Teknik öğretmenler mühendislik yapabilecek

YÖK, teknik öğretmenlerin mühendis olabilmelerinin önünü açacak yeni bir düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmayla birlikte öğretmenler mühendislik yapabilecek.

Teknik öğretmenler mühendislik yapabilecek
Teknik öğretmenler mühendislik yapabilecek
GİRİŞ 08.05.2013 12:23 GÜNCELLEME 08.05.2013 17:38
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek liselerine öğretmen yetiştirmek için açılan teknik eğitim fakültelerinin, sayı ve kontenjanlarının artmasıyla bu fakültelerden mezun olanların istihdam oranının azaldığını söyledi.

Teknik öğretmenlerin, teknik eleman olarak çalışmak istediklerinde sıkıntı yaşadıklarını ve meslek lisesinden aldıkları teknisyen unvanı ile istihdam edilmek zorunda kaldıklarını anlatan Günay, mezunlarının yaşadığı istihdam sorunu nedeniyle 2009'da teknik eğitim fakülteleri dahil 5 türdeki 27 meslek eğitim fakültesini kapatıp, bunların bulunduğu üniversitelerde, 3 farklı türde yeni fakülteler kurulduğunu anımsattı.

Öğrenci alımı durdurulan bu fakültelerin 2015 yılında kapanacağını hatırlatan Günay, "Bunların bulunduğu üniversitelerde 3 tür yeni fakülte kuruldu. Teknoloji, turizm ile tasarım ve sanat fakülteleri. Bunlar önceki fakültelerin yerine kurulmadı. Ne yazık ki, teknik eğitim fakülteleri, teknoloji fakültelerine dönüştürülmüştür gibi algılanıyor. Bu çok yanlış. 21'i teknoloji fakültesi olmak üzere toplam 26 yeni fakülte kuruldu. Teknik eğitim fakülteleri teknik öğretmen yetiştiriyordu. Teknoloji fakülteleri uygulama becerileri yüksek mühendisler yetiştirmeyi amaçlıyor" dedi.

Master ya da formasyonla mühendis olacaklar

Teknik öğretmen ihtiyacı halinde mühendislerin master yaparak veya formasyon alarak öğretmen olabileceklerini vurgulayan Günay, bugüne kadar yaklaşık 72 bin kişinin teknik öğretmen unvanıyla mezun olduğunu, bunların bir çoğunun yaşadıkları sıkıntı nedeniyle mühendislik yapmak istediğini ifade etti.

Günay, teknik öğretmenlerin mühendis olmalarına imkan sağlayan düzenlemenin 1992 yılında çıkarılan kanun ve yönetmelikle sağlandığını, bu mevzuatı işleterek teknik öğretmenlerin kronik hale gelmiş sorunlarına bir çözüm getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Mühendis olmak isteyen teknik öğretmenleri, 2 yarı yıllık bir tamamlama programına tabi tutacaklarını dile getiren Günay, "Tamamlama programı için ÖSYM'nin yapacağı sınavdan en az 50 almak gerekiyor. Programlarda başarılı olanlar mühendis unvanı alacak. Teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama eğitimine dair süreç işliyor, büyük ölçüde prosedürler tamamlandı, yol haritasını çizdik yakında uygulamaya başlayacağız" diye konuştu.

Tamamlama programlarının hangi üniversitelerde yapılacağı, sınavın içeriği ve programın takviminin önümüzdeki günlerde belirleneceğine belirten Günay, "YÖK, bu çalışmayla yıllardır kronik hale gelen bir sorunu çözecek. Beş yıldır, mesleki ve teknik eğitimin sorunlarının çözümü ve düzenlenmesine dair çaba sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.

Her yaşta, her yerde, her şart altında gerekli liyakati gösteren herkese yüksek öğretim yolunun açık olması ve bu imkanın sunulmasının çağın gerekliliği olduğuna dikkati çeken Günay, artık hayat boyu öğrenme, öğrenen toplumlar, öğrenen şehirler gibi kavramların ortaya çıktığını ifade etti.

İnsanların çözüme katkı yapmak yerine şikayet etmeyi ve sorunlarla yaşamayı tercih ettiğini söyleyen Günay, şunları kaydetti:

"Bir taraftan mühendis odaları öbür taraftan teknik öğretmenlerden eleştiriler geliyor. Sorunlarımızı akılla, liyakat ve adalet üzerine ve mesleki standartları zedelemeden çözmeliyiz. Sorunun ve çözümün mahiyetini yeterince anlama çabasına girmeden kimi yanlış bilgilere ve ön yargılara dayalı eleştirilere maruz kalıyoruz. Problemin çözümüne dair yaratıcı fikirler bekliyoruz. Ama şikayetler öne çıkıyor. 'Bu söylediklerim neye hizmet eder' diye otokritik yapmadan söylenenler, sürece zarar veriyor. Çoğu kez temelsiz duygusal eleştirilere tanık oluyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 35
  • ceyhun KILIÇ 12 yıl önce Şikayet Et
    Beni tanıyanlar iyi bilir :) . Boş laf ve boşu boşuna çene yapmayın arkadaşlar şurada dırdır yapacağınız kadar bir şeyler öğrenmeye çabalasaydınız şimdi o rekabet içinde olduğunuzu hissettiğiniz insanlardan bir adım öne çıkacaktınız.Helal değil diyen bir arkadaş vardı aşağılarda bir yerde onlar mühendislik okumuş diye aşağılıyordu biz teknik öğretmenleri en iyisi sensin galiba hadi gel de çık karşıma bakalım kaç saniye dayanabileceksin teknik konulara...
    Cevapla
  • realrebel 12 yıl önce Şikayet Et
    dünyada bir örneği yok diyen kişiye cevap. çok doğru söylemişsin, ben bulunduğum ilde sayısal 6.cısı oldum ama senin gibilerden daha iyi olduğum halde mühendisliğe gidemedim. bana o kesilen puanımı versinler ve mühendislik dersleriyle okudğum dersler arasındaki topu topu 3 dersi farkı da okuyup hakkımı alayım. Peki benim gibi birçok insanın önü kesildiği için bedavadan mühendis olanlar ne olacak, onların da puanları kesilip hak ettikleri daha alt bir bölüme göndersinler.
    Cevapla
  • Selim KONDAKCI 12 yıl önce Şikayet Et
    hasan yılmaz ve teletabi. hasan yılmaz çok doğru bir yere değinmiş gerçekten dünyada hiç bir ülkede teknik öğretmen diye bir statü yok teknik okullarda formasyon alan müh. öğretmenlik yapıyor tüm gelişmiş ülkelerde böyle...teletabi ilk önce adını söylersen sevinecem kimle muhattab olduğumu bileyim...
    Cevapla
  • murat etmekci 12 yıl önce Şikayet Et
    yazık?. arkadaslar kimse bana kızmasın yorumları okudum ekmek parası Allah herkesin yolunu acık etsin .. ve tabi ki herkes rızkı neyse onu yiyecektir .. simdiye kadar ki iktidarların hepsi egitimi berbat ettiler her ile universite actılar diplomanın degersizlestigi doneme dogru gidiyoruz ne yazık ki hatta iyice itibarsızlastı Fenin matematigin onemini kavrayamadık hesap kitap yapanları aramıza almadık hatta asagiya cektik ve devam ediyoruz Allah hakkımızda ne hayırlı ise onu versin ..
    Cevapla
  • hasan yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    dünyada tek bir örneği dahi yok. dünyada türkiye dışında acaba başka bir ülke varmı,mezun olduğunuz bölüm dışında başka bir bölümün diplomasını almaya hak kazanıyorsunuz.kimin sayesinde .hakan şükürün yoğun çalışmaları,bir de bir kaç profosörün. olacak iş değil.dünyada tek bir örneğini getirsinler,tamam diyeceğim.katsayı muhabbeti de gereğinden fazlasıyla sıktı.bıktık artık.vatandaş demiş ben en iyi mühendis olurum. ozman ilk sınava girdiğinde olsaydın,yok benim puanım kesildi mağdurum,ozman sana eklesinler o kesilen tutarı bakalım pauanın tutyor mu mühendisliğe.biri çıkmış mühendisler de iş güvenliği dersi görmüyor demiş ama iş güvenliği uzmanı oluyor demiş.bu güne kadar iş güvenliği ile ilgili her sene düzenli sempozyumlar düzenleyen,kitap dergi çıkaran,eğitim veren yegane kuruluş makina mühendisleri odasıdır..adalet meslek yüksek okulu mezunları avukat olamaz ,başka okulu bitirenlerde mühendis.bu kadar açık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Böyle pişkinlik görülmedi! Sahte diploma sipariş ettiler, gelmeyince şikayet ettiler!
HÜRJET ve HÜRKUŞ İstanbul semalarında! Zeki Müren detayı dikkat çekti