Karayollarında ''Akıllı Ulaşım" dönemi

Karayolları Genel Müdürlüğü buzlanma, sis, kaza veya yol çalışması gibi durumları sürücüye önceden bilgilendirerek kaza riskini en aza indirmek için otoyolları "Akıllı Ulaşım Sistemleri" ile donatıyor.

Karayollarında ''Akıllı Ulaşım" dönemi
Karayollarında ''Akıllı Ulaşım" dönemi
GİRİŞ 19.01.2014 14:33 GÜNCELLEME 19.01.2014 14:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bilişim teknolojisindeki gelişmeler ulaştırma sektörünü de etkileyerek Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin yaygınlaşmasına neden oldu. İletişim ve enformasyon sistemlerinin ulaştırma sektörüne uygulaması olarak tanımlanan bilişime dayalı Akıllı Ulaşım Sistemleri, karayolu trafiğinde karşılaşılan farklı sorunların çözümünde önemli bir araç olma konumuna geldi.

GPS ve kablosuz teknoloji kullanılarak karayolları üzerinde oluşturulan ağlar ile bütünleşen sistem karayolları üzerinde buzlanma, sis, kaza, yol çalışması gibi durumları sürücülere önceden bilgilendirerek ve oluşması muhtemel kazaları en aza indirmek için gerekli önlemleri önceden alma noktasında önemli bir görev üstleniyor.

Gelecekte bilgisayar teknolojisiyle donatılmış otonom araçların yaygınlaşmasıyla karayolu ulaşımına yepyeni bir boyut getirecek olan sistem için Karayolları Genel Müdürlüğü şimdiden düğmeye bastı. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Trabzon, Van ve Antalya'da "Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi kuran Karayolları, meteorolojik veriler ve kameralardan sağlanan görüntülerden elde ettiği yol durumuna ait bilgilerle sürücüleri uyarıyor.

Önemli noktalara kurulan dijital uyarı ve bilgilendirme ekranları ile yol durumu hakkında sürücülere bilgiler aktaran Akıllı Ulaşım Sistemi'nin 2014 yılında daha geniş bir alanda kullanılması için çalışmalar sürdürülüyor.

KARAYOLLARINDAKİ İŞARETLEME ÇALIŞMALARI

AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, son 11 yılda 183,1 milyon metrekare yatay işaretleme, 1 milyon 245 bin metrekare düşey işaretleme, 12 bin 748 kilometre otokorkuluk çalışması yapılarak bin 617 adet kavşak sinyalize kontrollü kavşak haline getirildi. Ayrıca bin 64 adet kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek kesimde iyileştirme çalışmaları tamamlandı.

KAZA NOKTALARI BELİRLENİYOR

2013 yılında 24 milyon 390 bin 978 metrekare yatay işaretleme, 129 bin 6 metrekare düşey işaretleme, 2 bin 190 kilometre otokorkuluk çalışması yapılarak 225 adet kavşak sinyalize kontrollü kavşak haline getirildi. Ayrıca 104 adet kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek kesimdeki iyileştirme çalışmaları sürüyor.

KAR VE BUZLA MÜCADELE

2012-2013 Yılı Kış Programı Kar ve Buz Mücadelesi çalışmalarında devlet ve il yollarında 403 adet kar mücadele merkezinde (refüj mahalli), 4 bin 290 adet makine ve ekipman ve 3 bin 514 adet fiilen katılan personelle yollar 7 gün 24 saat açık tutuluyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • mehtap dalgalı 10 yıl önce Şikayet Et
    haberin fotografı herşeyi anlatıyor "hatalı yollar". 90 dere viraj mı olurmuş neredeyse "U" dönüşü yaptıracaksınız bu yol kışın krda da buzda ne kadar tehlikeli olacaktır üstelik bu şekilde yol 3 degil 5 şerit bile olsa şerit içinde araç kullanma şansın neredeyse sıfır
    Cevapla
  • Haydar Kolcu 10 yıl önce Şikayet Et
    BU HABER KILIÇTAR VE BAHÇELİNİN KULAĞINA KÜPE OLMALI HATTA KAYNAK YAPILMALI'Kİ UNUTMASINLAR.?. fazla yoruma gerek varmı arkadaşlar ben söyleyeceği söyledim siz devam edin?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Levent Gültekin'den İBB Başkanı İmamoğlu'na Roma tepkisi: Babanın parasıyla mı?
Hayalet uçak ANKA-3 yenilendi! İşte son hali...