CHP'de kriz: Seçimsiz listeyi YSK çözecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘A takımı’nı önseçimsiz olarak Meclis’e sokmak istemesi krize neden oldu.

CHP'de kriz: Seçimsiz listeyi YSK çözecek
CHP'de kriz: Seçimsiz listeyi YSK çözecek
GİRİŞ 28.12.2014 16:09 GÜNCELLEME 28.12.2014 16:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tüzük değişikliğiyle ilgili partide yükselen rahatsızlığın ardından CHP yönetimi, 2011 yılındaki krizin benzerinin yaşanmaması için konuyu YSK’ya danışma kararı aldı.

2015 genel seçimlerinde ‘A takımı’nı önseçimsiz olarak Meclis’e sokmak isteyen CHP, tüzük engelini aşmak için Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) mütalaa istedi. Konuyu önceki günkü Parti Meclisi (PM) toplantısında gündeme Kemal Kılıçdaroğlu, tüzükteki yüzde 15’lik genel merkez kontenjanını yönetmeliğe alarak, 110 kişiyi doğrudan milletvekili adayı yapmayı garantiledi.

PM’de alınan kararın yarattığı rahatsızlığın medya üzerinden kamuoyuna yansıması üzerine partinin yetkili kurulları, “Böyle bir uygulama ile 2015 genel seçimlerinde bazı illerde yasal olarak aday göstermekte zorlanabiliriz” uyarısı yaptı.

Bunun üzerine CHP yönetimi, YSK’ya başvurarak konuya ilişkin mütalaa istedi. 

ÖNSEÇİM KAĞIT ÜSTÜNDE

Mesajlarında genellikle ‘taban’, ‘parti örgütü’ ve ‘parti içi demokrasi’ gibi kavramların önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu’nun, seçimlerde istediği kişiyi milletvekili adayı yapabilmesine olanak tanıyan PM düzenlemesi tepki çekmişti. Kendi ‘A takımı’nın Meclis’e girmesini garanti altına alan düzenlemeyle, milletvekili adaylığı için herhangi bir önseçime gerek duyulmuyor. Bu hamleyle PM ve MYK üyelerini de taban ve teşkilat baskısından kurtaran Kılıçdaroğlu, merkez yoklama kontenjanında yüzde 15, genel merkez kontenjanında ise yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 20 kontenjan ile 110 MYK ve PM üyesini doğrudan belirleme hakkına fiilen sahip oluyor. Düzenleme, CHP tüzüğündeki ‘önseçim’ maddesini fiilen ortadan kaldırıyor. Haberin duyulmasının ardından bazı partililerin ciddi uyarıları ile birlikte CHP yönetimi, kararı bir kez daha masaya yatırdı ve partinin hukukçu kurmayları konuyu YSK’ya taşıdı. 

Denizli’de kriz oldu 

CHP’de hukukçu isimler, alınan bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun ‘A takımı’nı kurtarma operasyonuna karşı 16 Nisan 2011’de Denizli’de yaşanan bir sorunu örnek göstererek gerekli hukuki önlemin alınması istedi. Çünkü CHP tüzüğüne göre parti, yüzde 15’lik merkez yoklaması hakkının karşılığı olan 83 milletvekili adayı dışındaki tüm adaylarını önseçimle belirlemek zorunda. Ancak Kılıçdaroğlu 110 kişi için şimdiden hazırlık yapmış durumda. 2011 seçimlerinde YSK, Denizli listesini incelemiş ve CHP’yi “İkinci sıraya kontenjan bildirmek zorundasınız” diyerek uyarmıştı.

CHP yönetimi bu uyarı üzerine önseçimli adaylardan Melike Basmacı Kayhan’ın ismini YSK’ya vermişti. Ancak YSK bir kez daha ‘olmaz’ demiş, ardından CHP yönetimi apar topar İlhan Cihaner’in ismini YSK’ya bildirerek krizi atlatmıştı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 1
  • Mehmet125 9 yıl önce Şikayet Et
    110 Adayı KK belirledikten sonra önseçime ne gerek var ki. Bir baksınlar bakalım milletvekili sayısı 110'u geçecek mi?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Bakan Tunç'tan mülakat açıklaması: Büyük bir yalan...