'Kavgam' neden çok satıyor?

Adolf Hitler’in 'Kavgam' (Mein Kampf) adlı kitabının, Türkiye’de son dönemde en çok satan kitaplar listesine girmesi, Batı basınını şaşırttı. Kitaba gösterilen ilgi, Türkiye’deki yoğun ABD ve İsrail karşıtlığına bağlanıyor.

'Kavgam' neden çok satıyor?
'Kavgam' neden çok satıyor?
GİRİŞ 17.03.2005 12:27 GÜNCELLEME 17.03.2005 12:27

 

Fransız Le Figaro gazetesi ve ABD’li Los Angeles Times gazeteleri, 'Kavgam'ın Türkiye’de gördüğü büyük ilgiyi değerlendirdi.


 LE FIGARO: ABD KARŞITI AKIM MİLLİYETÇİLİĞE DÖNÜŞTÜ 

Fransız Le Figaro, İstanbul muhabiri Marie-Michele Martinet imzalı haberinde Türkiye’nin Avrupa ve değerlerine yaklaştığı bir dönemde Türk okuycularının 'Kavgam'a gösterdiği ilgiyi dikkat çekici buldu. 'Türkiye’de halen Avrupa ve ABD karşıtı bir akım olduğu, bu akımın kendisini milliyetçilik yoluyla ifade ettiği' görüşüne yer veren gazete, ABD’nin Türkiye’ye saldırdığı 'Metal Fırtına' kitabının da 100 binden fazla sattığına işaret etti.


Türk okuyucularının önemli bir bölümünün ABD’nin Irak’taki ve İsrail’in işgal altındaki topraklarda hareketlerini çok olumsuz karşıladıkları belirtilen haberde buna karşın Orhan Pamuk gibi bazı Türk yazarlarının milliyetçilik karşıtı tutumlar aldıkları yorumunu yaptı.


Le Figaro, 'Kavgam'ın süksesinin Türkiye’de Yahudi karşıtlığının ortaya çıkıp çıkmayacağı sorusunu gündeme getirdiğini kaydederken 'Türkiye, hiç bir zaman Yahudi karşıtı olmamıştı. 15’inci yüzyıldaki Engizisyon baskılarından nazi soykırımına dek çok sayıda Yahudi Boğaz’ın sahillerinde sığınak bulmuştu' diye yazdı.


LOS ANGELES TIMES: MUSEVİLER’DE ALARM YARATTI


ABD’li Los Angeles Times gazetesi de Amberin Zaman imzalı haberinde 'Kavgam'ın Türkiye’de gördüğü ilginin Musevi cemaatinde alarm yarattığı, AB yetkililerini de kaygılandırdığını belirtti.


'Kavgam'ın Şubat’ta olduğu gibi martta da en çok satan 10 kitap arasında yer aldığına dikkat çeken gazete, 'Kavgam’ı yayınlayan yayıncıların sayının 13’ü bulduğunu kaydetti. Gazeteye konuşan Musevi topluluk sözcüsü Silvio Ovadyo ise 'Bu, Yahudi karşıtı propagandadır. Doğal olarak çok kaygılıyız. Türkiye bizim ülkedir, bizim evdir' dedi.


Türkiye’nin İspanyol Engisizyonu’ndan kaçan Yahudiler’e kucak açtığına ve İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülkesi olduğuna işaret edilen haberde bazı analistlerin 'Kavgam'ın süksesini Türkiye’deki artan ABD karşıtlığına bağladıklarını yazdı. Bazılarının ise kitabın Türkler’i Yahudi karşıtlığından çok milliyetçi söyleminin çektiğini savunduklarını belirten gazete, 'Milliyetçi duygular, Avrupa Birliği’nin, üyeliğin koşulu olarak Türkiye’nin ülkenin dini azınlıklarına ve tezcanlı Kürtler’e daha büyük özgürlük sağlaması taleplerince sivrileştirildi' yorumunu yaptı.


Alman yetkililerinin kitabının Türkiye’de piyasadan çekilmesini istediklerini belirten Los Angeles Times, 'Kavgam' ın telif hakkına sahibi olan Almanya’nın Bavyera eyaletinin dünya çapında mücadele verdiğini, kampanyasını Türkiye’ye de taşımayı düşündüğünün belirtildiğini yazdı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Saadet Partisi'nde yeni dönem! Temel Karamollaoğlu görevinden ayrılacağını açıkladı
Seçil Erzan hakkında yeni iddianame: Mağdur sayısı 26’ya yükseldi