Atilla Yayla: Kenan evren yeni bir dönem açıyor

Kemalizm’e ilişkin eleştirel sözleri nedeniyle kamuoyunda tartışmaya neden olan Prof. Dr. Atilla Yayla, Türkiye'ye eyalet sistemi öneren Kenan Evren'e sahip çıktı:

Atilla Yayla: Kenan evren yeni bir dönem açıyor
Atilla Yayla: Kenan evren yeni bir dönem açıyor
GİRİŞ 01.03.2007 14:07 GÜNCELLEME 01.03.2007 14:07

Kemalizm’e ilişkin eleştirel sözleri nedeniyle kamuoyunda tartışma yaratan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Türkiye’nin eyalet sistemine geçebileceği yönündeki açıklaması ile başlayan tartışmayı “Federasyon önerisi, radikal bir nokta. Üniter devleti reforme etmek gerek. Ancak bu tür görüşler dile getirilmeli. Kenan Evren, bu tür görüşleri dile getirmekte en iyi pozisyonda olan insan. Düşünce hayatımızda yeni bir dönem açıyor sevindirici bir gelişme” şeklinde değerlendirdi.


Yayla, Kenan Evren’in açıklamaları ve siyasilerin tepkilerini ANKA’ya değerlendirdi. Yayla, bu tür görüşlerin dile getirilmesi gerektiğini belirtirken, “İfade özgürlüğü yeterince gelişmediği için herkes cesaret edemiyor. Kenan Evren, bu tür görüşleri dile getirmekte en iyi pozisyonda olan insan. Düşünce hayatımızda yeni bir dönem açıyor, sevindirici bir gelişme. Kenan Evren dile getirdi diye, görüşün peşinen yanlış ya da doğru olduğunu kabul etmek doğru değil. Tartışılması lazım” dedi.
Problemin çözümünün, üniter devletin bugünkü formunda mı eyalet sisteminde mi olduğunu bugünden bilmenin mümkün olmayacağını söyleyen Yayla, “Türkiye’de iki radikal tavır var. ‘Üniter devletin tek biçimi var, bu Türkiye’de uygulanan model, tartıştırmam’ tavrı. Bu tavır Türk kesimden geliyor. Diğeri ‘Kürtler halktır otomatikman devlet hakkı var’. Bu ikisi de radikal” diye konuştu.


ÜNİTER DEVLET REFORME EDİLMELİ


Kendisinin devrime değil evrime inanan bir insan olduğunu ifade eden Yayla, “Türkiye’nin üniter devlet geleneği içinde açılımlar yapmak gerek. Mahalli idarelerin yetkileri ve imkanları arttırılmalı, ana dilde eğitim, seçmeli olabilir, ana dilde yayın hakkı. ‘Hadi federasyona gidelim’ demek radikal bir adım. Üniter devleti reforme etmek gerek. 5-10 yıl sonra başka bir şey denenebilir. ‘Üniter devleti hiç tartışamayız’ demek de tutucu bir nokta” diye konuştu.


Siyaset felsefesinin temel teorileri açısından “federasyon” tartışmasına bakılması durumunda bir ülkede yaşayan kesimlerin bir arada yaşama arzusunun kuvvetli olması gerektiğini vurgulayan Yayla, “Gönüllü birlikteliği beceremezsek hiçbir kuvvet bir arada tutamaz. Kimse kimseyi terörize etmeden fikirler ortaya konmalı. Evren’in fikirleri akademik alanda tartışılmalı. Evrene tepki gösterenler, üniter devletin bugünkü halini reforme edilmeden savunanlar” dedi.


DTP MECLİS’E GİRMELİ


Kenan Evren’in DTP’nin Meclis’e girmesi gerektiği yönündeki görüşüne destek veren Yayla, “Bu insanlar, görüşlerini fikir ve siyaset ortamında ifade etmeli. İfade etmezlerse eskiden beri savundukları görüşleri mutlak zannedebilirler. Taraflar birbirlerinden etkilenir. Ortak mecraya gelinebilir. DTP Meclis’e girerse bu durum Türkiye için yararlı olur” dedi.


KÜRT GERÇEĞİ VAR


Türkiye’de “hoşa gidilse de gidilmese de” Kürt gerçeği olduğunu söyleyen Yayla, “Kürtlerin siyasi hayatta yer almasını keyfi olarak engellemek Türkiye’ye zarar veriyor. Şiddeti azaltmanın yolu siyaset girişim kanallarını açmaktan geçiyor. DTP, bu noktada da önemli” dedi.


MESELE ‘SAYIN ÖCALAN” DEME MESELESİ DEĞİL


Tartışma sürecinde “rahatsız edici” kelimeler kullanılabileceğine de işaret eden Yayla, “Sembollerle uğraşmamalı. Örneğin bazı kesimler için ‘Sayın Öcalan’ ifadesi rahatsız edici olabilir. Ama mesele bu değil. Mesele Kürtlerin siyasi temsili olacak mı olmayacak mı? Sembol tartışmasına girip ana problemi kaçırmamak gerek” diye konuştu.


Kürtler siyasete girecekse tarafların müzakere masası etrafından bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Yayla, terör örgütü PKK ile müzakere sürecinin ise, Türkiye’nin bugünkü koşullarında zor olacağını belirterek, “Toplumun önemli bölümünde PKK’nın muhatap alınması rahatsızlık yaratacaktır. Sonuçta PKK şiddet örgütü. Ancak Kuzey Irak yönetimi ile kuvvete dayalı siyaset anlayışı yanlış olur. Türkiye, Kuzey Irak varlığını kabul etmek zorunda” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... Erdoğan'dan net mesaj: Sokma akıl sekiz adım gider!
Rapordan müjde çıktı! Bakanlığa sunuldu! Sigorta primini devlet ödesin önerisi