ABD'den Büyükanıt'a cevap geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri bir operasyon düzenlemesi olasılığını değerlendirdi ve 'Bizle çalışın' önerisini sundu.

ABD'den Büyükanıt'a cevap geldi
ABD'den Büyükanıt'a cevap geldi
GİRİŞ 28.06.2007 01:40 GÜNCELLEME 28.06.2007 01:40

Günlük basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı operasyon düzenlemesi gerektiği yönündeki sözlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Sean McCormack, "Bizim tepkimiz, aynı soru geçen haftalarda da gündeme geldiğinde olduğu gibidir" dedi.

McCormack, "Türk hükümetinin duyarlılığını ve Türk ordusunun, terörist grupların Türk halkına düzenlediği saldırılara karşı savunma ihtiyacını kesinlikle anlıyoruz. PKK terörist bir gruptur. Tüm bunları söyledikten sonra, Türk kuvvetlerinin Irak içine düzenleyeceği kapsamlı bir kara harekatının duruma yardım edeceği görüşünde değiliz" diye konuştu.

McCormack, "Burada çözüm, Türk hükümeti ve Irak hükümetiyle birlikte, bu ortak tehdide karşı birlikte çalışmaktır. Irak hükümeti, kendi topraklarında terörist bir grubun faaliyet göstermesini istemiyor. Bu yüzden yapmaya çalıştığımız, her iki tarafla da çalışmak. Türkler ile çalışmaya çalışıyoruz, Iraklılar ile çalışmaya ve ikisini biraraya getirerek bu soruna bir çözüm bulmak için çaba gösteriyoruz. Ancak Türkiye'den Irak içine bir operasyonun kısa, orta veya uzun dönemde duruma yardımcı olacağını düşünmüyoruz. Türkiye ve Irak'a komşu ülkeler. Bu değişmeyecek. Bu nedenle de ortak tehdide cevap vermek üzere birlikte çalışacak bir yol bulmalılar" dedi.

ABD yönetiminin hangi düzeyde Türk yetkililerle görüştüğü yönündeki bir soruya karşılık McCormack, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bu konuda ve diğer konularda düzenli olarak temasta olduğunu söyledi.

ABD'nin PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atadığı emekli orgeneral Joe Ralston'ın halen bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten McCormack, ayrıca ABD'nin Ankara ve Bağdat Büyükelçiliklerinin bu konuyla yakından ilgilendiklerini kaydetti. PKK'nın diğer ülkelerden destek gördüğü yönündeki sözler hatırlatılarak, "Herhangi bir ülkeye işaret edebilir misiniz?" yönündeki soru üzerine McCormack, "Kafadan size PKK'nın hayatta kalabilmek için silahları ve parayı nereden topladığını söyleyemem. Ancak bu konuda elimizde bir bilgi varsa, size bilahare iletirim" diye konuştu. Türk askerinin sınırda konuşlandığı yönündeki bir başka soruya karşılık McCormack, "Türk askerlerinin nerede konuşlandırıldığı konusunda Türk ordusu adına konuşacak değilim" yanıtını verdi.

AA

YORUMLAR 54
  • irfan HAMİT 18 yıl önce Şikayet Et
    BAŞARI HÜKÜMETE BAĞLI! . Yalan mı şimdi!Terör e affı asker mi çıkardı! AKP çıkardı! Yaln mı! Gönderdi sayın Sezer e o da attı imzayı. Teröre af yok bundan böyle. Şehitlerin kanı yerde kalmayacak! Şehit istismarcısı denilen MHP şehidi istismar etmiyor şehide sahip çıkıyor! Sonuna kadar MHP bundan böyle! TSK yalnız değilsin! TSK nın yanında Türk Milleti var!
    Cevapla
  • osman güneyatan 18 yıl önce Şikayet Et
    . zamanında alparslan türkes bir söyleyide m.ali birandı sanırsam pkk yı 1 yılda bitirceğini sölemisti.100 bın kısılık profosyonel bır ekıple.şimdide yapılabılır.pkk nın para kaynakları basta uyusturucu kesılmelı.işbirliği yaptıgı iş admları desifre edilmeli.önce alt yapısını cokertmelı.buda ordunun değil devletin görevi.istihbaratcılarımız napıyo anlamıyorum..onlar bunu yapabılırler mesala...
    Cevapla
  • eren ergenekon 18 yıl önce Şikayet Et
    devamı2. işin şimdi de bir boyutu daha var asker siyasi bir irade olurda uzak kaldığımız ırak politikalarına tekrar söz sahibi olarak döneriz die bizim siyasilerden adım beklemekte ki yıllardır bu bölgeye sevkiyatı artırdı akp olmadan evvel sırnak üs seçildi ama siz bilmezsiniz sadece \"para\" derdinde olunca insan herşeye at gözlüğü ile bakıyor hak vermek gerek ama kul hakkı yemeyin ve uyanın ! para ile her şey düzelmez yarın abd 97 milyar dolar sıcak parayı çektiğinde anlayacaksınız tayyip kim !!!!
    Cevapla
  • eren ergenekon 18 yıl önce Şikayet Et
    devamı. tsk son derece başarılı işler çıkarmaktadır pkk konusunda, ama pkk yı ordu bitiremez hani sizler diyorsunuz ya istese iki günde bitirir die işte bu uyumuş hal başa beladır, çevrenizi iyi analiz edin arkadaşlar pkk nedir ne deildir işin siysi boyutuna bakın da akp nin vermiş olduğu tavizlerden belki küçük ihtimal de olsa yüzünüz kızarır ordu neymiş efendim mayınlara çare bulamamışmış günde yaklaşık 10 mayını ve bombayı ben imha etmiyorum beyler ordu yapıyor bunu ama siz sadece patlayana bakarsınız
    Cevapla
  • Yılmaz Çelik 18 yıl önce Şikayet Et
    Kağıttan cazgırlar, çığırtkanlar. Öğrenin artık ABD istemeden dünyayı yıksan kırmızı çizgiden ileri operasyon yapamazsın, yaptırmazlar, zımbalarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın en büyük kulübü milli futbolcu için gemileri yakıyor!
Başkan Erdoğan'dan Tufan Erhürman açıklaması! Telefon görüşmesini anlattı