Umran Dergisi 7 Haziran'ı değerlendiriyor

Umran’da 7 Haziran seçimleri arefesinde meydanların hararetli gündemleri Din-Diyanet, Barış süreci, Alevilik ve rejim konuları irdeleniyor.

Umran Dergisi 7 Haziran'ı değerlendiriyor
Umran Dergisi 7 Haziran'ı değerlendiriyor
GİRİŞ 01.06.2015 16:19 GÜNCELLEME 04.06.2015 09:45

Aylık olarak çıkan Umran’ın Haziran sayısı siyasi gündeme ilişkin değerlendirme yazılarıyla açılıyor. Burhanettin Can, müminler arasında hayâsızlığın yaygınlaşması tehlikesini, Hz. Aişe’ye iftira ve böylesi hassas meselelerde Kur’ân’ın koyduğu vazgeçilmez ana prensipleri baz alarak, canlı-güncel bir örneklik olması itibariyle M Meral Akşener hakkında medyada pervasızca yer alan iftiralar üzerinden irdeliyor. Derginin gündem sayfalarıMustafa Tekin’in “Tartışmaların Odağında Diyanet”, Hasan Ufuk Aktaşlı’nın “ Alevilik, CHP, HDP” ile devam ediyor. Arap basınından tercüme edilen ‘Araplar ve İran Arasında Uzun Bir Mücadele’, ‘Mısır Meçhule Gidiyor’ başlılı makaleler bulunuyor.

Derginin kritik sayfalarında Kurtuluş Kayalı’nın “Kemal Tahir,  Çağdaşları ve Tarihçilik Üzerine Bazı Düşünceler” başlıklı Umran’a özel makalesi yer alıyor. Kayalı kendi ifadesiyle.  “Kemal Tahir döneminin sağcı-solcu yazarlarından farklı olarak Türkiye’nin geleceğine ilişkin dünyadaki o günün toplumlarına, değişik toplumlarına benzeyeceği şeklinde bir kanaat belirtmemiştir.” vurgunu yapıyor. “Siyasal ve Toplumsal Hareket Olarak Gezi” başlıklı yazısında Hüseyin Etil, “Şimdiden ciddi düzeyde bir “Gezi Metafiziği” oluşmuş durumdadır. Daha ilk günlerden itibaren başlayan fetişleştirme eğilimi romantizmle malul biçimde devam etmektedir.” temasını işliyor.

Umran’ın Haziran sayısında, Menâr Tefsiri’nin tercümesinin tamamlanması vesilesiyle vahyin rehberliği konusu kapağa taşınmış. Bu çerçevede Murat Kayacan’ın “Menâr Tefsiri ve Muhammed Abduh ile Reşid Rıza’nın Kur’ân Anlayışına Dair Değiniler” ve Johannes J. G. Jansen imzalı “Muhammed Abduh’un Kur’ân’ı Yorumlayışı” başlıklı iki yazılarına ek olarak Hamza Türkmen’le, ‘neden Menar Tefsiri, tercüme süreci, Abduh ve Reşid Rıza ıslah çizgisi, İslâmi dirilişin çağdaş İslâm mütefekkirlerine saldırılar’ çerçevesinde yapılan röportaj.

Yaşayan İslâm sayfalarında Selçuk Kütük, “Mutlu Az(g)ınlık” adlı çalışmasıyla yazılarına devam ediyor. Muhammed Esed’le yapılan “Kur’ân’ın Metni Var Olduğu Sürece İfsat Edilemez!” başlıklı, kendisiyle yapılan son röportaj yer  alıyor. Kültür Sanat sayfalarındaysa yeni çıkan, tavsiye edilen kitapların yanısıra Mustafa Başpınar ve Necip Tosunmakalesi var.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar