KKTC'nin 24. kuruluş yılı resepsiyonu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) New York Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri, KKTC'nin 24. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Türkevi'nde bir resepsiyon verdi.

KKTC'nin 24. kuruluş yılı resepsiyonu
KKTC'nin 24. kuruluş yılı resepsiyonu
GİRİŞ 17.11.2007 08:34 GÜNCELLEME 17.11.2007 08:34

Özlem Şakar'ın haberi  


Resepsiyona başta Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, eski Kültür Bakanlarından Talat Halman olmak üzere ABD'de yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun temsilcileri, yabancı diplomatlar ve gazeteciler katıldı.


 KKTC Büyükelçisi Kemal Gökeri resepsiyonda gazetecilere yaptığı açıklamada, KKTC'nin kuruluşunun 24. yıl dönümünü kutlamaktan son derece mutlu olduklarını ve arkalarında anavatan Türkiye'nin bulunduğunu söyledi.


Kıbrıslı Türkler'in artık güven içinde yaşadığını anlatan Büyükelçi Gökeri, bunun anavatan Türkiye'nin ve Türk askerinin sayesinde olduğunu vurguladı.


Gökeri, şunları söyledi: "Ümidimiz adada bir çözüme ulaşılmasıdır, biz bu konuda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. KKTC Cumhurbaşkanı 16 Ekim'de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmüş ve kendisine Kıbrıs Türk tarafının güven artırıcı önerilerini sunmuştur. Artık top Rum tarafında. Onlar gerçekten çözüm istiyorlarsa otururlar, bizimle konuşurlar. Ancak benim görüşüme göre onlar bizimle yetki paylaşmak istemiyorlar."


Büyükelçi Gökeri, özellikle Rum başkanlık seçimlerinin yapılacağı 2008 Şubat'ından önce Rum tarafından çözüm yolunda herhangi bir hareketlilik olacağını sanmadığını da belirterek, "Tabii olursa biz bunu memnuniyetle karşılarız, ancak Papadopulos her şeyi seçimlere endekslemiş. Ama biz yine de barış elini karşı tarafa uzattık, bunun bir zaman kısıtlaması yok, biz her zaman barış masasına oturmaya ve Kıbrıs sorununu çözmeye hazırız" diye konuştu.


-TÜRKİYE'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ BÜYÜKELÇİ İLKİN-


 Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, meslek hayatına 42 yıl önce Kıbrıs dairesinde başladığını ve o günden bugüne tüm görevlendirmelerinde Kıbrıs konusuyla hep yakındanilgilenme imkanını bulduğunu belirtti.


Büyükelçi İlkin ilk kez Kıbrıs'a gittiğinde Rumlar'ın yönetimindeki Lefkoşa Havaalanında 4 saatte gümrüktengeçemediğini, Kıbrıs Türkler'inin o zamanlarda adanın sadece yüzde 3'ünde yaşadığını hatırlattı ve şöyle konuştu: "Bugün Kuzey Kıbrıs'ta canlı bir demokratik yönetim, memleketi idare ediyor. İktidarıyla, muhalefetiyle, bütün Kıbrıslı Türkler bugünün mutluluğunu yaşıyorlar. Ben de bütün Kıbrıslılar'a, bu davaya emek vermiş olan herkese, onların çocuklarına, torunlarına nice nice yıl dönümleri diliyorum. Kıbrıs Türk'ünün önü açık, başarısı sonsuza dek devam edecek. KKTC'nin gelişmesi müthiş oldu. Ben Kıbrıslı Türkler ve KKTC ile iftihar ediyorum" dedi.


-NEW YORK BAŞKONSOLOSU SAMSAR-


 Türkiye'nin New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da KKTC'nin 24. kuruluş yıl dönümü resepsiyonuna bazı yabancı büyükelçilerin katılmasının KKTC'nin uluslararası görünürlüğü açısından önemli olduğunu belirtti.


Samsar, bu kapsamda özellikle Türkiye'nin son dönemde Kıbrıs sorununun çözümünde yaptığı açılımların, Kıbrıslı Türkler'in Annan planını 2004 yılında kabul etmesinin, ancak hala mağdur durumda kalmasının uluslararası arenada Türk tarafının haklılığını ortaya koyduğunu belirtti.


-YABANCI TEMSİLCİLER-


Resepsiyona katılan Pakistan Büyükelçisi Münir Akram ise "Bugün burada olmaktan ve Kıbrıslı Türkler'in bu anlamlı günlerine katılmaktan dolayı çok mutluyum. Biz Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin meşru amaçlarını tamamendestekliyoruz ve kendileriyle daha da güçlü ve yakın ilişkiler kurmak istiyoruz" dedi.


İtalyan Radikal Parti'nin Avrupa Birliği Temsilcisi Masimiliano Rizzo da gazetecilerin soruları üzerine, partisinin Kıbrıslı Türkler'in ve Türkiye'nin dostu olduğunu belirtti. Partisinin Annan planını desteklediğini kaydeden Rizzo, "Kıbrıslı Tükler'e karşı bir ayrımcılık yapıldı. Biz Annan planına geri dönülmesini istiyoruz, bizim partimiz NATO üyesi olan ve pek çok reform yapan Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor ve Türkiye'nin hak ettiği şekilde AB'nin gerçek bir üyesi olmasını istiyor" dedi.


Rizzo, Kıbrıs Rum tarafının sonuçta Annan planını kabul etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu ayrımcılık sona ermeli, Kıbrıs'taki mevcut durum devam edemez" dedi. Masimiliano Rizzo, bir başka soru üzerine ise partisinin Avrupa Parlamentosunda da "Kuzey Kıbrıs'ın görüşlerini dile getirdiğini ve onların sesi olduklarını" söyledi.


(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hatayspor'dan Halil Umut Meler ve TFF'ye isyan!
Son Dakika: YSK kesin sonuçlarını açıkladı!