Dün 'Kendi devletimizi kuracağız' demişti! Yeni açıklama: Savaş çıkmak üzere

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi (GGK), hükümet güçleriyle aralarında bir savaşın çıkmak üzere olduğu uyarısında bulundu. İran destekli Husiler ile hükümet güçlerinin yıllardır süren çatışmalarını fırsat bilerek BAE tarafından kurulan ayrılıkçı Konsey, dün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinden ayrılarak kendi devletlerini kurma çağrısı yapmıştı.

Dün 'Kendi devletimizi kuracağız' demişti! Yeni açıklama: Savaş çıkmak üzere
Dün 'Kendi devletimizi kuracağız' demişti! Yeni açıklama: Savaş çıkmak üzere
GİRİŞ 18.04.2020 08:25 GÜNCELLEME 19.04.2020 11:21
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK), Birleşmiş Milletler (BM) ve Güvenlik Konseyi 5 daimi üyenin ülkedeki büyükelçilerine gönderdiği mektupta, Yemen hükümet güçleriyle olası savaşa dikkati çekti.

 

Yemen'de hükümetin bölgede terörü destekleyen güçlerle koordineli hareket ettiğinin vurgulandığı mektupta, kurtarılmış olan güney vilayetlerinin hedef alınarak yeniden buralara terörün getirilmek istendiğine işaret edildi.

Yemen'de BAE destekli ayrılıkçı konsey: Kendi devletimizi kuracağız

 

Ülkedeki meşru hükümete bağlı güçler ile GGK arasında Ebyen vilayetinin merkezi Zencibar'da güvenliğin ortak sağlanması için yürütülen görüşmelerin 14 Nisan'da bir anlaşmayla sonuçlandığı duyurulmuştu. Ancak GGK Meclis Başkanı Ahmed Said bin Berik, 16 Nisan'da yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinden ayrılarak kendi devletlerini kurma çağrısı yaptı.

Ebyen'in güvenliğinin ortak sağlanması hedefli görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından her iki taraftan vilayete askeri yığınak yapılmaya başlandığı gözleniyor.

BAE DESTEKLİ AYRILIKÇI HAREKET

Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında yıllardır çatışmalar sürerken, güney bölgelerinde "ayrılık" fikirleri gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu.

Güney Hareketi, savaş durumu ve krizleri gerekçe göstererek Mayıs 2017'de "Siyasi Geçiş Konseyi" adı altında bir oluşum kurulduğunu duyurmuştu.

BAE tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos 2019'da geçici başkent Aden'de, daha sonra da doğusundaki Ebyen ve Şebve kentlerinde kontrolü ele almıştı.

Suudi Arabistan'ın girişimi sonucu Yemen hükümeti ile BAE'nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi sona erdirmesi beklenen Riyad Anlaşması, 5 Kasım 2019'da imzalanmıştı.

Anlaşma, 30 günde teknokrat bir hükümetin kurulmasını, 24 bakanlıktan 12'sinin güneylilere verilmesini, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin 15 günde Aden'e bir emniyet müdürü, 30 günde de Ebyen ile Dali kentlerine birer vali atamasını içeriyordu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 63
  • Gürkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hep aynı oyun böl parçala yönet
    Cevapla
  • Ahmmm 3 yıl önce Şikayet Et
    İran ile diğer arap devletleri iyi polis kötü polisi oynuyor.sonuçta hepside abd ve israil için çalışıyor.olan mazlum sivil halka oluyor.Allah belasını verir inşaallah bunlarında masumlar kurtulur.
    Cevapla
  • Marjınal 3 yıl önce Şikayet Et
    Pıslık herıfler sızın kurucagınız devletten hayır gelmez babanız ya abd ya ısraıl !
    Cevapla
  • Koray 3 yıl önce Şikayet Et
    Her taşın altından Bae çıkıyor, çıbanın fitnenin düşmanlığın basi, Türkiye düşmanı bu şeytanlar bize savaş açmış durumdalar direkt savaşalım.bence nerde Bae askeri menfaati görürsek PKK muamelesi yapalim
    Cevapla
  • GAYR-I HADDEN 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH'IM BAE'ye okkalı bir tokat indirilsin Yeter onların MÜSLÜMANLARLA UĞRAŞMASI
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı