Kara kıta Afrika için için özel İncil

İncil öğretisinin kültürlerine uymadığını savunan Afrikalı misyonerler, atasözlerinin yer aldığı yeni bir İncil yazdı. Bin 600 sayfalık Afrika İncili'nde AIDS'e bile geniş yer ayrıldı...

Kara kıta Afrika için için özel İncil
Kara kıta Afrika için için özel İncil
GİRİŞ 08.10.2006 08:40 GÜNCELLEME 08.10.2006 08:40

İncil öğretisini Batılı misyonerler yaydığı için “kendi kültürlerine uymadığını” düşünen Afrikalı ilahiyatçılar, “Afrika İncili” yazdı. Afrika İncili'nin Afrikalılar için, Afrikalılar tarafından, Afrika deyimleri ve atasözleri kullanılarak yazıldığı belirtildi. İlahiyatçı Tokunboh Adeyemo, “İncil, Afrikalıların kültürel geçmişi göz önüne alarak yazılmadı. İncil, Batılı misyonerler vasıtasıyla bize geldi ve dolayısıyla onların yorumları, kendi kültürel birikimlerine dayanıyor” dedi.

BÜYÜCÜLÜK HARAM

Bu düşünce, Adeyemo ve diğer dinbilimcileri, “Afrika İncil Tefsiri” yazılması fikrine yöneltti. Afrika kültürünü temel alan 1600 sayfalık kitapta, İncil öğretisi, Afrika deyim ve atasözleri kullanılarak AIDS, yolsuzluk ve kadın sünneti gibi çağdaş sorunlara adapte ediliyor.

Uzmanlar, yeni kitabın Afrikalı papazlara, inananları harekete geçirmek için yeni bir güç sağlayacağını söylüyor. İncil yorumunda, büyücülüğü reddeden bölümler de bulunuyor. Nijerya'daki ilahiyat profesörü Samuel Waje Kunhiyop, İncil'in geleneksel inançlardan kaynaklanan cinler, kötü ruhlar gibi doktrinleri kabul etmediğini söyledi. İncil'in “işler” bölümündeki yorumda da, Hristiyanlara dünyanın bu en yoksul kıtasında yaşamanın getirdiği zorluklara karşı inançlarını kaybetmemeleri tavsiye ediliyor. İngilizce yayımlanan Afrika İncil Tefsiri'nin Afrika dillerine de çevrilmesi bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri