Spor yapan engelliler, iş hayatında daha başarılı

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Çiftçi:''Engelli kişi sporcuysa, sporculuğunun dışında iyi bir insan oluyor, çalıştığı zaman iş hayatında daha başarılı oluyor, sosyal hayatında da iletişim ilişkileri düzgün bir hale geliyor. O yüzden çok önemli bir unsur olduğunu düşünerek, önümüzdeki aylarda spor üzerine özel teşvik çalışmaları getirmeyi hedefledik''

Spor yapan engelliler, iş hayatında daha başarılı
Spor yapan engelliler, iş hayatında daha başarılı
GİRİŞ 05.03.2013 14:27 GÜNCELLEME 05.03.2013 14:28

''Özellikle engelli sporcuların sosyal hayatta çok güzel yerlere geldiklerini görüyoruz. Bu nedenle profesyonel ve daha başarı odaklı spor çalışmalarını destekliyoruz''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, sporcu olan engelli kişilerin iş hayatında da başarılı olduğunu belirterek, ''O yüzden çok önemli bir unsur olduğunu düşünerek, önümüzdeki aylarda spor üzerine özel teşvik çalışmaları getirmeyi hedefledik'' dedi.

Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'da 7'ncisi düzenlenen ''Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) Dünya Kayak Şampiyonası''nın tekrar Türkiye'de yapılıyor olmasının çok önemli olduğunu, çünkü dünyanın farklı ülkelerinden katılım olduğunu anımsattı.

Türkiye'den de sporcuların yarışacağını hatırlatan Çiftçi, ''Zihinsel engelli ağırlıklı olmak üzere kayak ekibimiz buradalar. 10 sporcumuz yarışacak. Bu tabii Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun birlikte organize ettiği bir şampiyona. Biz bu şampiyonadan da yine madalya bekliyoruz'' diye konuştu.

Genel Müdürlük olarak artık spora eğileceklerini anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

''Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak şu ana kadar çok da girmediğimiz bir konu. Geçen yıl bu konuya arzu ettiğimiz kadar eğilemedik. Ama bundan sonra biraz daha bunun içinde olacağız. Çünkü hakikaten spor aslında engelli engelsiz herkes için müthiş ilerleme, gelişme kaydettiren bir öge. Sporcu olan engellilerin özellikle kendilerine daha güvenen, daha disiplinli, sosyal iletişim becerileri daha kuvvetli, başka alanlarda da başarılı kişiler olduğunu gördük.''

Çiftçi, ''Yani engelli kişi sporcuysa, özellikle de lisanslıysa, hele bir de milli takımdaysa sporculuğunun dışında iyi bir insan oluyor, çalıştığı zaman iş hayatında daha başarılı bir çalışan oluyor, sosyal hayatında da iletişim ilişkileri düzgün hale geliyor. O yüzden çok önemli bir unsur olduğunu düşünerek, önümüzdeki aylarda spor üzerine özel teşvik çalışmaları getirmeyi hedefledik. Bunu da tabii spor alanındaki 4 engelli federasyonumuzla birlikte organize etmek üzere çalışmaları başlattık'' diye konuştu.

 

Sporun sağlığa katkısı, engellilerde daha fazla

 

Resmi bakım merkezleri de dahil olmak üzere, kamu kurumlarına bağlı   engelli sporcuların son yıllarda uluslararası başarılar elde ettiğini anlatan Çiftçi, ''Olimpiyatlarda dahi büyük başarılar elde eden engelli sporcularımız var. Yine kayak şampiyonasında bronz, gümüş madalyalarımız var. Hakikaten artık hafızamıza sığmayacak kadar güzel başarılar var. Bunların sayısı her geçen gün artıyor'' dedi.

Daha fazla engelli sporcu yetiştirilmesi için eğitmenlere, antrenörlere ihtiyaç olduğunun altını çizen Çiftçi, şöyle devam etti:

''Bütün ekibimizle iyi bir şekilde hazırlık yaparsak,  çok güzel neticeler alınıyor. Çünkü özellikle engelli kişiler belli bir alana odaklandıklarında çok güzel başarılar elde ediyor. Yani o odaklanmayı sağlamak önemli. Spor hem vücut enerjisinin ortaya çıkmasında hem kişinin sağlığına kavuşmasında, engellilerde belki 3-4 kat daha fazla etki ediyor. Mesela görmeyen kişilerin sporla uğraştığı zaman kesinlikle beyaz bastonuyla günlük yaşama çok daha rahat katılabildiklerini gördük. Tekvando, judo gibi bir takım kişisel gelişim branşlarında çok başarılar elde eden görme engelli sporcuların, özellikle sosyal hayatta çok güzel yerlere geldiklerini görüyoruz. Bu nedenle daha profesyonel daha başarı odaklı spor çalışmalarını destekliyoruz.''

Bu destekleri, lisanslı sporcular için ayni destek olarak düşündüklerini vurgulayan Çiftçi, ''Onun dışında bu engelli arkadaşlarımızın çeşitli branşlarda eğitim alabilmesi için antrenörlerin yetiştirilmesi yönünde uluslararası boyutta bir çalışmayı planımıza dahil ettik. Önümüzdeki aylarda bununla ilgili Türkiye'de bir program gerçekleştirmeyi, çeşitli alanlarda sporcu yetiştirilmesi için bu eğitim programını Gençlik ve Spor Bakanlığı ile organize etmeyi planladık'' diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi