Çocuk dünyasına açılan yeni bir kapı

Çocuklar için bugüne dek birbirinden renkli, birbirinden cazip, birbirinden al benili kitaplar yayınlandı. Ama onlara farklı bir kültür dünyasının ve edebiyatın kapısı hiç açılmadı. Neva çocuk o kapıyı açan ilk yayınevi oldu.

Çocuk dünyasına açılan yeni bir kapı
Çocuk dünyasına açılan yeni bir kapı
GİRİŞ 22.10.2009 17:59 GÜNCELLEME 22.10.2009 17:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tıpkı oluşturduğu özgün anlatım dili ve görsel estetik ile artık dünya çapında Fransız sinemasına rakip olan Fars Sineması gibi Fars çocuk edebiyatı da özgün bir dil ve etetik geliştirmiş durumda. Ancak batılı edebiyatın baskın propagandası ve pazarlama gücü sayesinde bu edebiyat da tıpkı Fars sinema ürünleri gibi bizim dünyamıza şimdilik teğet geçiyor.

Ancak Neva Çocuk Yayınları, o dünyanın farklı lezzetini de çocuklara ulaştırmak için ilk adımı atan yayınevi oldu. “Çağdaş Çocuk Hikayeleri” dizisinden çıkan on kitaplık serinin 9 tanesinin tamamı Farsça’dan çevrilmiş. İçinde İranlı yazarların ağırlıkta olduğu dizide sadece Claire Jobert tarafından kaleme alınan Minik Farenin Duası adlı kitap farklı.  

İbrahim Hasan Beygi'nin Aya Bak, Kilimdeki Tomurcuk , Sarı ve Beyaz Balık, Nahit Şehidi'nin Affet Beni Anne, Mecit Şefi Ağacın Duası, Meryem Cemşidi'nin Kardan Adamın Şarkısı, Nurettin Zerrinkilk'in İpek Böceğinin Hikayesi, Efsane Şabannejat Badem Tanesi, Niyaz İsmailpur'un Allah’ın Bir Avuç Toprağı adlı öyküler büyük boy ve renkli resimli olarak sunuluyor çocuklara.

Kitapların görselleri de metinleri kadar ilginç ve farklı. Daha ziyade bir tablo tadında ve pastel tonlarla sunulan resimler, Ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın tabiri ile "janjanlı"  ve parlak resimlerle sunulan batı kültürünün ürünleri gibi çocuğun iştahını kabatmayı değil, onun ruhundaki manevi dinamikleri harekete geçirmeyi hedefliyor ki bunda da başarısız olduğu söylenemez.

Eğer çocuklarımızın çok kültürlü olmasını arzu ediyor, tek yönlü yetişmesinden rahatsız oluyorsanız ve çocuk kitaplarında eğlencenin ile eğitimin yanı sıra estetik, sanatsal algıların gelişimini de önemsiyorsanız bu kitapları görmenizde yarar var.

(Haber 7)

Kitapların internet üzerinden satış şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz

YORUMLAR 1
  • nightfall 14 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar da bizim çocuk edbiyatçılarımız. Aşağıdakilerde bizim çocuk edbiyatçılarımız.Bir de bunlara bakın. Aslı Der,Aysel Gürmen,Aytül Akal,Betül Avunç,Bilgin Adalı,Cahit Zarifoğlu,Çetin Öner,Eflâtun Cem Güney,Fatih Erdoğan,Fazıl Hüsnü Dağlarca,Görkem Yeltan,Gülten Dayıoğlu, İpek Ongun ,İsmet Bertan,Mavisel Yener,Mevlâna İdris Zengin,Mustafa Balel,Mustafa Ruhi Şirin,Muzaffer İzgü,Nur İçözü,Ömer Seyfettin,Pakize Özcan,Serpil Ural,Sevim AK,Seza Kutlar Aksoy,Süleyman Bulut,Tarık Dursun K. ,Ümit Öğmel,Üzeyir Gündüz,Yalvaç Ural,Yeşim Saygın Armutak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı