Libya'dan son dakika Türkiye hamlesi! ABD'den de sürpriz açıklama geldi!

Son dakika haberi: Dünyanın bir anda gündemine oturan Türkiye-Libya anlaşmasında yeni bir hamle daha geldi. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, BM nezdindeki daimi temsilciliği, Libya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının Suheyrat anlaşmalarına aykırı olmadığını ve ülkedeki yasama organlarının onayının gerekmediğini açıkladı. Libya Alimler Birliği'nden de tarihi anlaşmaya destek geldi.

Libya'dan son dakika Türkiye hamlesi! ABD'den de sürpriz açıklama geldi!
Libya'dan son dakika Türkiye hamlesi! ABD'den de sürpriz açıklama geldi!
GİRİŞ 21.12.2019 20:50 GÜNCELLEME 21.12.2019 23:56
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Libya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, ülkenin BM nezdindeki daimi temsilciliği, imzalanan mutabakat muhtıralarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yetkililerine bir mektup sundu.



'DÜNYANIN HERHANGİ BİR ÜLKESİYLE ANLAŞMA YAPMA HAKKINA SAHİP...'

 

Mektupta, Libya'nın dünyanın herhangi bir ülkesiyle anlaşma yapma hakkına sahip olduğu ve bunun uluslararası yasalarla teminat altına alındığı kaydedildi.

DİKKAT ÇEKEN MISIR DETAYI

Mısır yönetiminin BMGK'ye mektup sunarak Türkiye-Libya anlaşmasını eleştirmesinin "Libya'nın iç işlerine müdahale" sayıldığı vurgulanan mektupta, BMGK kararlarını ihlal edenlerin, UMH'ye karşı darbeci general Halife Hafter yanlısı militanları destekleyen ülkeler olduğu belirtildi.

ABD'DEN SON DAKİKA LİBYA-TÜRKİYE AÇIKLAMASI

ABD'li bir yetkili, Washington yönetiminin BM tarafından tanına Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanıdığını ancak Libya'daki çatışmada taraf tutmadığını duyurdu.

LİBYA'DAN PEŞ PEŞE DESTEK!

Libya'nın başkenti Trablus'taki Temsilciler Meclisi, Libya Bakanlar Kurulunun, Türkiye ile imzalanan mutabakat muhtıralarının yürürlüğe konması kararını memnuniyetle karşıladı.

Temsilciler Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun muhtıraların yürürlüğe girmesini onaylamasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Libya'da kentlerin korunması ve işgalden kurtarılması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunulan açıklamada, Libya ordusunun kazandığı başarılar ve darbeci General Halife Hafter liderliğindeki çok uluslu güçlerin elindeki Terhune kentinin kurtuluşu için verilen mücadele övüldü. 

Misrata, Msallata ve Zliten kentlerine Hafter'in destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait silahlı insansız hava araçları tarafından düzenlenen hava saldırılarının kınandığı açıklamada, uluslararası toplumun bu saldırılara sessiz kalmasına tepki gösterildi. 

BİR DESTEK DE ALİMLER BİRLİĞİNDEN: BAZI ARAP ÜLKELERİNİ SUÇLADILAR

Libya Alimler Birliğinin, Hafter güçlerinin Trablus'a düzenlediği saldırıları görüşmek üzere düzenlediği olağanüstü toplantıda, başkente destek için Türkiye ile imzalanan muhtıraların yürürlüğe girmesi gerektiği vurgulandı. 

Libyalı alimler, söz konusu muhtıraların "sömürgecilik" olduğunu iddia edenlere verilecek cevap üzerinde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Hafter güçlerinin Trabus'u işgal etmek için "Hıristiyan ve dinsizlerden" destek aldığına dikkati çeken Birlik, ismini vermediği bazı Arap ülkelerini de Libya'ya zarar vermekle suçladı. 

MISIR YÖNETİMİ YAZILI BAŞVURUDA BULUNMUŞTU

Mısır yönetimi BMGK'ye 17 Aralık'ta yazılı müracaatta bulunarak, Türkiye ile Libya'daki UMH arasında imzalanan anlaşmaların, Konseyin 2011'de kabul ettiği "Libya'nın batısındaki milislere silah verilmesi" konulu 1970 sayılı kararına aykırı olduğunu öne sürmüştü.

Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed İdris tarafından BMGK yetkililerine sunulan başvuru mektubunda, söz konusu mutabakatların Libyalı taraflar arasında 17 Aralık 2015'te imzalanan Suheyrat Anlaşması'na da aykırı olduğu iddia edilmişti.

Türkiye ile Libya'daki UMH arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.



HAFTER'E DARBE ÜSTÜNE DARBE VURULDU!

Türkiye'nin tarihi anlaşma yaptığı Libya'da son dakika gelişmeleri devam ediyor. Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı birlikler, darbeci General Halife Hafter'in kontrolü altındaki Terhune kentinin ed-Davun bölgesini geri aldı.

TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Türkiye ile Libya arasında güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının onaylanmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.



İHA VE SİHA'LAR KIBRIS'A NEDEN GÖNDERİLDİ? GEÇİTKALE'NİN ÖNEMİ NE?

ZAMAN VE YAKITTA ÖNEMLİ KAZANÇ

Geçitkale’ye giden İHA’nın teknik ve jeostratejik açıdan farklı sonuçları olduğuna işaret eden Oğuz, “Teknik açıdan bakarsak her şeyden önce İHA’larımızın zaman açısından ciddi bir kazancı oldu. Türk İHA’ları gidiş-dönüş yaklaşık 8-10 saatlik bir süreyi görev yerine intikal için harcamaktansa asli görevi olan ‘gözetleme’ için kullanacak. Daha az yakıt ve daha az mesafe kat edilmesi, bakım-onarım için de avantajlı. Burada lojistik kazançtan da bahsetmek mümkün” şeklinde konuştu.



TÜRKİYE'DEN SON DAKİKA LİBYA AÇIKLAMASI: BİZ HAZIRIZ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Akdeniz Mutabakatı'nın ardından, bölgede yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Gerekirse asker göndeririz" sözlerinden sonra gündeme gelen seçenekle ilgili konuştu. Oktay, "Libyalı kardeşlerimizden talep gelmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti olarak gereğini değerlendirmeye hazırız" diye konuştu.

TARİHİ ANLAŞMADA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Mutabakat Muhtırası, taraflar arasında iş birliği, Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların sınırları içerisinde, Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi konularını kapsıyor.


 

Mutabakat Muhtırası aynı zamanda, güvenlik ve askeri eğitim ile öğretim, tatbikat ve eğitimlere veya ortak tatbikatlara katılım, güvenlik ve savunma sanayi, terörizm ve yasa dışı göç ile mücadele, kara, deniz ve hava sınırlarının güvenliği, narko terör ve kaçakçılık ile mücadele, EYP/PMİ harekatları ve doğal afet yardım harekatları konularında eğitim, bilgi ile tecrübe mübadelesi ve müşterek harekatlar yürütme, farklı alanlarda iş birliği ve taraflar arasında temas ziyaretleri, savunma ve güvenlik kuvvetlerinin teşkilat yapısı, savunma ve güvenlik birimlerinin yapısı ve teçhizatı, personel yönetimini içeriyor.

Mutabakat Muhtırası, istihbarat değişimi ve operasyonel ile lojistik iş birliğini, hibe ve lojistik sistemler, askeri tıp ve sağlık hizmetleri, muhabere, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma, barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları, askeri hukuk ve deniz hukuku sistemleri konusunda bilgi değişimi, haritacılık ve hidrografi, mesleki gelişim amaçlı personel değişimi, misafir personel, danışman veya birlik değişimi, savunma ve güvenlik bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler, askeri tarih, arşiv, yayım ve müzecilik ile Denizde Durumsal Farkındalık (DDF) alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımını kapsıyor.

ERDOĞAN'DAN KRİTİK AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya ile varılan mutabakat sonrası Akdeniz'de yaşanacak yeni gelişmelere ilişkin, "Bunlar, gelişmelere göre anbean olabilecek adımlardır. Özellikle Libya ile aramızdaki mutabakattan sonra çok daha hareketli ve seri şekilde gidecektir. Bu işin ağırdan alınma durumu söz konusu değildir. " ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-LİBYA ARASINDAKİ SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ

Yunanistan Başbakanı olsun, Dışişleri Bakanı olsun, onlar Libya Mutabakatının hukuka aykırı olduğunu söylüyorlar. Biz de tam aksine, “Bu uluslararası deniz hukukuna uygundur” diyoruz. Attığımız adımın bütün hesabını, çalışmasını yaptık. Bu süreç de yeni başlamadı. Bu olayın aslında tarihi geçmişi var ve o geçmişinde, işin haritası çok daha farklıydı. Ne zaman? Kaddafi döneminde -2009’da-. O süreçte bu adım atıldı ama tabi (Kaddafi’nin) ömrü vefa etmedi. Dolayısıyla çalışmalarımız şu anda bizim arşivlerimizde.

Şimdi bu dönemde atılan adımlar uluslararası hukuka uygundur. Burada yapılmakta olan bazı çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızı da zaman içerisinde uluslararası camiayla da paylaşacağız. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj yakın zamanda geldi ve tekrar bir görüşme yaptık. Yeni ne gibi adım atılabilir, bunları konuştuk. Türkiye-Libya arasındaki süreci daha da hızlandıracağız. İhtiyaçları olursa, onlara her an yardıma hazır olduğumuzu söyledik. Askeri ve güvenlik iş birliğinden tutun da denizlerdeki hukukumuz noktasında atılan, atılacak adımlara varıncaya kadar hazırız.

 

YORUMLAR 30
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Diyorun ki Libya'ya asker verip bir bahaneyle Mısır'a girsek. Sonuçta gayrimeşru bir yönetim var orada. Fakirlikten korkuyor olmasak nelere gücümüz yeterdi de, biz dünyayı seçip onu da gevurların insafına bırakıyoruz.
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    2 yüzlü ABD sende biliyorsun rusyaya incirligi versek topun azında olursunuz Allah ın izniyle biz Allahın izniyle başka ortaklıklar buluruz söz konusu menfaat olunca rusyaya öyle 1 teklif yapsak gücüne güc katmış olur Türkiye gibi genç nufus ve güclü 1 ordu rusyaya destek vermesi Rusya ın dünyanın en güclüsü olur
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    İncirlik elbet kapatılacak, ne Ruslara ne de başkasına...
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp kapatılsın kampanyası ıvedılıkle başlasın en hayırlısı bu memleketımıze ıçı karışık çunku tum mılletten var .
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerede karisma san nasil olur
    Cevapla
  • ddDSADDShbb 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayatta duyulacak en cahilce söz. Yarın seni suriye gibi yaparlar ama sen yine anlamazsın...
    Cevapla
  • Tahır 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd de dahıl butun evangelıstler rahatsız oldu bır gercek demekkı dogru yoldayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi