklama tehdidine rağmen Türkiye'den Kudüs'e sık sık ziyaretler yapıldığını hatırlatarak, bunun için teşekkür etti.

Trump'ın Küdüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nin önemli etkiler bıraktığını vurgulan Tavil, "Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs meselesini ele alması çok önemliydi. Kudüs meselesinin ve Mescid-i Aksa konusunun daha da anlaşılmasına vesile oldu ve Müslümanların bir araya gelmesini birlik olmasını ve ortak karar alabilmesini sağladı. Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs Toplantısı da çok önemli. İslam alimleri Kudüs'ün gerçeklerini bir kez daha burada haykırdı." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var