Iraklı Şiile bayrama bugün başladı

Irak'ta Sünni Araplar ve Şii lider Mukteda el Sadr taraftarları, çoğu İslam ülkesinde olduğu gibi Ramazan Bayramı'nı dün kutlarken, Irak'taki en etkin Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin takipçileri ise bayrama bugün girdi.

Iraklı Şiile bayrama bugün başladı
Iraklı Şiile bayrama bugün başladı
GİRİŞ 04.11.2005 23:04 GÜNCELLEME 04.11.2005 23:04

Sünni ve Şii gruplar arasındaki bu farklılık, taraflar arasındaki bölünmüşlüğün bir başka işareti olarak değerlendirildi.

Ülkedeki Sünni Araplar ve Kürtler ile Sadr grubu, Ramazan Bayramı'nı Türkiye'de olduğu gibi perşembe günü kutladı. Şiilerin çoğunluğunu oluşturan Sistani taraftarları ise oruç tutmayı ancak bugün bırakarak bayrama girdi.


Sünni din adamları, bundan 32 gün önce hilalin görüldüğünü duyurarak Ramazan ayının başladığını ilan etmişler, ancak Şii din adamları ise buna itiraz etmiş ve bir gün sonra oruç tutmaya başlamışlardı. Sonuç olarak Irak'ta Sünniler ile Şiiler ayrı günlerd Ramazan'a başlamış ve bitirmiş oldu.

-Saddam döneminde Ramazan

Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından yaşanan üç Ramazan'ın ikisinde bayram tarihi konusunda uzlaşmazlık yaşayan Sünniler ile Şiiler arasındaki Ramazan tartışması, Saddam döneminde rastlanan bir olay değildi. Çünkü hükümet tüm taraflar için Ramazan Bayramı tarihi belirliyordu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?