Tahran'da karikatür krizi

İranlı Azerilerin geçtiğimiz haftalarda İran gazetesinde yayımlanan Azerice konuşan hamamböceği karikatürüne yönelik devam eden tepkileri, bugün başkent Tahran'a da sıçradı.

Tahran'da karikatür krizi
Tahran'da karikatür krizi
GİRİŞ 29.05.2006 12:12 GÜNCELLEME 29.05.2006 12:12

Şarg Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İran Parlamento binasının önünde toplanan 500 kadar gösterici, attıkları sloganlarda, İran'da yaşayan değişik ırklara saygı gösterilmesini istediler. Polisin sıkı güvenlik önlemleri altında, parlamento binasına yaklaşmak isteyen göstericiler, polis tarafından engellendi. Bunun üzerine göstericiler, İran Kültür Bakanlığı binasına doğru yönelen gösterici gruba müdehale eden polis, bazı göstericileri göz altına aldı.

Batı Azerbaycan eyaletinin Güvenlik Güçleri Komutanı General Hasan Kerimi, protesto gösterilerinin yapıldığı kentler olan, Urumiye'de 16, Nagade'de 12 olmak üzere toplam 28 kişinin tutuklandığını açıkladı. Olaylarla ilgili bazı kişilerin de teşhis edildiğini belirten Kerimi, bu kişilerin de tutuklanacaklarını belirtti.

'BU AMERİKA'NIN EYLEMİDİR'

Resmi Haber Ajansına açıklama yapan Kerimi, olaylara yüzeysel bakılmaması gerektiğini ifade ederek, olayların dışarıdan yönlendirildiğini iddia etti. Azeri dilinde üç uydu TV kanalının bölgede izlenebildiğini, bir kanalın da bugün faaliyete başladığını kaydeden Kerimi, 'Bu Amerika'nın emridir. Biz bunu önceden tahmin ediyorduk' şeklinde konuştu.

Gösterilerde kullanılması için, 1000 adet göz yaşartıcı sprey, elktrikli jop ve kelepçenin Türkiye'den İran'ın Hoy kentine getirildiğini belirlediklerini söyleyen Keremi, bununla ilgili 2 kişinin tutuklandığının altını çizdi. Kerimi ayrıca, Nagade'deki olaylarda, 2 PKK militanının de tutuklandığını dile getirdi.

50 KİŞİ TUTUKLANDI
İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti Adliyesi Başkanı Hücetolislam Necef Agazade ise, Tebriz'de yaşanan şiddet olaylarında rol oynayanların cezalandırılacaklarını açıkladı. Tebriz'de 50 kişinin tutuklandığını, olaylarda parmağı olan 21 kişinin de teşhis edilerek tutuklanacağını belirten Agazade, tutuklananların çoğunun siyasi suçlardan daha önce hüküm gıymış insanlar olduğunu iddia etti. Tebriz olaylarının bir karikatüre tepkiden daha öte bir şey olduğunun altını çizen Agazade, olayları, İran'ın nükleer çalışmaları ile bağlantılı bir komplo olarak değerlendirdi. Agazade ayrıca olayların arkasında, yabancı ülkelerin internet sayfaları ve TV yayınları olduğunu iddia etti.

İmtiyaz sahipliğini, ülkenin Resmi Haber Ajansı İRNA'nın yürüttüğü İran gazetesinin geçlik ekinde yayınlanan karikatür, ülkede yaşayan Azerilerin sert tepkisine neden olmuş, konuya ilişkin, ülkenin Azeri yerleşim bölgelerinde çeşitli gösteriler düzenlenmişti. Tepkiler üzerine gazetenin yayını durdurulmuş, karikatürist ve gazetenin genel yayın yönetmeni, tutuklanmışlardı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama