Seyit Onbaşı'nın ağzından Çanakkale destanı

Çanakkale Savaşı'nın kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın tartışıldığı bu günlerde çok önemli bir bilgi ortaya çıktı. 1936 yılında bir gazeteye röportaj veren Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı'nın ruhunu taşıyan o fotoğrafın nasıl oluştuğunu an be an anlatıyor!

Seyit Onbaşı'nın ağzından Çanakkale destanı
Seyit Onbaşı'nın ağzından Çanakkale destanı
GİRİŞ 26.12.2012 11:36 GÜNCELLEME 26.12.2012 15:29
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Çanakkale Savaşı'nda Seyit Onbaşı olayının 'gerçek dışı' görülerek alan kılavuzları ders kitabından çıkarılmasının yankıları devam ediyor. Bu arada Seyit Onbaşı'nın bir gazeteye röportaj verdiği ortaya çıktı.

Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay'ın verdiği bilgiye göre Seyit Onbaşı olayı, 1936 yılında Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Gıyas Tekin Bey'e anlattı. Küpürü yıllardır saklanan haberde Seyit Onbaşı'nın sözleri özetle şöyle aktarılıyor:

"Kilitbahir Mecidiyesi'ndeki uzun 24'lüklerin üçüncü topunda idim. Bir kere mermiyi kucaklayacak oldum, yağlı olduğundan elimden kaydı. Elimi biraz topraklayarak bir dizimi yere koydum ve mermiyi sırtladım. Merdivenleri ilk defa nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Gene aşağıya atlayarak 2., 3., 4. mermileri sıra ile taşımaya başladım. Aslan topumuz gürlemeye başlamıştı. 4. mermiyi attıktan biraz sonra idi, Gonca Suyu tarassut mevkisi, iki mermimizin isabetini bildirmişti. Bu haberi de duyduktan sonra bana gülleler, ufak bir saman çuvalı kadar yenik (hafif) geliyordu. Sanki denizin üzeri yanıyordu. Sağda solda iki gemi, kara dumanlar ve kızıl alevler içinde yana yana batıyordu."

"Halk Seyit Onbaşı'yı soruyor, onlara ne anlatacağız?"

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü'nün Seyit Onbaşı olayını ‘gerçek dışı' kabul etmesi ve alan kılavuzları ders kitabından çıkarmasının yankıları sürüyor. Tarihçiler ve belgeler olayın gerçek olduğunu ortaya koyarken yetkililer Çanakkale savaşının kahramanlık sembollerinden ‘Seyit Onbaşı'ya sahip çıkıyor.

Konuyla ilgili en büyük rahatsızlığı ise bölgede ziyaretçileri gezdiren rehberler yaşıyor. Rehberler, ziyaretçilerin en fazla görmek istediği yerlerin başında Eceabat'taki Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı heykelinin geldiğini belirtiyor. Bundan sonra Seyit Onbaşı olayını anlatmadan nasıl görev yapacaklarını bilemediklerini söylüyorlar. Olayın gerçekleştiği Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı heykelinin bulunduğu Eceabat ilçesinin Belediye Başkanı Kemal Dokuz, Seyit Onbaşı'nın bir sembol olduğunu belirterek, "Çanakkale Savaşı'ndaki herkes bizim kahramanımızdır." diyor.

Tarihçi Mehmet İhsan Gençcan da Seyit Onbaşı ve Yahya Çavuş olaylarının yıllardır unutturulmak istendiğine dikkat çekiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise bakanlık, genel müdürlük ve taşra teşkilatı olarak Seyit Onbaşı gibi bir kahramanın isminin silinmesine izin vermeyeceklerini söylüyor.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 17
  • mahmut 9 yıl önce Şikayet Et
    seni çokseyiyoruz
    Cevapla
  • iggy 9 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten etkileyic
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    kimdir bu karalamaları yapanlara !. asıl, tarihimize uydurmuş olduğunuz yalanları düzeltin ondan sonra bu kahramana çamur atın .
    Cevapla
  • Salih 2 11 yıl önce Şikayet Et
    yüzbaşı hilmibey, mucize olayı telefonla üstlerine rapor ederek bildirir.... aynı gün geç saatlerde çanakkale boğazı mustahkem mevki “boğazı savunma” komutanı cevat paşa gelip komutanpaşa ödülü olarak koca seyit’e ilkkez onbaşı rütbesi takar. ancak komutana göre bu çok azdır. koca seyit’e ne gibi bir ödül istediğini söylemesini söyler. koca seyit ısrarlara dayanamayarak ödül olarak kendisine tayin denilen o günlerin koşullarına göre erata verilen el kadar peksimetten iki tane verilmesini ister. paşasının emriyle o günden itibaren çift tayın bağlanır. lakin gün geçtikçe ikinci tayını karnı doymadığı halde yiyemez, kursağından geçmez. çünkü birlikte yemek yedikleri diğer arkadaşları ondan mahrumdur. kısa bir süre sonra da kendiliğinden ikinci tayın yemesini bırakır. işte o zaman koca seyit kendisini daha mutlu ve huzurlu hissettiğini anlar.
    Cevapla
  • Fevzi Demirci 11 yıl önce Şikayet Et
    chpye göre herşey yalan bir tek gerçek var. hepimizi atatürk kurtardı. çanakkale savaşında genel kurmay başkanı, kuvvet komutanı, general değildi ama askere süngü taktırıp yere yatırdı. tüm düşman gemilerini batırdı. seyit onbaşı yoktu, kazım karabekir paşa yoktu, said nursi yoktu, çerkez ethem zaten haindi. tek o vardı.
    Cevapla
  • Burak Çolak 8 yıl önce Şikayet Et
    Buraya bile siyaseti karıştırıyosun ya utan !!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...