Baykal’ın sözleri Sezer'in gerekçesi

Cumhurbaşkanı'nın anayasa değişiklik paketini veto gerekçeleri ile Baykal’ın vetodan önce yaptığı açıklamaların bire bir örtüştüğü ortaya çıktı. İşte o sözler ile Sezer’in gerekçeleri:

Baykal’ın sözleri Sezer'in gerekçesi
Baykal’ın sözleri Sezer'in gerekçesi
GİRİŞ 28.05.2007 14:43 GÜNCELLEME 28.05.2007 14:43

Cumhurbaşkanı Sezer’in anayasa değişiklik paketini veto gerekçeleri ile CHP lideri Baykal’ın vetodan önce yaptığı açıklamaların bire bir örtüştüğü ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliğini veto ederken kullandığı gerekçeler, başta CHP lideri Baykal olmak üzere CHP kurmaylarının, açıklamalarının tekrarı gibi oldu. CHP lideri Baykal, 11 Mayısta yaptığı konuşmada, Sezer’in değişikliği veto edeceğini açıkladı. İşte Baykal’ın sözleri ile Sezer’in örtüşen gerekçeleri:

BİRBİRİNİN AYNISI

BAYKAL: Millet TBMM’yi seçtiği gibi bir de cumhurbaşkanını seçecek. Milletin egemenliği parçalanmaya başlamış olacak. Bu, Türkiye’nin başına büyük dert açar.

SEZER: Böylesine, kuramsal olarak ve uygulaması bilinmeyen bir sistemin ne gibi sorunlar yaratabileceğini kestirmek güçtür. Ancak, yaratabileceği sorunların rejimi sıkıntıya sokacağı açıktır.

BAYKAL: TBMM, Cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime gitmesi gereken bir Meclis konumundadır. Bu konumdaki bir Meclisin, konuşulmamış, tartışılmamış, yaratacağı sonuçlar irdelenmemiş bir büyük anayasa değişikliği projesini ham hum şaralop gündeme alıp gerçekleştirmeye kalkması ciddi bir iş değildir.

SEZER: Üstelik bu değişiklik, Cumhurbaşkanı’nı seçemediği için, Anayasa’nın 102. maddesi uyarınca ‘derhal yenilenmesi’ gereken bir Meclis tarafından gerçekleştirilmektedir... Böylesine önemli bir konunun, bu kadar sıkışık bir süreçte gündeme getirilmesinin haklı ve kabul edilebilir bir gerekçesi olamaz.’

BAYKAL: Şimdi ne yapacağız, millet TBMM’yi seçtiği gibi bir de cumhurbaşkanını seçecek. Böylece egemenliği temsil eden iki organ çıkarılacak. Milletin egemenliği parçalanmaya başlamış olacak.

SEZER: Bir yandan güçlü bir Başbakan, bir yandan geniş yetkilerle donatılmış ve halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı nedeniyle yürütme organı iki siyasal istençten oluşacak, başka bir deyişle siyasal yönden iki başlı olacak ve yürütme erki sorunlu duruma gelecektir.

BAYKAL: Cumhurbaşkanı adayı, nasıl neye göre propaganda yapacak?

SEZER: Cumhurbaşkanı’nın halkoyu ile seçilmesi durumunda, seçmenin önüne nasıl bir programla çıkacağı, nasıl bir propaganda ile seçim sürecine katılacağını da kestirebilmek güçtür.

BAYKAL: Ciddiye alınacak bir tarafı yok. Sorumsuzluğun daniskası.

SEZER: Daha açık anlatımla, getirilmek istenen sistem değişikliğinin haklı ve kabul edilebilir bir gerekçesi ve gerekliliği yoktur.

BAYKAL: Milletin seçtiği bir cumhurbaşkanı, sembolik, parlamenter rejimin cumhurbaşkanı olarak kalamayacaktır. Tek kişi böyle bir halk desteğini arkasına aldığını düşünerek Türkiye’nin devlet düzenini allak bullak eder.

SEZER: Gelecek dönemde, TBMM’nin siyasal yapısındaki olası değişme de gözönünde bulundurulursa, bu sorunların çözümsüz kalacağı, bunun da bir rejim çıkmazı yaratacağını söylemek yanıltıcı olmayacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail bunu konuşuyor! Ordu ve Netanyahu karşı karşıya
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret kararı - Gazete manşetleri