TÜBİTAK yeniden yapılandırılacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü,TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracaklarını ve radikal bir dönüşüm gerçekleştirileceğini açıkladı.

TÜBİTAK yeniden yapılandırılacak
TÜBİTAK yeniden yapılandırılacak
GİRİŞ 31.08.2016 13:13 GÜNCELLEME 31.08.2016 13:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, YÖK Başkanı Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Ahmet Cevar Acar’ın katılımıyla Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından başlatılan Türk-İslam Bilim Kültür Mirası (TİBKM) Projesi kapsamında yayımlanan eserlerin tanıtım toplantısı gerçekleşti. TÜBA Akademi’de düzenlenen tanıtım toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Özlü, bir gazetecinin "15 Temmuz darbe girişiminin ardından TÜBİTAK’ta da bir operasyon başladı, burslar kesildi, son olarak dün 201 personelin işine son verildiğini duyurdunuz. Son durum nedir? Ne kadar sürecek bu operasyonlar ve burslar yeniden ne zaman başlayacak?" soruları üzerine, "Dün itibariyle 201 kişiyi çıkardık, bunların bir kısmı tamamen çıkarma. Tespitlerimizde hata yapmamak için çok hassasiyet gösteriyoruz. Kılı kırk yarıyoruz, ince eleyip sık dokuyoruz ama çalışmalarımız en son örgüt mensubu TÜBİTAK’tan çıkana kadar devam edecek. Yurt dışında da bulunan öğrenciler var, tespit için onları da geri çağıracağız. Şirketler bazında inceliyoruz. FETÖ örgütüne mensup tespit edilen bütün öğrencilerin bursları kesilecek" cevabını verdi.

"İNOVASYONDA BİR ÜST LİGE YÜKSELDİK"

Toplantı sırasında da bir konuşma yapan Bakan Özlü, Türkiye’nin inovasyonda bir üst lige çıktığını söyledi. Özlü, "AB’nin İnovasyon Birliği 2016 endeksinde Türkiye yıllardır yer aldığı ’inovasyonda iddiası olmayan ülkeler’ liginden bir üst lige, ’orta seviyede inovatif olan ülkeler’ grubuna yükseldi. Bunda son yıllarda uyguladığımız politikaların, AR-GE harcamalarının, Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1’i aşmış olması gibi faktörlerin etkisi olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Bakan Özlü, Türk-İslam Kültür Eserleri Projesi ile bilim ve kültür mirasına ait Arapça, Farsça veya farklı Türk lehçelerinde yazılmış 100 eseri bilim dünyasına kazandırmayı hedeflediklerini kaydederek, "Bu proje kapsamında yayına hazırlamış olduğumuz iki kıymetli eseri de bugün sizlerle paylaşıyoruz. Bunlardan birisi, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yayına hazırladığı Osmanlı Müellifleri isimli eserdir. Bursalı Mehmet Tahir tarafından Osmanlı’nın son döneminde kaleme alınan bu eser, çok kapsamlı bir bibliyografya niteliği taşıyor. Yayına hazırladığımız diğer eser ise Ebheri tarafından yazılan Îsâgûcî isimli mantık eseridir. Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu’nun yayına hazırladığı bu eser, uzun süre medreselerde ‘mantığa giriş’ kitabı olarak okutulduğu için önem taşıyor. Bu iki eserle siftahı yapmış olduk. İnşallah önümüzdeki dönemde diğer eserleri de peyderpey yayınlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"SORUNLARIMIZA AKIL VE BİLİM EKSENİNDE ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ"

Türkiye’nin darbe girişimini başarıyla savuşturduğuna vurgu yapan Özlü, şöyle devam etti:

"Terör saldırıları karşısında asla geri adım atmadık. Bu zor şartlar altında sınır ötesine başarılı bir operasyon dahi gerçekleştiriyoruz. Herkes emin olsun ki, Türkiye bu istiklal mücadelesinden yine galip çıkacaktır. Ancak istikbal mücadelemiz de en az istiklal mücadelesi kadar önemlidir. Bu sistematik saldırılarla mücadele ederken, aynı zamanda güçlü bir Türkiye’yi inşa etmek için de çalışmak zorundayız. Yaşanan bu sürece rağmen toplumumuz gelecek hedeflerinden zerre taviz vermedi. Herkes, her zamankinden çok daha fazla çalışmamız gereken bir dönemin eşiğinde olduğumuzu biliyor. Bu farkındalık sayesinde çok daha güçlü bir Türkiye inşa edeceğimize tüm kalbimle inanıyorum. Sorunlarımıza akıl ve bilim ekseninde çözümler üreteceğiz."

"ÜRETİME İLİŞKİN BİR REFORM PAKETİ HAZIRLIYORUZ"

Üretime ilişkin bir reform paketi hazırladıklarını da söyleyen Bakan Özlü, "Burada da eğitime ilişkin hususları YÖK Başkanımızla koordine ettik. Onlardan gelen 4 maddeyi pakete aynen dahil ettik" dedi.

"TÜBİTAK’I YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ"

Bakan Özlü, "TÜBİTAK aracılığıyla okullarımızda kurulan bilim fuarlarını, bilim sergilerini destekliyoruz. Yine TÜBİTAK aracılığıyla şehirlerimizde devasa Bilim Merkezleri kurulmasını destekliyoruz. TÜBİTAK olarak, bunları da geliştirmeye devam edeceğiz. TÜBİTAK’ta başlattığımız Temel Bilimler Burs programını da çok önemsiyoruz. Fizik, kimya, matematik, biyoloji, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat ve edebiyat bölümlerini tercih eden öğrencilere, üniversite sınavlarındaki derecelerine göre 2 bin liraya kadar burs veriyoruz. Dikkat ederseniz sadece fen bilimlerini değil, sosyal bilimleri tercih eden öğrencilerimiz de bu burstan yararlanabiliyor. TÜBİTAK konusunda bir çalışma yapıyoruz. TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracağız, radikal bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Burada süreçleri kısaltacağız, karar mekanizmalarını sadeleştireceğiz. Şu andaki mevcut yapı çok ciddi gayretler var ama biz daha çok sonuç odaklı bir yapılanmaya gideceğiz. Daha sade, daha az katılımlı ve daha doğrudan ilgililerin katılımlı karar mekanizmaları ve daha kısa değerlendirme süreçleri ortaya koyacağız. Epey bir mesafe aldık, inşallah bunu da yakında paylaşacağız" şeklinde konuştu.

"ŞEHİRLERİMİZ YENİDEN BİR BAĞDAT..."

Türk-İslam medeniyetinin uzun bir dönem boyunca bilim ve teknoloji bayrağının taşıyıcısı olduğuna işaret eden Bakan Özlü şunları kaydetti:

"Batı’nın karanlık çağ diye isimlendirdiği Orta Çağ döneminde bilginin ve düşüncenin meşalesini bizler yakıyor, dünyayı bizler aydınlatıyorduk. Bilim ve teknolojinin tamamen Avrupa medeniyetinin bir ürünü olduğunu zannediyoruz. Kendi tarihimizi bile Avrupa merkezli bir perspektifle öğreniyoruz. Zira bilim ve düşünce geleneğimizi layıkıyla öğrenirsek, bugün ihtiyacımız olan özgüveni yeniden tesis edebileceğimize inanıyorum. Biz o geleneği tanırsak ve bugüne taşırsak gençlerimiz yeni birer İbn-i Sina, El Battani, Ali Kuşçu, Harezmi ve El Cezeri olabilirler. Şehirlerimiz, yeniden bir Bağdat, bir Semerkand veya bir Kurtuba haline gelebilir. Türk-İslam Kültür Eserleri Projesi’ni işte bu açıdan çok önemsiyoruz. Bu projenin o büyük geleneği biraz daha yakından tanımamıza vesile olacağına inanıyoruz. Bu vesileyle Türk-İslam Kültür Eserleri Projesi’nin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."

YORUMLAR 2
  • Süleyman 7 yıl önce Şikayet Et
    TÜBA'ya da el atın Sayın Bakanım.
    Cevapla
  • ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    bence tübitak kapansın, yerine mucit girişimcilerle finansal işbirliği de yapacak Yeni Türkiye'nin yeni kurumunu kuralım. yani bir icat yapan ama parası olmayan ile emek-sermaye ortağı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı