John Kerry Ortadoğu'ya gidecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Ortadoğu'ya ziyarette bulunacağı bildirildi.

John Kerry Ortadoğu'ya gidecek
John Kerry Ortadoğu'ya gidecek
GİRİŞ 15.10.2015 03:39 GÜNCELLEME 15.10.2015 03:39

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bakanlıkta düzenlediği brifingde, İsrail'de son günlerde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin soruları yanıtladı. ABD yönetimin hem İsrail hükümetiyle hem de Filistinli yöneticilerle diyalog halinde olduğunu ifade eden Kirby, Bakan Kerry'nin de Filistinliler ile İsrailliler arasında devam eden birçok şiddet olaylarındasükunet çağrısında bulunmak üzere Ortadoğu'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

Kirby, Kerry'nin ziyaretinin ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin şu anda bilgi veremeyeceğini belirterek, "Bakan Kerry, her iki tarafın da gerilimi düşürecek, sükuneti tesis edecek kesin adımlar atmasını istediğini açıkça ifade ediyordu. Bölgeye yakın zamanda seyahat etmek niyetinde ancak onun seyahatine ilişkin bugün size herhangi bir duyuruda bulunamam" diye konuştu.

''DİMONA'DA İSRAİLLİLERİN FİLİSTİNLİLERE SALDIRISI TERÖRİZMDİR''

Öte yandan Kirby, İsrail'in güneyindeki Dimona şehrinde Filistinlilerin Yahudilerce bıçaklanmasını "terör eylemi" olarak tanımladı.

Geçtiğimiz hafta Filistinlilerin İsraillilere saldırılarını "terör eylemi" olarak nitelendiren Kirby'ye, İsraillerin Dimona şehrindeki dört Filistinliyi yaraladığı saldırılar hatırlatılınca sözcü, aynı nitelendirmeyi yapmaktan kaçınmıştı. 

Brifingde Dimona'daki saldırıların tekrar hatırlatılması üzerine Kirby, bu kentteki söz konusu saldırıları incelediklerini ve "terörizm" olarak tanımladıklarını kaydetti.

Cuma günü Dimona'daki olay hakkında bilgisi olmadığını ve her olaya ilişkin değerlendirmeye girmek istemediğini belirten Kirby, "Ancak özellikle Doğu Kudüs'te gördüğümüz bıçaklama ve öldürme eylemlerini terörizm olarak değerlendiriyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Yahudi yerleşimcilerin, geçen ağustos ayının başında Nablus'ta Filistinli bir ailenin evini kundaklamasıyla fitili ateşlenen ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanan gerginlik, son günlerde İsrail'de ağırlıklı olarak Filistinlilerin yaşadığı şehirlerle Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaştı. Ay başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı son olaylarla 29'a yükseldi. Olaylarda 6 da İsrailli öldü. 

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ile Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak