Organ naklinde devrim!

Organ bekleyen 100 bin hastaya müjde: Antalya'da 22 yaşındaki gence kan uyumu aranmaksızın böbrek nakli gerçekleştirildi. Nakil, organ bekleyen binlerce hastaya umut oldu.

Organ naklinde devrim!
Organ naklinde devrim!
GİRİŞ 29.03.2007 09:43 GÜNCELLEME 29.03.2007 09:43

Soner ÖZCAN'ın haberi

BİNLERCE HASTAYA UMUT

Daha önce doku uyumu olmadan böbrek nakli yapılan Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bu kez de kan uyumu aranmadan 22 yaşındaki Can Akgün'e böbrek nakledildi. Nakil, organ bekleyen binlerce hastaya umut oldu.

SIRADA KARACİĞER VAR
Profesör Alper Demirbaş, uygulamanın böbrek dışında karaciğer nakli için de geçerli olduğunu söyledi. Demirbaş, 'Dünyada birkaç merkezde uygulanan bu teknik sayesinde, Türkiye'de organ nakilleri yüzde 30 artacak' diye konuştu.

Organ naklinde yeni bir çağ

Böbrek naklinde, Antalyalı doktorlar 'çığır' açtı. Sıfır kan grubundan 22 yaşındaki Can Akgün'e, A1 kan grubundaki babasından böbrek nakli gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi'nde doku uyumsuz böbrek naklinin ardından şimdi de kan uyumu olmadan böbrek nakli gerçekleştirildi. Sıfır kan grubuna sahip Can Akın Akgün, A1 kan gruplu babasının tek böbreğiyle yeniden hayata bağlandı. Antalya Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş yaptıkları operasyonu 'organ naklinde devrim' olarak adlandırırken, 'Bundan sonra canlıdan organ nakilleri yüzde 30 oranında artacak' dedi. Annesi ve babasıyla kan grubu ile doku uyumu bulunmayan Can Akgün (22) diyalizle hayatını sürdürüyordu. Bu sırada SABAH'ta 'kan uyumsuz böbrek nakli yapılacak' haberini okuyan Adanalı Mehmet Akgün, oğlunun adını bu operasyon için yazdırdı. Daha önce 'Kan gruplarınız uymuyor organ nakli yapılamaz' diye geri çevrilen baba-oğul bu kez uygulama için seçildi.

'HİÇ TEREDDÜT ETMEDİM'
Geçen çarşamba yapılan ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Can Akgün çok mutlu olduğunu söylerken, baba Mehmet Akgün de, 'Oğluma böbreğimi vermekte bir an bile tereddüt etmedim' dedi. Can'ın sağlık durumunun çok iyi olduğu da belirtildi.

'A1 grubundan nakil en zoru'

Prof Dr. Alper Demirbaş şimdilik yalnızca böbrek nakli için kullanılan yöntemin karaciğer nakli için de tatbik edilebileceğini ve kan gruplarının pozitif ya da negatif olmasının önemli olmadığı belirterek şunları söyledi: '19 Mayıs Üniversitesi'nde A2 grubundan sıfır grubuna nakil gerçekleştirildi. Ancak A2 sıfır gibi genel verici özellik taşır. A1 grubundan organ nakli ise en zor transferlerdendir. Bu ameliyat organ nakli için bekleyen 100 bin kişiye yeni bir umut oldu.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!