Bilgisayar virüsü 25 yaşında!..

Küçük bir şaka için üretilen ilk bilgisayar virüsü 25 yaşına basarken, aradan geçen yıllar içinde virüs öyle bir gelişim gösterdi ki sektörün ölümcül baş belası haline geldi.

Bilgisayar virüsü 25 yaşında!..
Bilgisayar virüsü 25 yaşında!..
GİRİŞ 02.09.2007 13:08 GÜNCELLEME 02.09.2007 13:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İnternetin kullanılmaya başlamasıyla dünyanın korkulu rüyası haline gelen bilgisayar virüslerinin ilki, 25 yıl önce bir lise öğrencisi tarafından arkadaşlarına 'küçük bir şaka' için yazıldı.


Rich Skrenta adlı öğrenci, bilgisayar şakaları yüzünden kendisine zaten şüpheyle yaklaşan arkadaşlarını kandırmak için bulduğu bu bilgisayar numarasıyla, dünyada ilk bilgisayar virüsünü kullanıma sokan kişi olarak kötü bir üne kavuştu.


Pittsburgh yakınlarındaki Mt. Lebanon (Lübnan Dağı) Lisesinde okuyan Skrenta, kış tatili sırasında Apple II bilgisayarında ilk olarak, şimdi 'boot sector' virüsü diye bilinen virüsü yazdı. Skrenta, yazdığı virüsü 1982’nin ilk aylarından itibaren okuduğu lisede ve yerel bir bilgisayar kulübünde yaymaya başladı. Virüs daha sonra dünya çapında yayılan ilk virüs oldu.
Şimdi 40 yaşında olan Skrenta, aradan geçen 25 yılda online haber şirketi Topix’i başlattı, Time Warner’ın sahibi olduğu bir web adres rehberinin kurulmasına yardımcı oldu ve sayısız bilgisayar programı yazdı, ama ilk bilgisayar virüsü 'Elk Cloner'ı yazan ve dünyaya salan kişi olma etiketinden kurtulamadı.


Skrenta, ilk virüs için 'Aptalca bir şakaydı. Eğer hiç tanınmamak ile bu işi yapmış olmaktan dolayı tanınıyor olmak arasında bir tercih yapacak olsam, bu şekilde tanınmayı tercih ederim. Ama bütün yaptıklarıma bakınca garip bir tanınma biçimi' dedi.

VİRÜSLERİN YAYILMASI


Günümüzde artık yüz binlerce, hatta virüsü nasıl tanımladığınıza bağlı olarak milyonlarca virüs türü var.


Microsoft işletim sistemi kullanan bir bilgisayara ilk virüs 1986’da, Pakistan’da iki kardeşin şimdi 'Brain' (beyin) diye adlandırılan bir boot sektör programı yazdıklarında bulaştı.İnternet kullanımının yaygnlaşmasıyla birlikte virüslerin yayılması için ideal yöntem ortaya çıktı: e-mail, yani elektronik posta.


'Melissa' (1999), 'Love Bug' (2000) ve 'SoBig' (2003) gibi virüsler kendilerine bilmedikleri bir kaynaktan gelen e-mail’i açan milyonlarca insanın bilgisayarına bulaştı ve bu kişilerin bilgisayarlarından başkalarına virüslü e-mail gönderen bir programı otomatik olarak harekete geçirdi.
İlk virüslerle şimdiki virüslerin temeldeki teknolojileri aynı olsa da, artık virüslerin vereceği zararlar bakımından büyük değişiklikler yaşandı. Son zamanlarda kişilerin bilgisayar programlarında kullandıkları parolaları çalmak için kullanılan virüsler ortaya çıktı, artık virüsler cep telefonları ile yayılıyor.


Dünya çapında yaşanan virüs krizleri son zamanlarda pek yaşanmasa da, en bilinen antivirüs programlarından McAfe’nin sahibi olan McAfe şirketinin bilgisayar güvenliği laboratuvarlarındaki araştırma yöneticisi Dave Marcus, hemen her gün 150 ila 175 yeni virüs programı tespit ettiklerini belirtiyor. 5 yıl önce bu sayı haftada 100 idi.

GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ


Symantec şirketi, Skrenta’nın ilk virüs olan 'Elk Cloner'i yaymaya başladığı 1982’de kuruldu, ancak 1989’da Apple’ın Macintosh bilgisayarları için ilk antivirüs programlarını satışa sundu.
Bilgisayar güvenliğiyle ilgili donanım, yazılım ve hizmet sektörü dünya çapında 38 milyar dolarlık bir endüstri haline gelmiş durumda. Bu rakamın 2010’da 67 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.


Aslında 'Elk Cloner'dan önce de bazı bilgisayar virüsleri vardı, ama bunlar ya deneysel olarak yazılmıştı ya da çok az yayılmıştı.
Skrenta’nın ilk bilgisayar virüs yazıcısı olarak kabul edilmesinin nedeni, yazdığı virüsün zamanının en yaygın ev bilgisayarları arasında çılgın bir hızla yayılmış olmasıydı.

YORUMLAR 8
  • Rizvan Bagci 16 yıl önce Şikayet Et
    Virus. walla bela oluyo icat her kim etmisse bedduami aliyo..
    Cevapla
  • Tuğra Kahraman 16 yıl önce Şikayet Et
    Büyük sektör.... Bilgisayar sektörü büyüdükçe, onu meydana getiren parçaların üretim firmalarıda büyüdü ve yenilendi. Akabinde parça satma derdinde olan bu kapitalist firmalar kendi yaptıklarını bozma mecburiyetinde kaldılar. Yada yeni çıkan program veya oyuna yeni parça çıkartarak insanları soymaya başladılar. Oyun müptelası olan gençlikte bu sayede iyi birer parça takipçisi oldu (tabi baba parasıyla)... Virüs ise büyük firmaların elinde büyük silah, yıkma eylemi kolaylığına kapılan gençliğin elinde oyuncak oldu...
    Cevapla
  • ihsancengiz 16 yıl önce Şikayet Et
    Benim bildiğim dünyanın en iyi virüs yazan adamları. Anti-virüs programlarını üreten firmalarda virüs üretiyorlarlar yada satın alıyorlar sebi de ürettikleri programları daha hızlı sata bilmek mesela 2000 li yıllarda syamantec (Norton) programı lisans süresi dolunca internette ne kadar virüs varsa bilgisayarına doluyordu şimdilerde Avast programı bu amaca hizmet ediyor yüklüyorsun bilgisayarına sanıyorsunki bilgisayarın korunuyor internette ne kadar trojen varsa bilgisayarında yuvalanıyor bu sektör silah sektörü gibi kendisi savaş yaratıyor.
    Cevapla
  • taşkın çakmak 16 yıl önce Şikayet Et
    niçin virüs yazılır 3. açık kaynak kodu.linux ve benzeri işletim sistemleri. bu tip sistemlerde virüs girme bilinmedik davranışlar gösterme olmaz. kontrolüde kolay olur zaten. neyse işin özü geldi yerli yazılıma. niçin hala windows kapalı kodlu yazılım kullanıyo.ne yaptığını bilmiyoruz programların. daha doğrusu istediğimiz yapıyoda istemediğimiz ne yapıyo. bi ara pardus çıktı. o da sönük kaldı. bilgisayar ve yazılım mühendislerine sesleniyorum diplomanızın hakkını verin. artık kılıç kalkan devri bitti sanal rekabet önemli...
    Cevapla
  • taşkın çakmak 16 yıl önce Şikayet Et
    virüs niçin yazılır 2. 2)güvenlik yazılımı üreten bir şirketseniz eğer güvenlik yazılımına ihtiyaç olduğu sürece program satar karın doyurursunuz.bunu lastikçilere benzetin gece lastik patlamış kime gideceksiniz evet bildiniz. pc nize virüs giriyor kime gideceksiniz ewet yine bildiniz. işt e bu şirketler maharetli hackerları alıyor hem güvenlik programcısı hem virüs yazılımcısı olarak kullanıyor. en iyi virüs yazılımcısı kimse o en iyi güvenlik yazılımcısıdır. çare yokmu var tabi ki:
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücadelede yeni sayfa: Huruç harekatı!
 İsrail'de sular durulmuyor! Yüz yüze görüşecekler