Güneş yanıkları kanser riskini artırıyor

Uzmanlar, özellikle çocukluk döneminde maruz kalınan ultraviyole ışınlarının (UV), yaz tatillerinde oluşan ciddi güneş yanıklarının ya da uzun süre dışarıda kalmanın neden olduğu değişikliklerin, ileri yaşlarda kanser gelişimine neden olabileceğini bildirdi.

Güneş yanıkları kanser riskini artırıyor
Güneş yanıkları kanser riskini artırıyor
GİRİŞ 03.07.2013 12:27 GÜNCELLEME 03.07.2013 12:27

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, yaz aylarında deri hastalıklarının sadece kozmetik bir problem olmadığını, aynı zamanda ciddi hastalıklara yol açtığını belirtti.

Yaz aylarında karşılaşılan deri sorunlarının başında güneş ışınlarının deride yarattığı doğrudan veya dolaylı hasarların geldiğini ifade eden Şentürk, "Güneş ışınları D vitamini sağlaması gibi yararlı etkisinin yanında güneş yanığı, ilaca bağlı döküntüler, derinin erken yaşlanması ve deri kanserlerine neden olmakta. Özellikle çocukluk döneminde maruz kalınan UV ışınları, yaz tatillerinde oluşan ciddi güneş yanıkları ya da uzun süre dışarıda kalmanın neden olduğu değişiklikler ileri yaşlarda kanser gelişimine neden olmaktadır" dedi.

Güneş alerjilerine dikkat

Güneş ışınlarına karşı alerjik tepkilerin de gelişebileceğine dikkati çeken Şentürk, "Bu reaksiyonlar kızarıklar, kabarıklık, kaşıntı, su kabarcıkları veya sadece kırmızı lekeler şeklinde olabilir. Deriye temas sonrasında bazı bitkiler, parfümler, deriye sürülen ilaçlar, güneş ürünleri, ağızdan alınan bazı ilaçlar da güneş alerjilerine neden olabilir" diye konuştu.

Korunmak için geniş kenarlı şapka

Prof. Dr. Şentürk, özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşten uzak durulması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bol sıvı alımına özen göstermek lazım. İnce ve hafif giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı şapka takılmalı. Kullandığımız gözlük UV filtreli olmalı. Güneşe çıkılacaksa el ve yüz gibi bölgelere en az 30 koruma faktörlü losyonlar kullanılması önerilir. Bu losyonları güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeli, 2 saatte bir ya da yüzme sonrası yenilenmeli."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!