Partilerin oy oranlarında bir ilk

ANAR Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü İbrahim Uslu, partilerin oy oranlarını değerlendirdi. Süreçte AK Parti ve BDP'nin oylarının etkilenmediğini belirten Uslu, CHP'nin yüzde 23 bandına gerilediğini, MHP'nin ise yüzde 14'e yükseldiğini açıkladı.

Partilerin oy oranlarında bir ilk
Partilerin oy oranlarında bir ilk
GİRİŞ 06.05.2013 11:47 GÜNCELLEME 06.05.2013 12:13
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

"Süreç ümit edildiği gibi yürürse, 2014 şu ana kadar AK Parti'nin gireceği en sorunsuz yerel seçimler olur..." Bu ifade ANAR Araştırma Şirketinin Genel Müdürü İbrahim Uslu'ya ait. Akşam Gazetesi'nin haberine göre, süreç boyunca AK Parti ve BDP'nin oylarının etkilenmediğini belirten Uslu, seçmenin CHP'den uzaklaşarak MHP'ye yöneldiğini vurguladı.

2009'DAN BERİ BİR İLK

Süreç boyunca partilerin performansını değerlendiren ama kısa vadeli etkilerin yetersiz kalacağını belirten Uslu'nun analizinde şunları söyledi:

Sürecin kısa vadeli etkilerine bakacak olursak, AK Parti'nin yüzde 50-53 bandında olan desteğinin devam ettiğini görüyoruz. CHP yüzde 22-23 bandına geriledi, MHP ise 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 14'e ulaştı. BDP geçen yaz şiddetlenen çatışmalarla birlikte yüzde 7'ye ulaşmıştı ve halen bu pozisyonunu koruyor. Kısaca belirtmek gerekirse süreçten AK Parti ve BDP'nin oyları etkilenmezken, CHP oy kaybetti ve bu partiden uzaklaşanlar MHP'ye yöneldi.

Ancak bu sürecin kalıcı olmadığını ve uzun vadede başka gelişmeler yaşanacağını bekliyorum. Bu düşüncemi şöyle açıklayabilirim: Mart ayında yaptığımız araştırmada sürece desteğin yüzde 58 olduğunu bulguladık. Bizden sonra açıklanan diğer araştırmalarda desteğin daha da yükseldiği görülüyor. Yani 12 Eylül referandumundaki koalisyon güçlenerek devam ediyor. Öncelikle bunun altını çizmek lazım. Türkiye'de değişimden yana olan, statükonun dönüşmesini isteyen geniş bir kitle var ve bu kitle farklı yoğunlukta olsa bile, tüm partilere dağılmış durumda.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 28
  • HAKAN HAKLI 10 yıl önce Şikayet Et
    ergen dadaş. ben şimdi diyorum zırhlı araçlarla gittiğiniz dönemi demiyorum sıkıysa şimdi gidin bakın nasıl yüzünüze tükürüyorlar.
    Cevapla
  • DADAŞ 10 yıl önce Şikayet Et
    zavallı diyarbakır ve şanlı urfa da mhp miting yaptı. sen uyuyormuydun...
    Cevapla
  • Hain Kurt 10 yıl önce Şikayet Et
    bul formulu, kur hukumeti. anket demis ki 14! Topla 1 ile 4'u, eder 5... al 5'in karesini, 25, ekle 14e, etti 39! Ha gayret... Al CehaPeden 3, AKP den 5, BDPden 2, eder 10, topla 39a eder 49... eee bu kadar oyla MeHaPe olur mu olur 1inci ve kurar hukumeti... amma da sacmaladim galiba :) olsun, bunun MHP/CHP nin sacmaliklarindan farki mi var sanki...
    Cevapla
  • DADAŞ 10 yıl önce Şikayet Et
    diyarbakır ve şanlı urfa da mhp mitimg yaptı...zavallının birisi diyorki mhp günydoğuda miting yapamaz. daha türkiyeyi tanımıyor..
    Cevapla
  • NEDİM KURNAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    ankete falan gerek yok aslında. chp-mhp doğu,güneydoğuda ağırlıklı 15-20 ilde nerdeyse sıfır çekiyor.akp ise enaz oy aldığı ilde bile %25 alıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!