Mars, 3 hafta geceleri parlayacak

Dünya ile Mars'ın geçici bir süreliğine birbirlerine yakınlaşmalarından ötürü bu gece ve gelecek 3 hafta boyunca Kızıl Gezegen, geceleri gökyüzündeki en parlak gök cisimlerinden biri olacak.

Mars, 3 hafta geceleri parlayacak
Mars, 3 hafta geceleri parlayacak
GİRİŞ 26.11.2007 10:14 GÜNCELLEME 26.11.2007 10:14

Dünya ile Mars'ın geçici bir süreliğine birbirlerine yakınlaşmalarından ötürü bu gece ve gelecek 3 hafta boyunca Kızıl Gezegen, geceleri gökyüzündeki en parlak gök cisimlerinden biri olacak ve bulutsuz olması durumunda çıplak gözle görülebilecek.


Gök bilimciler, Mars'ın 18 Aralık'ta Dünya'ya yaklaşık 90 milyon km yaklaşarak, en yakın mesafeye ulaşacağını belirterek, gezegenin Nisan 2016'ya kadar bu derece yakınlaşmayacağını ve bu kadar parlak olmayacağını kaydettiler. Bu gece yarısından ve Salı sabah gün doğumundan hemen önce Mars'ı gözlemlemek için en uygun zamanın olacağını belirten astronomlar, Kızıl Gezegen'in Ay'ın hemen yakınında batı istikametinde kolayca görülebileceğine işaret ediyorlar. Mars gezegeninin hemen hemen tüm Aralık boyunca, gökyüzünün en parlak yıldızı Sirius'tan bile daha parlak olacağı belirtiliyor.


-ROBOTLAR YAŞLANDI-


Öte yandan, New Scientist'te yayınlanan bir makaleye göre, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'a 3 aylığına gönderdiği, ancak yaklaşık 4 yıldır çalışan robotlarda beliren arıza ve sorunları gidermeye çalışıyor. Opportunity adlı robotun, gezegendeki kızılötesi radyasyonu ölçen spektrometresinin toz yüzünden çalışmaz hale gelmesinden ötürü mühendisler, buradaki tozu nasıl temizleyeceklerini ve cihazı nasıl eski haline getireceklerini araştırırken, robotun taş ve kaya kırma aleti bilgisayar arızası yüzünden görevini yapamıyor.


Bilgisayar programcılarının bu sorunu gidermek için yeni bir yazılım hazırlamakta oldukları belirtiliyor. Victoria Krateri'ndeki kaya katmanları üzerinde araştırmalarını sürdüren Opportunity'nin ayrıca sağ tekerleğinin çalışmadığı, bir vinç kolunun eklem noktasının da normalden daha az güçle çalıştığı kaydediliyor.


-SPİRİT-


Kışı geçirmek üzere bir tepeye tırmanmakta olan diğer robot Spirit'in de sağ ön tekerleğine güç ileten motorun arızalandığı, tekerleğin sadece geriye döndüğü ve robotun manevra kabiliyetini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Opportunity gibi kaya kırma aleti bilgisayar arızası yüzünden çalışmayan Spirit için de yeni bir yazılım hazırlanıyor.


Mars'taki güç koşullar ve ilerleyen yaşları yüzünden, ikiz robotlarda giderek arızalar ortaya çıkmasına karşın, NASA'nın proje müdürü John Callas, robotların bir süre daha çalışmalarını umduklarını belirtiyor. Callas, 'Robotların birkaç yıl daha çalışmalarını umuyorum. Hala çok yararlı jeolojik keşifler yapıyorlar' diye konuşuyor.


Kızıl Gezegen'in zorlu koşullarında kum fırtınalarını atlatan ve bataryaları tamamen boşalmadan hayatta kalmayı başaran robotlardan Spirit'in kışı geçirmeyi planladığı tepenin, elektrik üreten güneş panellerinin Temmuz ve Ağustos'taki küresel toz fırtınalarında tozla kaplanan aracın azami güneş ışığı almasına yardımcı olması düşünülüyor. Volkanik püskürme sonucu oluştuğu sanılan 90 metre genişliğindeki Home Plate'de (Yurt Düzlüğü) 4 aydır araştırmalar yapan Spirit'in kışı sağ salim atlatması için 60 metre ötedeki 25 derece eğimli tepeye çıkması hayati görülüyor.


NASA, Spirit ve Opportunity'nin görev süresini önceki ay 5. kez uzatmıştı. Kızıl Gezegen'in zorlu koşullarında küresel kum fırtınalarını atlatan ve bataryaları tamamen boşalmadan hayatta kalmayı başaran robot kaşifler böylece, 2009 yılı boyunca da görevlerini sürdürecekler. Şimdiye dek Opportunity, 12 kilometreye yakın yol katetti, 94 binden fazla görüntüyü Dünya'ya geçti, Spirit de 7 kilometreden fazla yol katetti ve 102 binden fazla görüntü geçti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda