Yüzlerce balık kıyıya vurdu / GALERİ

Konya'nın Seydişehir ilçesine bağlı Ketenli beldesi sınırları içerisinde yer alan ve su seviyesi azaldığı için kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Sülüklü Göl'de yüzlerce balık kıyıya vurdu.

Yüzlerce balık kıyıya vurdu / GALERİ
Yüzlerce balık kıyıya vurdu / GALERİ
GİRİŞ 27.03.2008 11:50 GÜNCELLEME 27.03.2008 11:50

Su seviyesi azaldığı için kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan gölde yakın zamanda cereyan eden donma sonrası oksijensiz kalan yüzlerce sazan balığı kıyıya vurdu.

Her biri 5 ile 10 kilo arasında değişen sazanların gölde yaşanan donma sonrası öldüğünü iddia eden bölge halkı, geçmiş yıllarda belediye tarafından tedbir alındığını, gölün hava alabilmesi için buzların kırıldığını ama bu sene böyle bir tedbir alınmadığı için balıkların oksijensiz kalıp öldüğünü söylediler.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ketenli Beldesi Belediye Başkan Vekili Ahmet Kocabaş, Belediyenin buz kırma gibi bir uygulaması olmadığını ve balıkların donan iki katman arasında kalıp öldüğünü söyledi.

Su seviyesi düştüğü için gölde yaşanan donma sonrası balıkların öldüğünü savunan Kocabaş, yapacak çok fazla bir şey olmadığını söyledi. Kocabaş, Sülüklü gölün suyunu, Dikilitaş köyü ve Ketenli Beldesinin, tarım arazilerini sulamak için kullandıklarını ifade ederek, "Her yıl yağan yağmurlar gölün su seviyesini belli oranda tutar. Ama bu yıl yağmurlar istendiği gibi olmadı. Kuraklık yaşanıyor, haliyle gölün de su seviyesi azaldı. Gölün suyunu yıllardır tarım arazilerini sulamak için kullanırız. Ketenli, bölgenin patates ambarıdır. Bu göl bizim umut kaynağımız olmuştur. Şimdilerde ise suyu iyice azalmıştır ve böyle giderse vatandaşlarımız için sonu hiç iyi olmayabilir. Yağmurların yağmasını dört gözle bekliyoruz" dedi.

BALIKLAR İŞTE BÖYLE KARAYA VURDU

Konu ile ilgili görüşlerine başvurulan Eğridir Su ürünleri Araştırma Ensitüsü Müdürü Ramazan Küçükkara, gölde yaşananların tamamen azalan su seviyesi ile ilgili olduğunu belirtti. Küçükkara, şöyle dedi:

"Kuraklık sonrası gölde yaşanan su azlığı göldeki oksijen oranını azaltmış olabilir. Donma gibi bir şey yaşanmış ise eğer tabiatıyla su da az olunca balıklar havasız kalıp ölmüş olmalılar. Gölde hiç balık kalmamış da olabilir şu anda. Eğer su, içme suyu olarak kullanılmıyorsa ölü balıkların suya ve çevreye vereceği çok fazla bir zararı olmaz. Balıklar belli bir zaman sonra çürüyüp gider, tabii toplanıp başka bir yere gömülseymiş iyi olurmuş. Su seviyesi eğer azalıyorsa göle yeni balık atmaya gerek yok. Su seviyesinin artmasını beklemek lazım."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!