Türk profesörler dünyaya sıfır çekti

Türk üniversiteleri, bilim üretmeyi unuttu! Son 25 yılın uluslararası bilimsel dökümüne göre Türkiye dünya bilimine yüzde 1'lik bir katkı bile yapamamış. İşte eğitimcilerimizin hali:

Türk profesörler dünyaya sıfır çekti
Türk profesörler dünyaya sıfır çekti
GİRİŞ 25.12.2007 10:15 GÜNCELLEME 25.12.2007 10:15
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış
Fırat Gazel'in haberi...

TÜBİTAK'ın uluslar arası verilere dayanarak kitaplaştırdığı Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri, suni ve gereksiz tartışmalarla gündeme getirilen üniversitelerimizin bilim alanındaki içler acısı durumunu ortaya çıkarttı. Kitapta, 1981'den 2006 yılına kadar uluslar arası dergilerde yayınlanan makalelerin dökümü yapıldı. Türkiye, ülkeler sıralamasında 21'inci oldu. Sıralamaya göre, ABD'nin 5 milyon 861 bin 401 makale üretip 123 milyon 847 bin 576 atıf aldığı dönemde Türk üniversiteleri sadece 98 bin 186 yayın yapabildi.

KENDİLERİNE ATIF YAPTILAR

Türkiye'nin makale bazında dünya bilimine katkısı yüzde yarım oldu. Üstelik Türk bilim adamları, kendi makalelerine kendileri atıfta bulunarak referans atıf sayısını yükselttikleri halde, dünya bilimine yüzde 1'lik bir katkı bile yapamadık. Kendine yapılan atıflar çıktığında Türkiye'nin orijinal yayın sayısı 64 bine, atıf sayısı ise 112 bine geriliyor. Türk üniversiteleri, özellikle temel bilimlerde sınıfta kaldı. Matematikte 25 yılda ancak 1197 yayın yapıldı ve 2 bin 649 atıf alındı. Kendine yapılan atıflar çıktığında yayın sayısı 747'ye, atıf sayısı da 498'e geriledi.

TEK BAŞARI TIP ALANINDA

25 yılda fizik yayını sayısı 7 bin 359, atıf sayısı da 39 bin 435 gibi görülürken, kendine atıflar çıkarıldığında yayın sayısının bir anda 347'ye, atıf sayısının da 4 bin 40'a düştüğü gözlendi. Türkiye hukukta tam bir bilimsel çöküş içinde. 25 yılda sadece 14 hukuk makalesi yazıldı. 14 makaleye bir atıf yapılmış, o da yazarın kendisi tarafından! Klasik sanatlarda makale sayısı ise 3’te kaldı. Tarih, Edebiyat, Felsefe, Din ve Dinayet dallarında da durum içler acısı. Uluslararası alanda göğsümüzü kabartan tek dal tıp oldu. Yayınlanan 98 bin 186 yayının 38 bin 161'ini klinik tıp oluşturdu.

KÖKLÜ KURUMLAR SINIFTA KALDI

Üniversitelerimize baktığımızda, 1956'da kurulan ODTÜ'nün yayın sayısı 5 bin 711, (kendine atıflar hariç 3 bin 35), en eski üniversite İstanbul Üniversitesi'nin 8 bin 841 (kendine atıflar hariç 5 bin 736), Boğaziçi Üniversitesi'nin 2 bin 383 (kendine atıflar hariç bin 225), İTÜ'nün yayın sayısı ise 4 bin 27 (kendine atıflar hariç 2 bin 2) oldu. Askeri okullarda da durum dikkat çekici. 25 yılda Kara Harp Okulu 16, Deniz Harp Okulu 15, Hava Harp Okulu 7, GATA 852 yayın üretti. İşi bilimsel araştırma yapmak olan TÜBİTAK da bu sürede kendine atıflar dahil bin 933, kendine atıflar çıkıldığında bin 191 yayında kaldı.

(Bugün)

YORUMLAR 106
  • mesut basar 16 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar boş işler. Araştırmanın içeriği yanlış araştırsınlar bakalım bizlerin laikliğe katkımızı veya radikal islama zararımızı.Araştırsınlar başörtülülere karşı verilen mücadeleyi savaşı.Araştırsınlar dünyada alınan rüşvetin kaçta kaçını oluşturuyoruz.YABANCILAR BOŞ İŞLERLE UĞRAŞIYOR BİZİM PROFÖSÖRÜMÜZ ÜNİVERSİTEMİZ ÖYLE BOŞ FAYDASIZ İŞLERLE UĞRAŞMAZ VAKİT BULAMAZ
    Cevapla
  • Cezmi Irva 16 yıl önce Şikayet Et
    doktorası olmayan profesörlerimiz vardı!!!!!!!. ewet arkadaşlar bizim fakültede hocalarımızın bazılarının doktorası yoktu. adam profesör ancak doktorası yok. ismi şöyle: prof. bilmem ne bilmem ne. zamanın devlet adamları bir gecede bunları profesör yapmış. adamın doktor die en altünvanı yok. bular eğitti bizim öğrencilerimizi. daha ne beklersin...konuşmasını bilmez notuyla tehdit eder...burada herşeytorpil yaaa. bilimadamı değil bu insanlartorpil adamı. ha işte böyle rezil oluruz dünyaya... YÖK otursun bunu tartışsınn...
    Cevapla
  • atabey paşa 16 yıl önce Şikayet Et
    ^^^^^^^^. Sen ideolojine göre asistan seçimi içine girersen.... Fakültenin döner sermayesini iyi kullanamaz,sürekli devletten dilenirsen... Ne başarılı ö.görevlileri çıkarabilir,nede billim adına üretgen olabilirsin. Anıtkabir yollarına,ulusalcılık yollarına milletin parasını dökmeseler... Birazda bunların hanımları süslü olur,birbirlerine nisbet;gezmeyi,tozmayı,eğlenceyi,tatili severler...azcıkda onlar kuaför paralarından kesseler gayet güzel geçinebilirler.
    Cevapla
  • Slim Shady 16 yıl önce Şikayet Et
    sen dünyayı değiştiricek projesi olan bilimadamlarımızı öldür,. sonrada Türkiye nin dünya bilimine katkısı yok de ...
    Cevapla
  • Türkolog 16 yıl önce Şikayet Et
    DİNLEYİN!!!. Bazıları profesörlere laf yok falan filan demiş. Acaba işe yaramaz bir SÜRÜ asistanı o üniversitelere alanlar kim? İlmine, şahsına çok saygı duyduğumuz profesörler, doçentler. Bir ülkede makam bu kadar ucuz olursa ilim de ancak makamın arkasından bakar, önünde durmaz. Neden? Çünkü torpilleri var, siyasi arkaları var, şunları var bunları var. Ortada da koskaca bir berbat sonuç var. EY SÖZÜM ONA ÖĞRETİM ÜYELERİ, BU SONUÇTAN HEPİNİZ SORUMLUSUNUZ! Bundan sonra da devam edin. Kutluyorum, bravo hepinize!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek