Çelik: Gezi Parkı için referandum gündemde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı olaylarıyla ilgili oluşturulan 11 kişilik heyetle görüşmesi sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik görüşmeye ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 12.06.2013 15:34 GÜNCELLEME 13.06.2013 02:39
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı olaylarıyla ilgili oluşturulan 11 kişilik heyetle görüşmesi sona erdi. AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme 4 saat 25 dakika sürdü. Hüseyin çelik açıklama yaptı.

Çelik, 11 kişinin süre sınırı olmaksızın Başbakan'a görüşlerini aktardığını belirtti.  Gezi Parkı ile ilgili  geniş bir sunum yapıldığını bu sunumlar sonrasında İstanbul Büyükşehir Meclisi'nde onaylandığını,  2011 seçimlerinde Gezi Parkı ile ilgili planın açıklandığını anlattı. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı heyeti ile yaptığı görüşmede, "Gezi Parkı'na yönelik projenin İstanbul halkına sorulabileceği, konuya ilişkin olarak İstanbul'da referandum yapılabileceği" teklifini sunduğunu bildirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Gezi Parkı'nda bu eylemin kıyamete kadar sürdürülmesi hükümet tarafından kabul edilmeyecektir. Hele hele böyle bir görüşme olduktan sonra ben Gezi Parkı'ndaki gençlerin orayı boşaltacaklarını düşünüyorum" dedi.

Demokratik ve iyi niyetli eylemler yapanların taleplerinin kendileri için önemli olduğunu anlatan Çelik, bu insanların seslerinin duyulduğunu, Başbakan bakanları ve heyetleri ile birlikte 5 saate yakın bu temsilcileri dinlediğini anlattı.  Çelik, içinde şiddet olmayan tüm talepleri dinlemeye açık olduklarını söyledi. 

Çelik: Başbakan Erdoğan referandum seçeneğini ilgili kurullarımıza götürebileceğimizi ifade etti. İlgili bakanlıklar ve ilgili kurullar bu konuda ne yapması gerekiyorsa onu yapar. Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu konunun taraflarından biridir.  Bu konuyu İstanbul halkına soracağız. Olsun mu olmasınmı yapılsın mı yapılmasın mı diye soracağız. Halkın kararına soracağız. Çıkacak sonuca da saygılı olacağız. 

-Gezi Parkı biran önce boşaltılıp orasının normale dönmesi gerekiyor. Buradaki nahoş görüntülerin ortadan kalkmalı.  Tüm yurtseverlerin ülkesini sevenlerin bu çağrıya kulak vermesini bekliyoruz. 

-Gezi Parkı'nda ilanihaye eylem yapılmasına müsade edilemeycektir. Böyle bir karar aldıktan sonra ordaki arkadaşların da sağduyulu şekilde burayı boşaltacaklarını umuyorum.  Buraya gelen kişilerin dünya görüşleri herşeyleri farklı kişilerden oluşmuştur. Burada amaç bir talebi iletmek ise bu yapılmıştır. Verilmek istenen mesaj verilmiştir.  Orada kötü niyetli olanlardan ayrılmaları doğru olan budur. 

-İstanbul'da insanlar, Emirgan, Çamlıca parkına ve diğer parklara nasıl rahatlıkla gidebiliyorsa Gezi parkına da o şekilde gitmesini sağlamak durumundayız.

-Referandum sadece Gezi Parkı ve Topçu Kışlasıyla ilgilidir. Taksim meydanı ile ilgili proje devam ediyor. Onunla ilgili bir sorun yoktur. Yargı kararı  herkesi bağlar. Yargı kararı da yerinde duruyor. 

-Gelen heyet, özellikle Gezi Parkı ile ilgili olarak konuşan, temenni talep ve duygularını ifade eden heyettir. Daha önce, Arınç'la görüşen heyetin talepleri gündeme gelmemiştir.  Heyet, referandum konusunun sorunun çözümünde önemli adım olacağı kanatindedir. 

-AKM binası tarihi bir eser, tescilli bir eser değildir. Son derece kasvetli ve Atatürk'ün adına yakışacak bir eser değildir. Buraya Taksim'e ve Atatürk'ün adına yaraşır yeni bir eser buraya yapılabilir. Muhsin Ertuğrul binası yıkılırken aynı şeyleri söyleyenler, oraya cami yapılacağını başka şeyler yapılacağını savunanlar eseri görünce mahcup oldular.  Olması gereken budur dediler. 

-Bir insan ideolojik bir gözlük takmış ise, ona başka birşeyi kabul ettirme imkanı yoktur. Birinin siyasi ideolojik emellerini gerçekleştirmesi için bu ülkenin daha fazla vakit kaybetmesine göz yummamalıyız.  Birbirimizi farklılıklarımızla sevmek en büyük ilkemiz olmalıdır. 

- Hükümetin  kişilerin hayatına müdahale ettiği şeklinde söylemde bulunanlar oldu.  Ama asıl konuşma Gezi Parkı konusunda oldu. Ne olması gerektiği, ne olmaması gerektiği konusunda sözleri sonuna kadar dinledi. Birilerinin başbakanı  birşeylerle itham etmesi çok büyük haksızlıktır. Kendisini ziyarete gelenleri sonuna kadar dinleyip tek tek not alan çok az lider vardır.  Türkiye bir diktatörlük olmadığı için bu eylemler yapılıyor. Türkiye diktatörlük olsaydı bu eylemler yapılamazdı, yapılsa bile bunun sonucu çok farklı olurdu.

-İngiltere'de G8 zirvesine yönelik protestolar, ABD'de wall street eylemlerine karşı yapılanları lütfen yakından inceleyin. Bu eylemleri bitirmek istiyoruz. Kimse gaz yemesin, kimse de gaza gelmesin istiyoruz. İnsanlar birbirlerine başka gözlerle bakmasın bütün arzumuz budur. 

-Referandum için İstanbul'un tamamında da yapılabilir sadece ilgili ilçede yapılabilir. Referandum konusunda sınırlı bir yaklaşımda değiliz. Biz halka soru sorulmasından rahatsız değiliz.  Bugüne kadar hep halka gittik ve ordan gelenler hep bizim önümüzü açmıştır. Halkın istemediğini biz istemeyiz. 

-AK Parti mitingleri metropol olan şehirlerde yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. Mitinglerin seçimle ilgisi yoktur. Mitinglerde başkasına husumet olmaz. sesiz yığınlar seslerini ortaya koyarlar. İstanbul'daki mitinglerde yapılacaktır.

3 BAKAN HAZIR BULUNDU

Görüşmede Başbakan'a üç bakan ve bir Genel Başkan Yardımcısı eşlik etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik toplantıda hazır bulundu.

BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞEN GEZİ HEYETİ ŞÖYLE:

Ahmet Mümtaz Taylan - Oyuncu ve yönetmen
Hale Çıracı - MİMAR
Kutluğ Ataman - YÖNETMEN
Nil Eyüpoğlu - ÖĞRENCİ
Rümeysa Kiger - SANAT YÖNETMENİ
Selva Gürdoğan - MİMAR
Zehra Öney - MEDYA UZMANI
Zülfikar Kürüm - ÖĞRENCİ
İpek Akpınar - AKADEMİSYEN
Bülent Peker (Başbakan'a mektup yazan AK parti üyesi)
Betül Tanbay - MATEMATİK PROFESÖRÜ

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
YORUMLAR 35
  • Ahmet Akar 10 yıl önce Şikayet Et
    Hayatta istemezler.. Referandum bir nevi seçimler gibidir. Kendine güvenen referanduma gider. Bizdeki muhalifler ise her zaman halka rağmen karar almak istedikleri için bunu asla istemezler.
    Cevapla
  • Mesut 10 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofya için de referandum istiyoruz..Camiye çevrilmesi için o kadar imza toplandı ne yapalım... Biz de mi Ayasofyaya çıkıp eylem yapalım, bağırıp çağıralım tayyip istifa diye, orda mı yatıp kalkalım polisle mi çatışalım ne yapmamız lazım artık ayasofyanın camiye çevrilmesi için ???
    Cevapla
  • Levent Türkoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Taksim şuan lavanta kokuyor. Her taraf pislik içinde! Etrafta lağım kokusu var...
    Cevapla
  • Ali KALKAN 10 yıl önce Şikayet Et
    İSRAF.... Referanduma lüzum yok. Yapılsa bile sonucu zaten belli. Kaynaklarımızı boşuna israf etmeyelim.
    Cevapla
  • İbrahim AVCI 10 yıl önce Şikayet Et
    DEMOKRATİK HAKLAR. İnsanlar sadece sandıkta demokratik haklarını kullanmamalı bizlerin demokratik yollardan isteklerimizi bildireceği yerler olmalı o zaman bu olaylar en aza iner insanlar sadece eylemle silahla haklarını almamalı zorla hak aramamalı hükümetler insanların taleplerini dinlemeli son kararı yine onlar vermeli ama vatandaşa da önem vermeli saygılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Emiri'ni karşıladı
Yunanistan ve Türkiye'nin ortak yemeği! En iyisi Türk mutfağından seçildi...