CHP seçmenin gizliliğini ihlal ediyor

CHP'nin internet sitesinde seçmen ad, soyad, adres, komşu adları ve kapı numaraları gibi bilgilerinin yayınlanması tepkiye neden oluyor. Hukukçu Gökhan Ahi 'Gizlilğin ihlal' edildiğini belirtti.

CHP seçmenin gizliliğini ihlal ediyor
CHP seçmenin gizliliğini ihlal ediyor
GİRİŞ 07.04.2011 15:16 GÜNCELLEME 07.04.2011 15:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İhsan Aydın'ın haberi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) web sitesinde yer alan seçmen kaydı sorulama programı bazı vatandaşların tepkisini çekti. CHP’nin web sitesinde TC kimlik numarasıyla yapılan hane sorgulamada açık adres, hanede oturan kişiler, komşuların kapı numaraları ve isimleri kullanıcılar tarafından görüntüleniyor. TC kimlik numarası ile kişilerin adreslerinin tespitinin sakıncalı olduğunu belirten vatandaşlar, bu bilgilerin art niyetli kişilerin eline geçebileceği endişelerini dile getirdiler.

Bilişim Hukuku Uzmanı Gökhan Ahi, bu verilerin siyasi partilerde olmasında bir sakınca olmadığını belirterek, “Ancak kendimizi sorguladığımızda diğerlerini görüyorsak burada hukuka aykırılık var.” dedi.

KİŞİSEL BİLGİLER BİR TIK ÖTEDE

Sorgulamada adres bilgileri, komşuların isimleri gibi bilgiler ekrana geliyor. Ömer Çelik adlı Haber 7 okuru uygulamaya tepki göstererek, “Dikkat ederseniz, uygulamaya sadece TC Kimlik numarası girdiğinizde, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde olan ve çok çok özel bir veri olan tam adres bilgisi eksiksiz olarak geliyor. Bu da yetmezmiş gibi, kimlerle beraber yaşadığınız bilgisi de tam olarak gözler önüne seriliyor. Kişisel bilgilerin güvenliğinin bu derece önemli olduğu günümüzde, bu kadar özel verilere bu kadar kolayca ulaşılabilmesi birçok sorunu beraberinde getiriyor” diyor.

KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERİN ELİNE GEÇERSE

TC kimlik numarası ile yapılan sorulama konusuna da değinen Çelik kimlik adreslerin bu şekilde yayınlanmasının sakıncaların şöyle sıralıyor; “Bildiğiniz üzere, TC Kimlik numaraları zaman zaman bazı kaynaklarda yayınlanıyor. (Mesela KEY ödemeleri için Resmi Gazetede) Bu şekilde bir kişinin TC Kimlik numarasını edinen kötü niyetli birisi adresini, yaşadığı kişileri vs. öğrenebilir ve bunu mesela dolandırıcılık için kolayca kullanabilir. Ya da kan davalısı olan birisi, diğerini bu yolla kolayca bulup cinayet işleyebilir.”

GİZLİLİK İHLALİ

Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Gökhan Ahi konuyla ilgili Haber 7’nin sorularını yanıtladı. Gökhan Ahi durumu şöyle değerlendirdi; “Seçmen veri kaynağı YSK’nın yayınladığı elektronik listelerdir. Fakat partiler özel bir algoritma kullanarak, bina, hane, mahalle gibi gruplandırmaları yapabiliyor. Buraya kadar bir sorun yok. Ancak kendimizi sorguladığımızda diğerlerini görüyorsak burada hukuka aykırılık var. Kendimizi sorguladığımızda başkalarının isim ve kapı numaralarını görmek gizliliğin ihlali anlamına gelir”

SİYASİ PARTİLER LİSTELERİ KONTOL EDEBİLİR

Seçmen listelerinin siyasi partilerin elinde bulunmasında sorun olmadığını belirten Gökhan Ahi, “Adil bir seçim için siyasi partiler bu bilgileri kontrol etme hakkına sahiptir” dedi.

(Haber7)

YORUMLAR 3
  • batuhan deniz 13 yıl önce Şikayet Et
    İKTİDAR PARTİSİNİN YAPTIKLARI..!. iktidar partisinin seçmen listesini alarak kapı kapı dolaşıp kahve dağıttığını unutmadık (istanbulda) bu seçmen gizliliği ihlali dışında mesken ihlali olmuyor mu?
    Cevapla
  • damsaksağan 8 yıl önce Şikayet Et
    Demogoji yapıp konuyu saptırma, haberi bir daha okuyup anlamaya çalış tüm vatandaşların kimlik bilgilerinin chp nin aymazlığıyla çalınmasından bahsediyor.
    Cevapla
  • suleyman 13 yıl önce Şikayet Et
    ihlal. bunlarin baska isi olmaski nerde dalavere kemal orda chp orda
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan duyurdu! Gürcistan ile anlaşma sağlandı! Tüm dünyaya Filistin çağrısı
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe: Sorumluluğu üstüme alıyorum