Meyveleri nasıl ve ne zaman tüketmeli?

Meyveler, vitamin ve mineral deposudur, antioksidan kaynağıdır, aynı zamanda bol miktarda su ve posa içerirler. Beslenmede hatalı davranış olarak sık sık karşılaşılan durum ise; meyve tüketiminde aşırıya kaçılmasıdır.

Meyveleri nasıl ve ne zaman tüketmeli?
Meyveleri nasıl ve ne zaman tüketmeli?
GİRİŞ 21.03.2013 12:48 GÜNCELLEME 21.03.2013 12:48

Ülkemizde hemen her mevsim çok çesitli meyvelere ulaşmanız mümkün. Meyve yiyerek hem vitamin eksikliğinizi giderir, hem de posa açısından zengin beslenmiş olursunuz. 

Sebze ile meyvenin yanyana gelmesi sizi yanıltmasın, sebzeler selülöz ve nişasta gibi kompleks karbonhidrat içerirken, meyveler kan şekerini hızla yükselten fruktozdan zengindir ve kalori içerikleri fazladır. Fazla şeker, insülin direnci ve dolayısıyla obeziteye neden olur. Sınırlı yenildiği sürece, sağladığı yararları tartışılmaz olan meyveler aynı zamanda içerdikleri yüksek oranda seker ile size enerji kazandırır.

MEYVELERİ NASIL TÜKETELİM?

- Kahvaltı ile birlikte yulaf ve müsli ile karıştırarak

- Tahıl ve yeşillik ilave ederek hazırladığınız salatalarla birlikte

- Et yemeklerinizin yanında garnitür olarak

- Meyve salatası olarak

- Peynir ile birlikte

- Meyve suyu veya komposto olarak

ANA ÖĞÜNDEN EN AZ İKİ SAAT SONRA MEYVE YİYİN

Meyveler tek başına yendiğinde sindirim süreci çok hızlı çalışır. Bir ana öğün ertesinde meyve yemek, sindirim sırasında diğer gıdalar ile birleştiğinde midede mayalanmaya neden olabilir bu da hazımsızlık, mide ekşimesi gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir.Bu nedenle bir büyük öğün ardından meyve yememelisiniz. Ana öğünden en az iki saat sonra meyve yiyin, akşam yemeğinden sonra meyveden uzak durum.

KURUTULMUŞ MEYVELER DAHA FAZLA LİF İÇERİR

Kurutulmuş meyveler genellikle taze meyvelere göre daha fazla lif içerir, taşımak ve saklamak kolaydır. Meyveler kurutulduğunda, meyvenin içerisindeki su gittiği için geriye yoğunlaşmış etli kısım kalır, böylelikle tatları ve porsiyon başına düşen kalorileri artar, makul ölçülerde yendiğinde sağlıklı bir atıştırmalıktır. Kuru meyveleri satın alırken şeker ilave edilmeyenlerden yapmalısınız.

ARA ÖGÜNLERİNİZ İÇİN İDEAL BİR SEÇENEK

Ara öğünlerde meyvenin yanında 1 bardak süt, bir parça peynir veya yoğurt gibi proteinli bir seçenek tüketirseniz bu eşleştirmelerle kan şekeriniz kontrol altında tutulur ve kendinizi daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. Süt gaz yapıyorsa laktozsuz olanı; bağırsaklarınızın sağlıklı çalışması için probiyotik yoğurtları tüketebilirsiniz. Peynir olarak ise önerim, hem daha az tuz, hem de daha az yağ içerdikleri için dil peyniri, taze kaşar peyniri, sürme peynirler. Ayrıca ara öğünlerde meyveleri, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlarla eşleştirerek de tüketebilirsiniz.

MEYVELERLE YAPILAN DİYETLER ZARARLIDIR

Uzun süre uygulanan meyve diyetleri düşük kalorili, karbonhidrat içeriği yüksek, protein içeriği son derece düşük olduğu için sağlık problemlerine yol açar. Tek yönlü besin içeren diyetlerdir. Günlük almamız gereken proteinlerden ve yağlardan yoksundur. Bu tür diyetleri uzun süre yapmak; tansiyon düşüklüğü, sinirlilik ve kas erimesi gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı