'Doğu Akdeniz'de Türkleri tutuklayın' emrine Türkiye'den sert cevap

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mayıs ayından beridir Kıbrıs adasının 36 ila 50 deniz mili açıklarında bulunan Fatih sondaj gemisinde çalışanlar ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, (TPAO) ile işbirliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında sözde münhasır ekonomik bölgesi içerisinde yasadışı sondaj yapıldığı gerekçesi ile tutuklama kararı çıkardı. Dışişleri'nden ise konu ile alakalı çok sert bir açıklama geldi.

'Doğu Akdeniz'de Türkleri tutuklayın' emrine Türkiye'den sert cevap
'Doğu Akdeniz'de Türkleri tutuklayın' emrine Türkiye'den sert cevap
GİRİŞ 10.06.2019 17:16 GÜNCELLEME 11.06.2019 08:15
Bu Habere 220 Yorum Yapılmış

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Fatih Sondaj gemisinde görevli personeli ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, (TPAO) ile işbirliği yapan şirket yetkilileri ile birlikte 25 personeli ve gemi mürettebatı hakkında ki tutuklama kararında Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kendi deniz bölgesinde izinsiz olduğunu gerekçe göstererek uluslararası alanda girişim başlattığı belirtildi.

 

 

Radyodan anons ettiler: Türkiye'ye alçak tehdit

Fatih sondaj gemisinde İngiltere ile Türkiye'den personel bulunduğu ve Türkiye'nin bu aşamada, ikisi Amerikan biri Hırvat olmak üzere, sondaj konularında uzman üç şirketle işbirliği yaptığı ve bu çalışanlar ile şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

TEHDİT ETMİŞLERDİ

Rum yönetimi daha önce, Fatih gemisinde görev alan personeli "uluslararası tutuklama emri" çıkarmakla tehdit etmişti.

Doğu Akdeniz skandalına AK Parti'den sert tepki

KKTC'DEN TEPKİ: YASA DIŞI HAREKET EDEN RUM TARAFI

Rumların tutuklama kararını değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, "Bir yasa dışılık, haksızlık, hukuksuzluk yapan varsa o da bizim önerilerimizi ve haklarımızı yok sayarak anlaşmalar ve araştırmalar yapan Rum tarafıdır" dedi.

Yazılı açıklama yapan Tatar şunları kaydetti; "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve onunla işbirliği yapanlar kendi çıkarları için Türkiye ve KKTC'yi Doğu Akdeniz’den dışlamaya, haklarımızı arzu ettikleri gibi gasp etmeye çalışıyorlar. Bütün oyun, her türlü yola başvurarak Türkiye'nin güçlenmesini engelleme ve Kıbrıs Türk Halkını değerlerinden, ait olduğu milletten kopararak güdük hale getirme oyunudur. Ancak bilinmelidir ki, hiç kimse Kıbrıs Türk Halkı ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarını yok sayamaz, bizi ve Türkiye'yi haklarımızdan geri adım atmaya zorlayamaz. Doğu Akdeniz’de bir yasa dışılık, haksızlık, hukuksuzluk yapan varsa, o da bizim önerilerimizi ve haklarımızı yok sayarak anlaşmalar ve araştırmalar yapan Rum tarafıdır. Dolayısı ile Fatih Sondaj gemisinin çalışmaları ile ilgili olarak 25 kişi hakkında tutumla kararı aldıran Rum Yönetimini bir kez daha böylesi sonuç alınamayacağı kesin olan adımlardan geri durmaya ve bizimle uzlaşmaya davet ediyorum. Ya hakkaniyet ve adalet ölçüleri çerçevesinde uzlaşacağız ya da onlar ne yapıyorsa, mütekabiliyet esası çerçevesinde biz de yapacağız. Biz, Kıbrıs konusunun çözüm çabaları dışında hidrokarbonlar konusunun Rum yetkililerle ele alınıp çözülmesinden yanayız. Böyle bir adımın meselenin halline önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Birleşmiş Milletler ve üçüncü tarafları uyarıyoruz. Rum tarafının bu önerimizi sürekli reddetmesinden ve gerginliği artırıcı kararlar almasından doğacak sonuçların sorumlusu biz olmayacağız."

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

"GKRY'nin Fatih sondaj gemimizin çalışanları ve TPAO ile işbirliği yapan yabancı şirketlerin yöneticileri hakkında tutuklama kararı çıkardığı yolundaki basın haberlerini yakından takip ediyoruz.

Kıbrıs Türklerini yok sayarak ve haklarını gasp ederek hareket eden GKRY'nin bu haddini aşan kararı şayet doğru ise, bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır. Bu cürette bulunduğu takdirde, gereken cevabı vereceğimizden de kimsenin şüphesi bulunmamalıdır.

GKRY'nin kendisine ait olduğunu iddia ettiği ve uluslararası hukuka uygun olarak sınırlandırılmamış bir deniz alanı için, sözde ulusal bir tasarrufla, bu şekilde bir karar alması uluslararası hukukla da bağdaşmamaktadır.

Bu nedenle biz de ilgili kurumlarımızla birlikte gerekli karşı hukuki süreçleri başlatacağız.

GKRY'nin bu tür beyhude yöntemlerle kendi kıta sahanlığımızda yaptığımız çalışmaları durdurma çabaları hiçbir sonuç vermeyecektir.

Türkiye hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını korumak, hem de Ada'nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak için petrol ve doğalgaz arama/sondaj çalışmalarını, planlandığı şekilde kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir."

KAYNAK: İHA, DHA
YORUMLAR 220
  • tc54 4 yıl önce Şikayet Et
    yav anası amerikaya, babası israile kızı da fransaya uluslararası sularda tutuklama kararı almak çok mu zor meclisimiz iyi çalışmalı bence yunanistana ve g kıbrısa bunu yaşatmak lazım ayrıca erminelire türkler soykırım yapmıştır ifadesinin kullanılmaması için ülkemizin tutuklama kararı için meclisimizde yasa tasarısı çıkartılması gerekir
    Cevapla
  • emoş bibi 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz Türk Milletiyiz topunuz hepiniz gelin. hepinizi gömeriz EVVELALLAH
    Cevapla
  • KIRKDÖRT44 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahın izni ile evelAllah bu vatana canım feda ölümüne . nokta
    Cevapla
  • kaptan 4 yıl önce Şikayet Et
    AKDENIZ de yapilan tatbikat a ülkemiz tüm TÜRK cumhuriyetlerini davet etsin hangi ülke kac gemi yle katilmak isterse alayini akdeniz e cagirin hatta RUSYA dan dahi bir kac gemi ile katilmasina cagri yapin bence ABD larsisina aldigi gücü görsün
    Cevapla
  • Wan Minit... 4 yıl önce Şikayet Et
    personeli tutuklamak gibi bir eylem savaş nedeni sayılmalı. bir gece güney kıbrısı istila edilmeli. fazla söze gerek yok.
    Cevapla
  • hmd 4 yıl önce Şikayet Et
    Rumları akdenize dökelim inşaallah. Tıpkı yunanlıları egeye döktüğümüz gibi.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular