Suriye Türkmenleri güvenli bölge istiyor

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa:

Suriye Türkmenleri güvenli bölge istiyor
Suriye Türkmenleri güvenli bölge istiyor
GİRİŞ 17.11.2014 14:56 GÜNCELLEME 17.11.2014 14:56

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Suriye'de Türkmenlerin yaşadığı bölgelerin mutlaka güvenli bölge ilan edilmesi gerektiğini belirterek, "Suriyeli Türkmenleri en acil kurtaracak olan güvenli bölgedir" dedi.

Abdurrahman Mustafa, Ankara'da düzenlenen basın toplantısında, Suriye’de yaşayan yaklaşık 3,5 milyon Türkmenin Suriye iç savaşının şüphesiz en büyük mağdurları olduğunu söyledi.

Suriye’deki iç savaşın mezhepsel ve etnik savaşa dönmesi veya bölünme sürecine girmesinin an meselesi olduğunu belirten Mustafa, "Türkmen bölgeleri her daim olduğu gibi namlunun ucundadır. Köylerimize yönelik Esed rejiminin saldırıları, varil bombaları durmak bilmezken, Halep’te Kürtler ile Sünni Araplar arasında, Hama ve Hums’ta Nusayriler ile Sünni Araplar arasında, Şam’da Sünni Araplar ile Durziler arasında kalmamız işten bile değildir" diye konuştu.

Halep’teki Türkmen köylerinin neredeyse tamamının IŞİD’in kontrolüne geçtiğine ve özellikle Bayırbucak ile Halep bölgelerinde yaşayan Türkmenlerin köylerini terk etmek zorunda kaldığına dikkati çeken Mustafa, bu topraklar ve Suriye'de Türkmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı bölgelerin Türkiye’nin savunması için stratejik değerde olduğunu kaydetti.

Mustafa, "Suriye'de yaşanan olaylar bugün tartışmasız bir şekilde Türkiye için bir milli güvenlik sorunu haline dönüşmüştür. Türkiye, Türkmenleri dikkate alarak Suriye stratejisini yeniden gözden geçirmeli, bölge stratejisini Ortadoğu Türkmenleri ile sigortalamalıdır. Bu Türkmenlerden daha çok Türkiye için bir gerekliliktir. Suriye Türkmenleri olarak böyle bir stratejinin gereğini yapmaya hazırız" dedi.

"Suriye'nin çimentosu" -

"Türkmenler, Suriye’nin çimentosudur" diyen Mustafa, Suriye Türkmenlerinin güçlenmesinin Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması anlamına geldiğini söyledi. Mustafa, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması demek ise Türkiye için mevcut tehdit unsurlarının güçlenmesini önlemek ve yeni tehdit unsurlarının oluşmasını engellemek demektir" ifadesini kullandı.

Suriye Türkmen Meclisi Mustafa, bugün Türkiye’deki 1,6 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacının yaklaşık 120 bininin Suriye Türkmeni olduğunu, bu rakamın da Türkiye’deki toplam Suriyeli sayısının yalnızca yüzde 7’sini oluşturduğunu kaydetti. Mustafa, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Malatya’daki kamplarda yaşayan Suriye Türkmenlerinin kamplardaki koşullarının iyileştirilmesini talep etti.

Abdurrahman Mustafa, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat projesinden en fazla nefsi müdafaa açısından Türkmenlerin yararlanmasını talep ettiklerini belirterek, "Çünkü kendi köylerimizi korumak mecburiyetindeyiz. Türkmenler orada bin yıldır yaşıyor, yaşamaya devam etmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Suriye’de hızla gelişen, değişen olaylar ve yeni oluşum çabaları bulunduğunu ve bu çerçevede Türkmenlerin varlıklarını korumalarının elzem olduğunu ifade eden Mustafa, bunun için de Suriye Türkmenlerinin daha güçlü, daha etkin olması gerektiğini ifade etti.

Mustafa, Suriye Türkmen Meclisi'nin bir diğer stratejik talebinin de Suriye Türkmenlerinin topraklarında, köylerinde, evlerinde güvende tutulması olduğunu dile getirdi. Mustafa, "Biz Türkmenler olarak toprağımızı, vatanımızı terk etmek istemiyoruz. Vatanımızın malum senaryolara mekan olmasını görmek istemiyoruz. Bizler kendi evlerimizde ve toprağımızda kalmalıyız ki Suriye’nin toprak birliği sağlansın. Bizler kendi toprağımızda güvende olmalıyız ki Türkiye’nin geleceğine ipotek koyan emeller, projeler, senaryolar ölü doğsun" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye Türkmenleri olarak Suriye’nin toprak ve siyasi birliğini savunduklarını ifade eden Mustafa, Suriye Türkmenlerinin hedefinin yeni Suriye'de kurucu unsur olarak anayasal ve uluslararası güvenceye kavuşmak olduğunu, bu çerçevede 1921 Ankara Anlaşması'nın derhal uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.

"Türkmenleri en acil kurtaracak olan, güvenli bölgedir" -

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa, terör örgütü IŞİD’in Halep kırsalı ile Bayırbucak bölgesindeki hakimiyeti ve rejimin Halep'teki kuşatması altında bulunan 2 milyona yakın Türkmen’in muhtemel bir katliama karşı korunması için gereken tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini vurguladı.

Suriye'de Türkmenlerin yaşadığı bölgelerin mutlaka güvenli bölge ilan edilmesi gerektiğini belirten Mustafa, şunları söyledi:

"Türkiye iki yıl önce güvenli bölge talep ettiğinde bu gerçekleşmiş olsaydı belki de şu anda Suriye rejiminden bahsetmiyorduk. Muhalefetin sığınacağı veya kendini savunacağı bir yeri olacaktı. Bizi, güvenli bölgenin Türkmen bölgelerini kapsayacak şekilde olması ilgilendiriyor. Türkmenleri en acil kurtaracak olan şey güvenli bölgedir. Çünkü Bayırbucak Türkmenleri tamamen Hatay'ın güneyindedir. Halep Türkmenleri de Azaz'la Kobani arasındaki kırsaldadır. Amaç Türkmenleri korumaksa nerede Türkmen varsa sınırda, güvenli bölge oraya kadar olması gerekiyor. Türkmenleri koruyacak herhangi bir oluşumu biz Suriye Türkmenleri olarak destekliyoruz."

Güzel: "Türkmenler yeni Suriye'de kurucu unsur olmalı" -

Basın toplantısında bulunan eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel ise Mustafa'nın ardından yaptığı konuşmada, Türkmenlerin kendi başlarına bırakılmaları veya yok sayılmalarının artık mümkün olmadığını söyledi.

Güzel, "Suriye'de nüfusun yüzde 17'sini oluşturan ve ülkenin ikinci büyük grubu olan Türkmenleri, yeni Suriye'de kesinlikle anayasanın kurucu unsurlarından biri olmalı ve hakları savunulmalı. Bunu bir milli politika olarak benimsemeli ve Türkmenlerin arkasında durmaya devam etmeliyiz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek