Merkel'den canlı yayında 'Türkiye-Rusya' açıklaması: Zor ama mecburuz

Almanya Başbakanı Angela Merkel mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir müttefik olsa da mutlaka NATO içinde tutulması gerektiğini söyledi. Alman haber kanallarının son dakika koduyla verdiği konuşmada, ülkesinin Suriye konusundaki katkısına da değinen Şansölye Merkel, "Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz" dedi.

GİRİŞ 27.11.2019 15:24 GÜNCELLEME 28.11.2019 09:20
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Almanya Başbakanı Angela Merkel Federal Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı son dakika açıklamalarında NATO'nun önemini vurguladı. "Avrupa kendini halihazırda tek başına savunamaz" diyen Merkel Almanya'nın NATO içinde daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Almanya'nın NATO'nun bütünlük içinde kalması için çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Merkel Türkiye ile ilgili açıklamalar da yaptı. Merkel Türkiye'nin her ne kadar "zor bir müttefik" olsa da jeostratejik nedenlerden ötürü koşulsuz şartsız NATO içinde tutulması gerektiğinin altını çizerek "Türkiye bir NATO üyesi olarak dışlandı. Bölgemizde olaylar alevlendiğinde ABD artık otomatik olarak sorumluluk almıyor. Jeostratejik öneme sahip Türkiye, partnerleriyle olan farklılıklarına rağmen NATO üyesi olarak kalmalı. Bunun için çalışmalıyız, çaba göstermeliyiz" dedi.

"ALMANYA'NIN NATO'YA KATKISI ARTACAK"

Almanya'nın savunma harcamalarını daha da artıracağını belirten Başbakan Merkel ülkenin NATO'ya olan katkısının gelecek yıl gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 1,42'si olacağını ve bu oranın 2024 yılına kadar da yüzde 1,5'e çıkartılacağını söyledi. Merkel 2030'lu yılların başında ise bu oranın yüzde 2 olacağını ifade etti.

 

Merkel'in meclisteki konuşmasından bir kare....

SURİYE AÇIKLAMASI: TÜRKİYE VE RUSYA İLE GÖRÜŞMEDEN OLMAZ

Merkel, Suriye'de devam eden iç savaşın vekalet savaşına dönüştüğüne dikkati çekerek, siyasi çözümün sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Şansölye Merkel, Anayasa Komitesinin kurulmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini anımsattı.

Ülkesinin Suriye konusunda daha fazla katkı sağlayacağını ifade eden Merkel, "Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz" dedi. Merkel, bu neden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve kendisinin katılımıyla geçmişte bir buluşma gerçekleştirdiklerine işaret etti.

Libya'da çözüm çabalarının sürmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, Libya'da Suriye'deki bir vekalet savaşının yaşanmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Kassel Valisi Walter Lübcke....

''FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI VARDIR''

Merkel aşırı sağcılığın geldiği noktaya dikkati çekerek Alman toplumunun nereye gittiği sorusunu sordu. Irkçı bir Alman tarafından işlenen Kassel Valisi Walter Lübcke cinayetine ve geçen ay Halle kentinde bir Sinagog'a düzenlen ırkçı saldırıya değinen Merkel, ''Halle'deki olaylar ve Lübcke cinayeti hepimizi sarstı" dedi.

İnsan onurunun dokunulmaz olduğunun altını çizen Merkel, Almanya'da son dönemlerde tartışılan fikir hürriyetinin kapsamı konusunda, "Ülkede fikir özgürlüğü vardır. Herkes özgürce fikrini açıklayabilir. Kimse diğer başkasının fikrine katılmak zorunda değil. Fikir özgürlüğünün de sınırları vardır. Nefret ırkçılık söylemlerinin yayılması ve diğer insanların onuru zedelenmeye başladığında bu sınır başlar" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE, AA
YORUMLAR 61
  • Yeter 4 yıl önce Şikayet Et
    Sömüremediğiniz ülkeler sizin için zorlu ülkeler. Aferim en azından burada dürüst konuşmuş.
    Cevapla
  • Ankara 4 yıl önce Şikayet Et
    Seve seve görüşeceksiniz
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    kapı bizde ,bize bakıcılık yaptırıyorsunuz, tabiki macbursunuz yoksa terör topraklarınıza girecek onuda biliyorsunuz..
    Cevapla
  • Kaan 4 yıl önce Şikayet Et
    Askeri Güç olarak Nato' nun 2. Sırasın da Milli hasılasına göre ödemeleri en yüksek olan TÜRKİYE. Nato Katkı payını en iyi ödeyen Devletlerden biri Yine TÜRKİYE. Diğer Zengin ama ödemesi düşük/yapmıyor/Askeri gücü zayıf/Nato katkısı zayıf Ama En iyi şekilde Nato dan faydalansınlar... DEAŞ/PKK/PYD/YPG/YPJ... Tüm Terör örgütlerinin oluşum/destek/eğitim/donatım...Kullananlar Yine Bu Terörist Guruplar ile TÜRKİYE Savaşsın Bu savaş da Fransız/İngiliz/Alman/Yunan/İtalyan/... Ölen kaç Asker var? Şehirleri sivil halkı öldürülen Ülkesin de Canlı bombacı yakalanan YOK! TEK ŞEHİTLERİ TÜRKİYE versin TÜRKİYE' de BOMBALAR Patlatılsın Sonra "TÜRKİYE ZOR BİR MÜTTEFİK"... Neyse
    Cevapla
  • Dadas.25 4 yıl önce Şikayet Et
    eline saglik kardesim inanin avrupada o sayilan örgütler rahat icinde olan baski Türklere 1 asker selami veren cezalandiriliyor yada kendi ülkesini savunursa herseyleri yalan fazla yazamiyom anlayin.
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    NATO nun cani cehenneme almanya türkiyeyi nato da tutup istedigi gibi kullaniyor türkiye natodan cikarsa kullanamayacaklar onun kast ediyor nato nun türkiye ye hep zarari oldu vatandaslarimizi öldürtdü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?