Suriye zirvesinde sonuç: Yük Türkiye'ye kalsın!

Mültecilere sınırlarını kapatan AB ülkeleri, krizi ele almak için toplandıkları Malta’dan Türkiye’ye mesajlar yolladı.

Suriye zirvesinde sonuç: Yük Türkiye'ye kalsın!
Suriye zirvesinde sonuç: Yük Türkiye'ye kalsın!
GİRİŞ 13.11.2015 11:08 GÜNCELLEME 13.11.2015 15:47
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Mülteci krizini görüşmek üzere Malta'da bir araya gelen AB ve Afrika ülkelerinin ana gündemi Türkiye oldu. İnsanlık dramına sessiz kalarak kendi sınırlarını mültecilere kapatan liderler, sorunun çözümünü Türkiye'ye odakladı. Tek çözüm yolu olarak Türkiye’yi işaret eden AB liderleri, Ankara ile bir zirve yapılacağını açıkladı. 

Zirvede açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'deki mülteciler için yapılması planlanan 3 milyar avro mali yardımın, 2016 ve 2017 yılları için düşünüldüğünü ve bu yardımın 500 milyon avrosunun hazır edildiğini kaydetti. Yakın bir zamanda Türkiye ile 28 AB ülkesinin bir zirve gerçekleştirmeyi planladığını açıklayan Merkel, toplantıda Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, yeni fasılların açılması ve vize kolaylığı ile geri kabul anlaşması gibi konuların da görüşüleceğini söyledi.

Merkel: Türkiye'nin de çıkarı var

Burada bir kazan-kazan durumu olduğuna iddia eden Merkel, “Bizim de üçüncü ülke vatandaşlarına ilişkin geri kabul anlaşmasının 2017'den önce yürürlüğe girmesi konusunda menfaatimiz var. Türkiye'nin de vizelerin kolaylaştırılmasında çıkarı vardır. Biz standartları değiştirmeyeceğiz, ancak Türkiye'ye bu standartların yerine getirilmesinde destek vereceğiz" şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da söz konusu zirvenin kasım sonunda veya aralık ayı başında düzenlenebileceğini söyledi. Zirvenin sonunda konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Tusk, “28 üye ülke olarak AB ile Türkiye ile görüşmeye hazırız. Muhtemelen kasım sonu olur" dedi.

Macaristan Başbakanı: Türkiye'den Avrupa'ya 1 milyon sığınmacının taşınmasını kabul edemeyiz

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Türkiye'den Avrupa'ya 1 milyon sığınmacının taşınması ve dağıtılması konusunun şekillenmeye başladığını belirterek, "Macaristan bunu reddetmeli" dedi.

"2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi"ne katılan Orban, Macar M1 kanalına değerlendirmede bulundu.

Sığınmacı krizinin her geçen gün daha da endişe verici bir hal aldığını belirten Orban, ''Hiç kimsenin karar almamasına ve onay vermemesine rağmen, Türkiye'den Avrupa'ya 1 milyon sığınmacının taşınması ve dağıtılması konusu şekillenmeye başlıyor. Macaristan bunu reddetmeli. Günlük 5, 6 hatta on binlerce kişi hiçbir kontrol olmaksızın Avrupa Birliği topraklarına girerken herhangi bir sonuç alınamayan toplantı serileri devam ediyor'' diye konuştu.

Düzenlenen zirvede Avrupa'nın çözüm bulamadığını ve Türkiye ile görüşme kararı alınmasının teorik olarak doğru ama stratejik olarak yanlış olduğunu savunan Orban, ''Avrupa'nın kendi sorununu çözemeyip üçüncü bir taraftan güvenliğini garanti etmesini istemesi doğru değil. Öyle görünüyor ki, Avrupa kendi sınırlarını kendi gücü ile koruma planını, hayalini, görevini bir tarafa bırakarak, bunu Türklerle düzenleyeceği toplantılardan umacak. Bir zamanların gururlu Avrupası dilenci rolüne zorlanıyor. Kendi gücünü geliştirmek yerine güvenliği başka birinden dileniyor'' ifadelerini kullandı.

Bulgaristan: Türkiye'ye vize serbestisi uygulansın

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacılar için sınırlarını kapatmasını isterken, Türklere vize serbestisi getirmenin önünde bir engel görmediğini açıkladı.

Sığınmacı sorununa çözüm bulma amacı ile Malta'da düzenlenen "2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi"ne katılan Bulgaristan Başbakanı Borisov, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, AB ülkelerinde bulunan sığınmacıların entegrasyonu tamamlanana kadar AB'nin sınırlarını sığınmacılar için kapatmasını istedi.

Borisov, sınırların kapatılmasının ardından "teknolojik düzen tespit edilerek" AB'ye kabul edilecek insan sayısı üzerinde düşünülebileceğini ifade etti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 13
  • recep 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye açısından Nasıl bir kazan-kazan durumu var anlamadım. kazanan birileri varsa oda avrupadır. hem maddi hem manevi kazanç. Türkiye bu taleplere karşı fazlası ile maddi destek istemeli. Bizleri üç beş auro ile kandıramamalılar. biz maddi manevi yükünü çekerken onlar sefasını sürmemeli. maddi zararlarımızın tamamını karşılatmalı bu sözüm ona avrupalılara.
    Cevapla
  • Evet 8 yıl önce Şikayet Et
    Ulan ülkemiz kocaman bir ahır oldu,,be" ,,ahıra bile istediğin gibi giremezsin sahibinin izni olmadan" Yeter artik doldurup durmayin şu anti sempatik *kardeşlerimizi bıktık***
    Cevapla
  • Gönder 8 yıl önce Şikayet Et
    Gönderin gitsin bizim KARDEŞLERİMİZİ. Birazda avrupanın düzenini bozsunlar. Nasil olsa ülkemizde düzen kural diye bir şey kalmadı, neymiş,*kardeşlerimizmiş"miş"miş....
    Cevapla
  • Ali bal 8 yıl önce Şikayet Et
    ,,arkadaşlar siz bunlarin verdikleri demeçleri ciddiye almayın. Ben almanyada bir sivil toplum kuruluşunda görevliyim, Alman siyasilerin bazilari mültecileri sorun olarak görür gibi yapsada, perde arkasinda bizim bu iştee mefaatimiz var diyorlar. Malum alman nufusu her grçen gün gerilemektedir........
    Cevapla
  • Hüküm 8 yıl önce Şikayet Et
    Her fırsatta Avrupa yı şöyle medeni böyle insan haklarına saygılı diye ağzına sakız yapanlar, görün ve iyi analiz edin Avrupanızı. Çünkü onların dini imanı sadece para ve çıkarlarıdır. Türkiye nin ne kadar büyük ve asil bir devlet olduğunu, sadece kucak açtığı mülteci sayısından bile anlayabilirsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı