Erdoğan-Al Sarraj imzayı attı, Mısır ve Yunanistan çıldırdı

Türkiye ile Libya arasındaki son dakika anlaşması bölgede tek taraflı harekete eden bazı ülkelerin zoruna gitmiş durumda. Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Doğu Akdeniz'i "paylaşma" çalışmaları yürüten Yunanistan, mutabakatın ardından Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve izahat istedi. Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmaya bir tepki de Mısır cephesinden geldi.

GİRİŞ 29.11.2019 15:08 GÜNCELLEME 02.12.2019 09:02
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat zaptı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kıyı komşusu olan bir ülkeyle bölgedeki stratejik haklarını korumak amacıyla imzaladığı ilk Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması. Türkiye'nin bölgedeki haklarını temsil etmesi için stratejik önemi büyük olan mutabakat zaptı Yunanistan ve Mısır'da büyük bir telaşa neden oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır ve Yunanistanlı bakanlar anlaşmanın ardından hızlı bir telefon trafiği gerçekleştirdi.

 

YUNANİSTAN VE MISIR'DAN TEPKİ

 

Yunanistan ve Mısır, Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savundu. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Atina büyükelçisi Burak Özügergin'i bakanlığa çağırarak konuyla ilgili izahat talep etti. Dendias, Libya ve Türkiye arasında her türlü deniz anlaşmasının "çok bariz bir şeyi göz ardı ettiğini", bunun da "bu iki ülke arasında Girit gibi büyük bir coğrafi kara parçası bulunduğu gerçeği olduğunu" kaydetti. Dendias, "Neticede sınırlar üzerinde böyle bir girişimde bulunmak absürt" ifadesini kullandı.

Mısır da yaptığı son dakika açıklamasında anlaşmayı "yasa dışı" olarak niteledi ve "herhangi bir üçüncü tarafın çıkarlarını ya da haklarını etkilemediğini ve bağlayıcı olmadığını" savundu.

Erdoğan ve Al Sarraj tarihi imzayı attı!

10 BAŞLIKTA KAZANIMLAR 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM nezdinde tek meşru hükümet olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile önceki gün "Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzaladı. Erdoğan'ın, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz hak ve menfaatlerinin korunması ve oynanan oyunların bozulması için verdiği talimat ile teknik çalışmalar başlatılmıştı. Erdoğan'ın talimatı üzerine meşru Libya hükümeti ile irtibat geçilerek, "Libya Kara ve Deniz Hudut Komitesi" oluşturuldu. Komite, 18-19 Kasım 2019 tarihlerinde teknik çalışmaları yaptı. Deniz hukuku uzmanları, Libya ile imzalanan anlaşmanın kazanımlarını 10 başlıkta özetledi.

Türkiye'nin kazanımları özetle şöyle sıralandı:

- Türkiye ile Libya arasında sınırlandırılan deniz yetki alanı şeridi, Yunanistan-GKRY-Mısır arasında bir kalkan şeklinde yer aldı. 

- GKRY ile Yunanistan ikilisinin savunduğu, AB tarafından desteklenen ve Sevr niteliğindeki Sevilla Haritası ile Türkiye'yi 41 bin km2’lik bir deniz alanına hapsetmek gayesi ile yapılan hesaplar bozulmuş ve çöpe atılmıştır. AB, Yunanistan ve GKRY'nin oyunu bozulmuştur. 

- Anlaşma ile Yunanistan; ne GKRY ne de Mısır ile MEB sınırlandırma anlaşması yapabilecek. Böylece Türkiye hem bölgede durum üstünlüğü elde etmiş hem de enerji jeopolitiğine doğrudan etki ederek deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında kritik kazanımlar elde etti. 

Kanal7 Dış Haber Müdürü Taha Dağlı, Libya'da yaşanan gelişmeleri anlattı.

İŞTE DAĞLI'NIN DOĞU AKDENİZ YORUMU

İLK SINIRLANDIRMA ANLAŞMASI İMZALANDI

- Türkiye ilk defa kıyıdaş bir devletle deniz yetki sınırlandırma anlaşması imzaladı. 

- Müktesep hak sağlandı.

- Siyasi üstünlük ele geçirildi.

- Türkiye'nin deniz yetki alanlarının batı sınırı, uluslararası hukuka uygun bir şekilde belirlendi. 

- Libya, Yunanistan ile yapacağı anlaşmaya nazaran daha fazla deniz yetki alanına sahip oldu. 

LİBYA İLE KOMŞULUK TESCİLLENDİ

- Libya ile Akdeniz'deki komşuluğumuz tescillenmiş oldu. 

- Anlaşma, Girit Adası'nın doğusundaki Türkiye'nin haklarını da garanti altına almak için yeni bir adım oldu.

 

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 68
  • GOPaşa 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha yeni başlıyoruz devamı gelecek bizi izlemeğe devam edin...
    Cevapla
  • biz yapınca olmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    siz yapınca oluyor ama.
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim acil hemen libyada istihbarat toplamamız lazım, yakında orayıda karıştırırlar.. Yoksa hepsi boşa gider
    Cevapla
  • Dervaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece onlar değil zillet itifakida çildirmistir
    Cevapla
  • Ref 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan meydanı boş buldu avrupalı ağalarının da şımartmasıyla bugünlere geldik daha oniki ada meselesini iyice bir deşelim bakalım bedavaya yok öyle adalara konmak...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!